Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban- boek-per-week-challenge voor YA-lezers 5

op 07 mei 2021 door

Zoals ieder jaar heeft de Hebban-crew weer over een challenge nagedacht. Dit jaar zijn er 52 opdrachten waaraan een boek zou moeten voldoen. In principe zou je dus één boek per week kunnen lezen om zo aan alle opdrachten te voldoen. Gedurende het jaar zullen wij steeds een maand van challenges eruit halen en daar YA-titels bij zoeken. Deze keer opdracht 21 t/m 25.

We hebben gekozen voor het noemen van alleen maar Nederlandstalige boeken, zowel origineel als vertaald. Natuurlijk mag je boeken in iedere taal lezen en vinden we het sowieso leuk om jouw aanraders voor deze challenges te horen.

Geschreven door Maartje

Lees een klein boek

Een dun boek, een Dwarsligger of een boek over kabouters.

Daar kom ik weer met de reeksen van Blossom Books en Kluitman. De Shorties en Kluitman-novelles. Deze zijn echt gericht op een YA publiek en lekker kort. Kluitman richt zich echt op spannende verhalen, die van Blossom Books zijn wat diverser. 

De tweede stem van Elin Meijnen is het nieuwste deel in de Shorties reeks. Een verhaal over wennen op een nieuwe school, musical en zang en een verleden dat je achtervolgt.

De nieuwste van Kluitman is Ctrl-A van Juultje van den Nieuwenhof.

Ook de graphic novel-versie van 67 seconden van Jason Reynolds past in deze categorie. Onder de 300 pagina's en het leest natuurlijk heel snel omdat het vooral heel veel plaatjes zijn. Dit verhaal gaat over Will die in de lift stapt om wraak te nemen voor de dood op zijn broer. De mensen die de lif instappen vertellen hem ieder hun verhaal. 

Nog een graphic novel die bij deze opdracht past is Noem me Nathan van Catherine Castro & Quentin Zuttion. Dit boek is net uit en is een uit het Frans vertaald verhaal over een jongen die in het lichaam van een meisje geboren is. 

Kabouters in een YA boek kon ik niet bedenken. Wie wel?????

Lees een beestachtig boek

Een boek over een seriemoordenaar, over beesten of een boek met een dier als hoofdpersonage. 

Seriemoordenaars??? De eliminatie en eventueel ook De executie van Danielle Bakhuis, maar echte seriemoordenaars zijn moeilijk te vinden in YA-land. 

Boeken met beesten in de titel of in het boek dan?

Tussen de beesten en wilde rozen van Ashley Poston

Een oudje: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon

En wat dachten jullie van alle boeken met weerwolven: De wolven van Mercy Falls-trilogie van Maggie Stiefvater, Twilight van Stephenie Meyer en Weerwolven van Waraine van Eva Linden. 

Voor de NA lezers: De Middernacht-serie van Lara Adrian

En draken zijn ook dieren toch? Dan is de Firelight trilogie van Sophie Jordan heel leuk om te lezen. Deze serie gaat over draken die ook een menselijke vorm aan kunnen nemen. 

Lees een menselijk boek

Een boek over emoties, het bestaan, of over de grote thema's van het leven.

Dit is iets wat in bijna alle contemporary YA-boeken voorkomt, dus dit moet niet moeilijk zijn.

Een weeffout in onze sterren van John Green gaat over twee mensen die ondanks hun ernstige ziekte ernstig verliefd worden. 

Alles wat je lief is van Nicola Yoon gaat over een meisje dat opgroeit in huis omdat ze allergisch is voor de wereld. 

Het Geheugenboek van Lara Avery gaat over een meisje dat haar geheugen kwijtraakt. Om haar leven te onthouden begint ze een Geheugenboek.

Lees een waar boek

Een non-fictieboek, een boek gebaseerd op waargebeurde feiten of een biografie.

Gloei van Edward van de Vendel is een bundel interviews met jonge mensen die op het LHBTI+ spectrum zitten. Non-fictie dus. 

Met een beetje smokkelen zou je Unsinkable van Lotte van den Noort voor deze categorie kunnen lezen. Het boek gaat over het zinken van de Titanic en dat is immers waargebeurd. Daarnaast is het gebaseerd op een complottheorie en of dat waar is?

