Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban maandchallenge: Waargebeurd in YA

op 05 juli 2019 door

Lees een waargebeurd verhaal, dat is de challenge voor deze maand. Eerst dacht ik, dat wordt nog lastig binnen YA. Toen ik wat langer nadacht bleek het helemaal niet moeilijk te zijn, als je maar een beetje vrij met de regels omgaat.  Ik heb geprobeerd voor verschillende genres wat boeken uit te lichten en hoop jullie hiermee op ideeën te brengen.

geschreven door: Maartje

Historische fictie

Zout van de zee van Sepetys

Zout van de zee is een spannend en avontuurlijk op feiten berustend verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. 

Zout van de zee gaat over drie moedige jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, die met duizenden andere vluchtelingen op zoek zijn naar de vrijheid. Ze ontmoeten elkaar op weg naar een voormalig cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Hoewel ze door de oorlog lijnrecht tegenover elkaar staan, moeten ze samenwerken om te overleven. Het wordt een race tegen de klok. Redden ze het om op tijd bij het schip te komen?

Vrij van Bianca Mastenbroek

Winter 1813. Nederland is bezet door de Fransen. De veertienjarige Hendrik zwerft door Amsterdam, op de vlucht voor zijn verleden. Hij heeft niets meer: geen huis, geen geld en geen familie, maar hij brandt van verlangen om de stad te bevrijden van de gehate bezetter.
Als hij wordt gevraagd om een geheime boodschap af te leveren, raakt Hendrik betrokken bij een opstand. Hij vecht tegen de Fransen, maar ook tegen zichzelf en raakt steeds dieper in de problemen. Advocatendochter Betsy Kemper en boekhandelaar Jan ten Brink proberen hem te helpen. Heeft Hendrik dan toch een toekomst?

De jongen in het achterhuis van Sharon Dogar

Peter van Pels was een van de acht bewoners van het Achterhuis, waar hij samen met Anne Frank ruim twee jaar ondergedoken was. Hij kwam op 13 juli 1942 als 16-jarige in het Achterhuis aan. Eigenlijk wilde hij niet onderduiken. Maar als hij ziet hoe zijn vriendinnetje Liese door de Duitsers wordt weggevoerd, weet hij dat hij niets anders kan doen. De eerste tijd is erg moeilijk. Hij ergert zich aan Anne, die eigenwijze, kleine kwebbelkous die honderden vragen stelt. Maar dat verandert, als ze elkaar beter leren kennen.

Het meisje met de vlechtjes van Wilma Geldof

Freddie is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Haar moeder vangt dan al enkele jaren gevluchte joden uit Hitler-Duitsland op. In 1942 wordt Freddie en haar oudere zus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. De meisjes verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool, en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. Gevaar voor verraad dreigt. Wie kan ze nog vertrouwen? En waarom sluit haar vriendje Peter zich niet aan bij hen aan?

Heb je nog meer interesse in boeken die oorlogsgerelateerd en dus ook (voor een deel) op waarheid berusten? Klik dan hier.

Voices, the final hours of Joan of Arc van David Elliott

Verteld in middeleeuwse versen en met de stemmen van de mensen en voorwerpen uit het leven van Jeanne d'Arc, (inclusief haar familie, maar ook de bomen, haar kleren, koeien en kaarsen uit haar kindertijd), worden haar laatste uren in beeld gebracht. Tijdens het verhaal worden onderwerpen als gender, vrouwenhaat en het gevaar om de waarheid te vertellen aangesneden. Vóór Jeanne d'Arc een heilige werd was ze een meisje met een missie. Dit meisje leren we kennen in Voices.

Natuurlijk kun je ook bijna alle boeken van Thea Beckman en de jeugdboeken van Simone van der Vlugt oppakken. Zij schrijven prachtige historische romans.

Biografie

Het Achterhuis van Anne Frank

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. 

Wist je dat er ook een graphic novel van Het Achterhuis is?

