Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Extravagant, bijzonder, intrigerend

op 04 augustus 2018 door

Hoewel er enorm veel YA is waar we van houden, worden we soms ook wel een beetje doodgegooid met dezelfde plots: stoere heldin red de wereld of stoere heldin ontdekt dat ze superkrachten heeft en heel bijzonder is. Al moeten we natuurlijk toegeven dat YA niets zou zijn zonder deze plots. YA is nu eenmaal gebouwd op conventies waar lezers van houden! Echter probeer ik in dit artikel wat YA-boeken uit te lichten die - in mijn ogen - extravagant, bijzonder en intrigerend zijn. Duik met mij mee in deze lijst van interessante YA, die nét wat anders is dan de rest.

Dit artikel is geschreven door Elke

1. Dit is allemaal waar van Lygia Day Peñaflor

In Dit is allemaal waar volgen we drie tieners - Miri, Soleil en Penny - die enorm fan zijn van bekende schrijfster Fatima Ro. De drie, inclusief hun vriend - de mysterieuze Jonah - raken met haar bevriend en vertellen haar al hun onzekerheden, geheimen en problemen. Dan wordt er ineens een boek gepubliceerd met daarin een plot dat wel héél bekend voorkomt... 

Wat dit verhaal zo bijzonder maakt, is een combinatie van verschillende dingen. Ten eerste is de vormgeving interessant! Er wordt afgewisseld met interviews, dagboekfragmenten, herinneringen en fragmenten uit het nieuwe boek van Fatima Ro. Hierdoor worden alle motivaties en gevoelens versterkt en krijg je als lezer echt het idee dat je zelf als een soort detective moet uitvogelen wie nou eigenlijk de schuldige is. Maar dat is dan ook het tweede wat zó goed is aan dit boek: wie heeft er eigenlijk gelijk? Alle personages worden tegen elkaar opgezet, de ene heeft iets vreselijks gedaan, de ander heeft weer een té sterke en vervormde mening - maar wie heeft gelijk? Als lezer duik je zo diep in deze personages, dat je er redelijk verward weer uitkomt. Echt een aanrader!

2. Sorta Like a Rockstar van Matthew Quick

Hoewel ik niet per se een fan ben van de boeken van Matthew Quick, is dit echt een ontzettende aanrader als je een keer een niet-zo-typische YA wil lezen. In Sorta Like a Rockstar volgen we de hoopvolle Amber, die niet zo'n gemakkelijk leven heeft. Amber leeft in een schoolbus - want haar moeder is blut en kan niets beters betalen - en heeft geen geld voor nieuwe kleren, spullen en zelfs soms eten. Daarom leeft ze eigenlijk op de gulheid van anderen, en daar voelt ze zich schuldig over. Toch blijft ze altijd hoopvol.

Dit verhaal is ontzettend hoopvol en bijzonder. De personages zijn ontzettend quirky en totaal niet alledaags - soms zelfs een beetje absurd - en dat maakt dit boek heel erg sterk. Als een soort magisch realistisch rijk waar je in duikt, verovert Amber beetje bij beetje je hart, net als Ricky en Donna, en wordt je meegezogen in een fantastische absurde wereld waarin een arm en door het leven teleurgesteld meisje haar hoop blijft bewaren en anderen mensen helpt. Hoewel het boek wat jeugdig overkwam, was het écht iets wat ik nodig had - wat absurdisme, een hoop harde realiteit die bevochten wordt door magie en een heerlijk hoopvol meisje dat zichzelf soms niet genoeg serieus neemt. 

3. Voor ik je loslaat van Marieke Nijkamp

Veel mensen wisten niet helemaal wat ze van Voor ik je loslaat moesten vinden. Toch vond ik het echt een sterk verhaal, omdat het helemaal geen typische YA is. In Voor ik je loslaat volgen we Corey, die terugkeert naar haar oude woonplaats - een heel erg afgelegen plaatsje in Alaska - omdat haar beste vriendin zelfmoord heeft gepleegd. Maar die zelfmoord, komt Corey snel achter, rammelt aan alle kanten...

Dit verhaal is zo ontzettend intrigerend omdat het stadje - Lost Creek - zó eng overkomt. Als lezer heb je constant het idee dat iedereen je bekijkt, vooral vanuit Corey's perspectief. Maar wat het boek eigenlijk het meest bijzonder maakt, is het feit dat er een magisch realistisch tintje aan is gegeven. Kyra, haar beste vriendin, maakte schilderijen die er volgens de dorpelingen voor zorgden dat hun wensen uitkwamen. En dat gebeurde ook - een soort van. Absurdisme, magisch realisme en overall creepiness zorgen ervoor dat Voor ik je loslaat je nog lang bijblijft. 

4. Nieuwe Maan van Sarah Crossan

Nieuwe Maan is al minstens tien keer genoemd in mijn artikelen - dat gevoel heb ik althans - omdat het zó geweldig goed is: het moet wel genoemd worden. In Nieuwe Maan volgen we Joe, wiens broer in de gevangenis zit met de doodstraf boven zijn hoofd. Joe worstelt met gevoelens van schuld, angst en vertrouwen - en is vooral heel bang voor zijn broer... want de dag van zijn straf komt steeds dichterbij.

Niet alleen is Sarah Crossan de Queen van YA poëzie - in mijn ogen - maar ze weet je ook nog eens keihard te raken. Bij het lezen van Nieuwe Maan hou je het gegarandeerd niet droog. De band tussen Joe en zijn broer is heel wankel, maar toch heel sterk - waardoor het einde van het boek keihard aankomt. Het leven is niet eerlijk, en zoveel wordt duidelijk na het lezen van dit hartverscheurende, emotionele boek. Het poëzie aspect van dit boek is de reden dat ik het heb toegevoegd. Sarah kan je in weinig woorden immens veel laten voelen: pijn, blijschap, verwarring. De zinnen vloeien met prachtige woorden en hartverscheurende zinnen, waardoor Nieuwe Maan aan impact vergaard en je niet meer loslaat. 

Heb je dus zin om een keer iets anders te lezen dan de standaard YA? Kies dan een van deze boeken uit en zet hem op je TBR-lijst! Vind je het erg om vaak boeken met dezelfde plot-structuur te lezen, of maakt dat je helemaal niets uit? Ik ben erg benieuwd! Laat me ook vooral weten als je een van deze boeken gaat lezen - of gelezen hebt - en wat je er van vond! 



Reacties op: Extravagant, bijzonder, intrigerend

Meer informatie

Gerelateerd