Nog een boek over een schip, Zout van de zee van Ruta Sepetys. Dit is een verhaal dat speelt in Wereldoorlog II. Het stuk over het schip is gebaseerd op waargebeurde feiten. 

Weer een andere kijjk op de oorlog biedt Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof. Deze keer wordt het verhaal verteld vanuit de ogen van een jongen die opgroeit in een NSB-gezin. 

Ik ben Malala van Malala Yousafzai is de biografie over Nobelprijs winnaar Malala. Zij vocht en vecht voor het recht van meisjes op onderewijs. 

Ze noemden me duivelskind van Michaela Deprince gaat over een meisje dat opgroeit in Siera Leone tijdens de burgeroorlog. Nadat haar beide ouders gestorven zijn komt ze in een weeshuis terecht. Ze wordt geadopteerd door een Amerikaans echtpaar en groeit uit tot een beroemde ballerina. 

Lion van Saroo Brierley gaat over een Indiaas jongetje dat tijdens een treinreis verdwaald en hierdoor in een weeshuis terechtkomt. Hij wordt geadopteerd en verhuist naar Australië. 

Het Achterhuis van Anne Frank gaat over een joods meisje dat tijdens de oorlog ondergedoken zat in een huis achter een kast. En als je zin hebt om deze opdracht te koppelen aan 'Klein boek', dan kun je ook Het Achterhuis graphic novel lezen.

Lees een onwaar boek

Een boek vol leugens, een fantasy- of sciencefictionboek of iets bovennatuurlijks

Laten we beginnen met boeken waarin leugens in de titel voorkomen en wat mij betreft vallen daar ook sprookjes en dromen onder:

List & Leugens van Leigh Bardugo. Moet ik hier nog iets over zeggen? 

Feministen dragen geen roze (en andere leugens) van Scarlett Curtis. Een boek vol feministische stukjes. Dit boek kan natuurlijk ook gelezen worden bij 'menselijk boek', want wat is er nou menselijker dan vrouw (of man) zijn. 

Een van ons liegt van Karen McManus. Hierin zit een groepje jonge mensen in detentie na schooltijd. Eén sterft, wie heeft het gedaan?

De sprookjesverteller van Antonia Michaelis is een spannend liefdesverhaal over een jongen die prachtig kan vertellen en een meisje dat helemaal in zijn ban raakt. 

Het eerste boek der dromen van Kerstin Gier is het eerste deel in een trilogie over dromen die werkelijkheid worden. 

Heel binnenkort komen de YA science fiction boeken van Brandon Sanderson in het Nederlands uit: Sterrenvlucht en SterrenzichtBoeken over een planeet onder vuur en een stoere pilote. 

Nog meer science fiction vind je bij Victor Dixen: PhobosEn gelukkig heeft Dutch Venture Publishing het op zich genomen om ook deel vier te vertalen. Deze serie gaat over een realityprogramma in de ruimte. Jongens en meisjes op weg naar Phobos, de maan van Mars, moeten tijdens hun reis kiezen wie ze als levenspartner willen om op Phobos een nieuwe kolonie te stichten. Maar niet alles is even leuk als het lijkt.

Als je van lange series houdt kun je je hart ophalen bij Valentijn Ringelberg. Hij is een fantasyserie begonnen die uiteindelijk uit zes boeken zal bestaan. De eerste twee delen zijn al uit, een heel boek en een novelle: Voorbij het Wederwoud en Hij die niet bestaat. Twee zussen, de een is ernstig ziek, de ander gaat op weg om een geneesmiddel te vinden. 

De hierboven genoemde boeken met weerwolven passen natuurlijk ook in dit rijtje. 

En dan wil ik ook nog een van mijn favorieten noemen: De Heksenoorlog trilogie van Maite Carranza.

Weer een hele rij van tips. Welke boeken ken je al, welke klinken leuk en welke heb jezelf of ga jezelf lezen voor deze challenges?



Reacties op: Hebban- boek-per-week-challenge voor YA-lezers 5

Meer informatie