Ze noemden me duivelskind van Michaela DePrince

Michaela DePrince werd in 1995 geboren in het door een bloedige burgeroorlog geteisterde Sierra Leone. Als haar vader door rebellen wordt vermoord en haar moeder aan ondervoeding sterft, wordt Michaela in een weeshuis geplaatst. De witte vlekken op haar huid leveren haar de titel 'duivelskind' op en ze wordt verwaarloosd en mishandeld. Als Michaela min of meer per toeval door een Amerikaans echtpaar wordt geadopteerd, heeft ze maar één wens: balletles. Michaela blijkt een natuurtalent en vecht zich in de harde en door vooroordelen gekenmerkte wereld van ballet een weg naar de top. Ze noemden me duivelskind vertelt op indrukwekkende wijze hoe Michaela DePrince uitgroeit van oorlogswees tot ballerina.

Dochter van de jungle, een meisje uit de steentijd van Sabine Kuegler

Op vijfjarige leeftijd verhuist Sabine Kuegler met het hele gezin naar West-Papoea om daar te gaan wonen bij de Fayu – een gewelddadige en onbekende stam die nog leeft als in het stenen tijdperk. Sabine groeit op te midden van de Fayu, leert jagen met pijl en boog, zwemmen in rivieren waar het wemelt van de krokodillen en hoe ze van de natuur kan leven. Maar ze leert ook hoe meedogenloos de natuur kan zijn, en hoe wreed de mensen onderling zijn. Op haar zeventiende wordt Sabine naar een Zwitsers internaat gestuurd. Ze moet alles leren over de beschaafde wereld, en ook al lijkt ze zich goed aan te passen, de heimwee blijft altijd aanwezig.

Christiane F verslag van een junkie van Christiane Felscherinow.

Indringend geschreven relaas over het uitzichtloze leven van een verslaafd 15-jarig meisje in Berlijn, dat moet tippelen om aan geld voor heroine te komen. Het boek moraliseert niet, maar geeft de feiten zakelijk, soms bijna afstandelijk. Zeer gedetailleerd wordt de leefwijze beschreven van de hoofdpersoon en haar vrienden en vriendinnen. Twee journalisten hebben de door de hoofdpersoon uitgesproken tekst in de definitieve vorm van het boek gegoten. 

Honor Girl van Maggie Thrash

Honor Girl is een biografische graphic novel over een zomer uit het leven van de lesbische Maggie Thrash.

Maggie Thrash gaat al heel lang iedere zomer van haar vijftien-jarig bestaan naar het honderd jaar oude 'Camp Bellflower for Girls'. Maggie komt uit Atlanta, ze heeft nog nooit een jongen gezoend, ze houdt van de Backstreet Boys en ze doet alle lange zomerdagen eigenlijk heerlijk niets.....totdat ze per ongeluk een van de vrouwelijke leidsters, Erin, aanraakt en verliefd wordt.  Maar Camp Bellflower is een onmogelijke plek voor een meisje om verliefd te worden op een ander meisje en Maggie stort zich daarom op het behalen van haar schietdiploma om zo te zorgen dat haar hart niet explodeert. Als het dan ook nog lijkt alsof Erin hetzelfde voor Maggie voelt, groeit de situatie Maggie en ook Camp Bellflower boven het hoofd.  

Contemporary

Nothing but the truth van Dick Lehr

Een twaalfjarig meisje zat, op een hete zomernacht in Boston aan het einde van de jaren 80, op een brievenbus. Ze zat te kletsen met haar vrienden toen ze het onschuldige slachtoffer werd van een ruzie tussen twee bendes. Al snel werd er een jonge Afro-Amerikaanse man opgepakt en -- onschuldig-- vastgezet.  Dick Lehr, die vroeger werkte voor het 'Boston Globe's  Spotlight Team' dat deze zaak onderzocht voor de krant heeft het verhaal nu omgeschreven naar een Young Adult boek over de dochter van de gevangene en hoe zij een journalist en een advocaat overhaalt om haar te helpen bij het bewijzen van haar vaders onschuld.

Voor een iets uitgebreidere beschrijving van het boek klik hier.

Dit zijn een paar waargebeurde, of in ieder geval op waargebeurde gebeurtenissen gebaseerde verhalen. Welke boeken voor Young Adults kun jij nog meer bedenken die hierbij horen? 



Reacties op: Hebban maandchallenge: Waargebeurd in YA

Meer informatie

Gerelateerd