Het belang van feminisme in YA
Het woord 'feminisme' is tegenwoordig eerder een scheldwoord, dan een versterkende en overkoepelende term voor de strijd voor gelijkheid tussen vrouw en man. Echter is feminisme nog steeds héél belangrijk, vooral voor jonge vrouwen die opgroeien en zichzelf nog aan het ontdekken zijn. Het belang van feminisme in YA is daarom iets waarover gepraat moet worden. Waarom is feminisme zo belangrijk? En waarom is het héél belangrijk in YA?
Dit artikel is geschreven door Elke
Hoewel feminisme vaak wordt gedefinieerd als een stroming die zich richt op de strijd voor gelijkheid tussen man en vrouw, vind ik het vooral een term die empowerend werkt voor alle vrouwen. In de basis van feminisme ligt altijd de kracht en vastberadenheid van vrouwen. Het heeft me altijd al gefascineerd - als vrouw zijnde groei je op met het idee dat je alles kan, want tja, er zijn geen verschillen meer toch? Maar het is verrassend en verontrustend wanneer je je realiseert dat vrouwen pas konden stemmen in de 20e eeuw. En dat ze pas kort daarvoor eigenlijk banen mochten hebben, en überhaupt iets mochten hebben. Dat is verontrustend kort. Het is daarom altijd - voor mij - heel eng om te horen dat de strijd al gestreden is.
Representatie van sterke vrouwen in Young Adult boeken is daarom ontzettend belangrijk. Het vertellen van een verhaal door de ogen van een vrouw die sterk is, die niet met zich laat sollen, maar die zich ook kwetsbaar opstelt en haar hart op haar mouw draagt. Feminisme gaat over de kracht van de vrouw, en het feit dat de vrouw hetzelfde moet verdienen als een man, in elk opzicht van het leven. Echter is dit niet altijd het geval en worden vrouwen vaak minder behandeld - want als vrouw zijnde ben je altijd een inhaalrace aan het lopen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat jonge meiden, YA-lezers, opgroeien met verhalen waarin vrouwen vechten tegen deze ongelijkheid. Feminisme wordt dus héél indirect, en toch heel duidelijk gebruikt in YA.
Hieronder een paar voorbeelden van goede boeken met sterke vrouwelijke personages, waarin het feminisme haar stem vindt.
1. The Exact Opposite of Okay van Laura Steven
“What do I want to be now? Bold. Fierce. Honest. A fighter. A revolutionary. A bitch. Because the way the world treats teenage girls – as sluts, as objects, as bitches – is not okay. It’s the exact opposite of okay.”
In The Exact Opposite of Okay volgen we Izzy, een meisje dat online geslutshamed wordt omdat ze met een jongen naar bed is geweest. Maar Izzy vecht terug en laat het er niet bij zitten en probeert dit seksisme aan te kaarten - ze is een voorbeeld van een fantastisch en feministisch personage waarin ieder tienermeisje zichzelf kan terugzien. Een vechter.
2. Children of Blood and Bone van Tomi Adeyemi
“I won't let your ignorance silence my pain”
Zélie Abedola is een van de sterkste personages die ik ooit heb 'ontmoet' in een YA. Niet alleen vecht ze voor haar volk, maar tegelijkertijd vecht ze tegen racisme en bewijst ze keer op keer dat vrouwen ook sterk zijn en voor zichzelf kunnen zorgen. Zélie is een geboren leider en een voorvechter voor wat juist is. Juist dat dit boek geïnspireerd is door het huidige klimaat waarin we leven - vooral in de VS - zorgt ervoor dat Zélie wordt gezien als een powervrouw - een vrouw waar alle jonge meiden tegenop kunnen kijken.
3. The Hate U Give van Angie Thomas
“What's the point of having a voice if you're gonna be silent in those moments you shouldn't be?”
Een stem hebben. Je stem laten horen. Een van de belangrijkste dingen voor een jonge vrouw. In The Hate U Give moet Starr vechten voor haar community en gerechtigheid krijgen voor haar beste vriend, Kahlil, die is doodgeschoten door een politieagent. Starr besluit door te vechten tegen racisme en tegen alle mensen die haar het zwijgen op willen leggen. Starr is een sterk doch zeer jong personage dat jonge lezers leert om voor zichzelf en voor het juiste op te komen.
4. Moxie van Jennifer Mathieu
“It said girls are a revolutionary soul force that can change the world for real.”
Moxie is écht een feministische YA - als in het gaat letterlijk over feminisme. Mijn andere keuzes, behalve The Exact Opposite of Okay, waren meer keuzes die gericht waren op subtiele kenmerken. In Moxie volgen we echter Vivian, een tiener die de seksistische cultuur op haar school helemaal zat is en daarom 'Moxie' creeërt - een feministisch blad - en een soort revolutie start onder haar klasgenoten. Super cool en het laat zien dat één vrouw een hele cultuur kan omgooien en de kracht heeft om een seksistische en anti-vrouwen klimaat aan te vechten. Dit is een super interessant boek als je op zoek bent naar een niet zo typische YA!