Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een ode aan het boek

op 17 april 2018 door

Is er zoiets als teveel boeken hebben? Zo ja, waneer is dat dan? Hoeveel boeken zijn te veel? Is het waneer je boekenkast zo vol is dat er niets meer bij past of misschien wanneer je niet meer om je heen kan kijken zonder een boek te zien. 

Ik kijk mijn eigen kamer rond op zoek naar het antwoord. Wat ik om me heen zie is iets wat waarschijnlijk veel van jullie zullen herkennen. Op mijn bureau? Boeken. Op de vloer? Boeken. In mijn bed, schooltas en kledingkast? Boeken. Door het hele huis vind ik boeken in dozen in de logeerkamer, op de trap naar boven of op de keukentafel. Veel gelezen, veel ongelezen. Series, standalones, kinderverhalen, horror, fantasy en zelfs een biografie over Maarten van Rossum. You name it, I've got it.

De vraag of ik te veel boeken heb is voor mij misschien minder moeilijk te beantwoorden dan ik had gedacht.  Wanneer ik namelijk met mijn ogen over de boeken in mijn kamer glans word ik bestookt met mooie herinneringen. Soms over het moment dat ik het boek kocht of over waar ik het boek las. Als ik terug denk aan de eerste keer dat ik een YA boek las zo'n tien jaar geleden zie ik hoe de boeken invloed op mij hebben gehad. Mingo van Maaike en Domenico is de reden dat ik vandaag deze opleiding doe. The Hate U Give gaf me een kijkje in het helaas al te realistische leven van Starr. City of bones, het boek dat mij zo geobsedeerd met boeken maakte dat ik mij 2,5 jaar geleden inschreef om lid te worden van de Young Adult Club. Als ik naar mijn boeken kijk is het liefdevol. Ik zie de dingen die ik door de jaren heb geleerd, andere perspectieven die mij zijn geboden en ik zie ook de mooie herinneringen die daarmee gepaard gaan. 

Op de vraag of ik te veel boeken heb zouden veel mensen, na de ravage in mijn kamer gezien te hebben, volmondig "ja" zeggen. Maar ik? Voor mij brengt ieder boek andere herinneringen, ervaringen en inzichten. Ieder boek kan een nieuwe Hazel en Augustus of Bella en (Edward) Jacob of Maaike en Domenico brengen. And to be honest, I can't wait to meet them! Dus heb ik te veel boeken? Nee!

Voor mij is geen boek te veel. Maar hoe is dat voor jullie? Wanneer vinden jullie dat iemand te veel boeken heeft?

Geschreven door Manon



Reacties op: Een ode aan het boek

Meer informatie

Gerelateerd