Het gemak van luisterboeken
Soms heb je weleens zo'n situatie dat je heel graag wilt lezen, maar dat het niet handig is om een boek vast te houden. Je moet er toch niet aan denken dat je eten op je boek knoeit? Of dat je je eten verpest omdat je een boek vast had en dat je dus niet in de pan kon roeren? Lezen op de fiets of in de auto is ook niet heel handig. Sterker nog, dat is levensgevaarlijk. In zulk soort situaties zijn luisterboeken ideaal. Let op: niet in het verkeer! Wel voor tijdens het eten, koken, sporten of reizen met het openbaar vervoer.
Het gemak
Laurie was nooit zo'n fan van luisterboeken. Het duurde te lang en je hebt niet altijd fijne voorlezers. Hierdoor las ze minder boeken dan eigenlijk kon, want lopen en lezen is geen combinatie. Nu kan dat wel als het rustig is en zo leest Laurie toch meer boeken dan voorheen. "Wel zet ik de afspeelsnelheid een stuk hoger dan de standaard 1.0, want dat klinkt soms echt als een leeglopende batterij en gaat me echt te langzaam. De ideale snelheid voor mij is tussen de 1.75 en 2.0."
Maartje is luisterboeken gaan 'lezen' toen ze veel moest gaan wandelen. Hoe fijn is het om naar een mooi boek te luisteren en ondertussen op de juiste bestemming aan te komen? Ook tijdens huishoudelijke klusjes is luisteren fijn, dan gaat de tijd een stuk sneller. "Mijn luistersnelheid is meestal 1.25, als ik nog sneller afspeel vind ik de stemmen zo vervormd en ik heb weleens getest hoe snel ik zelf lees en dat komt redelijk overeen."
Aanbieders
Er zijn verschillende aanbieders van luisterboeken. In Nederland is Storytel de bekendste. Deze service kost een tientje per maand en je hebt een ruime keuze aan boeken in zowel Nederlands als Engels. Voor uitsluitend Engelse boeken zijn er meerdere aanbieders. Laurie heeft een proefabonnement gehad op Scribd, maar was daar niet zo tevreden over. Sinds kort heeft ze een abonnement op Audible. Is wel iets duurder, maar ze hebben wel een enorm aanbod. "Ik ben alleen heel snel door mijn credits heen, dat is wel vervelend. Mijn wishlist is langer dan het aantal credits per maand. Voor mij was het heel simpel: Netflix eruit, Audible erin." aldus Laurie.
Ook Sam is bekend met de boeken van Storytel. Ze is al bijna een jaar geabonneerd en kan er niet genoeg van krijgen. "Het is zo handig voor op de fiets, in de auto of als je naar de sportschool gaat! Ik raad het echt aan. Er is verschrikkelijk veel variatie, en bij Storytel heb je niet alleen luisterboeken in het Engels en Nederlands, maar ook meteen e-books in alle twee de talen. Voor tien euro per maand is het een hartstikke goede deal. Er zijn boeken van Harry Potter en Sarah J. Maas tot de allernieuwste, waaronder het tweede deel van De Laatste Magiër van Lisa Maxwell, The Boneless Mercies van April Genevieve Tucholke en Wildcard van Marie Lu."
Maartje had eerst een abonnement op Bookchoice, maar daar is de keuze beperkt omdat je iedere maand alleen een paar door Bookchoice geselecteerde boeken kunt luisteren. Daarnaast vond ze de vertelstemmen vaak vervelend en werden er wel veel fouten gemaakt tijdens het voorlezen. Na Bookchoice is ze ook uitgekomen bij Storytel en dat bevalt prima. Heel af en toe zit er een boek tussen waarbij de vertelstem vervelend is, of niet te verstaan. "Dit is bijvoorbeeld het geval bij het boek Sal van Mick Kitson, dat wordt verteld door een actrice uit Glasgow en met dat accent kon ik niets." Daarnaast vertelt Maartje dat de bibliotheek ook een fijne luisterboeken site heeft. Als je lid bent van de bieb kun je redelijk wat mooie luisterboeken downloaden. Ook als je geen lid bent zijn er wat boeken te beluisteren, maar dan is de keuze beperkt. Het mooie bij Luisterbieb is dat er ook duidelijk wordt aangegeven welke boeken je voor je VMBO of HAVO/VWO lijst kunt lezen.