Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Interview Peter-Paul Rauwerda

op 27 januari 2017 door

Na een groepsrecensie, hadden sommigen nog wat vragen. De 9 kamers is eenmaal een bijzonder mysterieus boek. En gelukkig wilde Peter-Paul Rauwerda onze vragen beantwoorden! 

 

Een klein bedankje 

Allereerst wil ik jullie een groot compliment geven voor de recensie die jullie geschreven hebben. Ik merk dat jullie mijn boek aandachtig en gelukkig ook met plezier hebben gelezen. Wat jullie schrijven vind ik heel waardevol. Dat niet alles in het boek wordt uitgelegd is iets waar ik bewust voor heb gekozen, want ik vind het mooi als de fantasie van de lezer geprikkeld wordt. Dat komt bij jeugdboeken niet zo vaak voor, maar gelukkig kunnen ervaren lezers als jullie daar goed mee overweg. Heel erg bedankt voor jullie inzet en eerlijkheid!

Het interview 

1. Waarom besloot je op een dag dat je ook wilde schrijven, naast dat je al boeken illustreerde; hoe ben je dus begonnen met schrijven?

 Dat was al een tijd geleden toen ik nog niet zoveel boeken geïllustreerd had. Ik wilde gave, spannende, bijzondere tekeningen maken, maar kreeg bijna geen verhalen toegestuurd waar dat soort tekeningen bij pasten. Dus besloot ik zelf maar een verhaal te schrijven, zodat ik precies kon tekenen wat ik wilde. Dat was De zeven kamers, een voorloper van De negen kamers. Er zouden veel tekeningen in kleur bij komen en het verhaaltje was vrij kort, zonder veel gesprekken of beschrijvingen. Heel anders dan De negen kamers. Dankzij de tekeningen die ik bij De zeven kamers had gemaakt kreeg ik een droomopdracht, want toen een uitgever ze zag mocht ik meteen Het boek van alle dingen van Guus Kuijer illustreren. Het mooiste boek dat ik ooit geïllustreerd heb!

 2. Hoe kwam je op het idee voor dit boek, De negen kamers?

Sommige ideeën komen onverwachts en zonder dat je weet waar ze vandaan komen. Ik was jaren geleden op vakantie in Peru en bedacht uit het niets een verhaal over een huis dat plotseling verschijnt. Elke dag van die vakantie bedacht ik nieuwe kamers en nieuwe avonturen. Na een maand had ik bijna het hele verhaal bedacht. Soms lijkt het of een verhaal al bestaat en in je hoofd verschijnt zoals dromen verschijnen. Misschien had ik ergens zo’n huis zien staan. Misschien kwam het door Peru, waar ik niemand kon verstaan en waar alles een beetje mysterieus is. Ik weet het niet precies.

3.  Als je maar een van de twee – schrijven of tekenen – mag kiezen, welke kies je dan en waarom?

Dat is een moeilijke vraag, want ik wil eigenlijk niet kiezen. Het liefst wissel ik ze af, of misschien kan ik ze een keer combineren in een prentenboek of een stripverhaal. Maar als ik echt moet kiezen dan kies ik voor schrijven, omdat ik daarin nog heel veel kan ontdekken.

 4. Waarom heb je besloten het boek een vrij open einde te geven?

Het hele boek is een soort droom, waarbij niet helemaal duidelijk is wat werkelijkheid is en wat niet. Ik heb het boek zo geschreven dat de lezer zelf kan kiezen wat voor soort boek hij of zij leest. Is het alleen maar een avontuur, of betekent het meer, bijvoorbeeld dat Jonas volwassen wordt, of ziek? Misschien raakt hij in coma, misschien gaat hij dood. Misschien is er echt een huis waar hij doorheen loopt of misschien fantaseert hij het allemaal. Zo zijn er meerdere mogelijkheden. Zelf maak ik geen keuze, want ik merk dat iedereen het boek anders leest en de meeste lezers vinden het leuk om zelf te bepalen waar het boek nu precies over gaat. Vandaar dus het open einde. 

5. Wat is je eigen interpretatie van het einde van het boek?

Zoals gezegd laat ik dat helemaal aan de lezer over. Ik wil er wel over zeggen dat het boek voor mij positief eindigt. Jonas doorziet hoe de wereld in elkaar zit en kiest voor zijn eigen geluk. Dat is voor mij het belangrijkste.

 6. Ben je van plan nog meer boeken te schrijven?

Dat ben ik zeker van plan. Ik heb nu echt de smaak te pakken en denk al na over een volgend boek. Maar een duidelijk idee heb ik nog niet. Misschien moet ik eerst weer een verre reis maken om een goed verhaal te verzinnen.

 7. Ben je van plan om ook een verhaal te schrijven over de voorloper van De negen kamers, namelijk De zeven kamers?

Nee, dat niet. De negen kamers is echt bedoeld om De zeven kamers te vervangen. Het volgende boek moet heel anders worden. Maar waarschijnlijk wel spannend en mysterieus.

 

Ik hoop dat ik hiermee jullie vragen goed beantwoord heb. Hartelijk dank voor dit leuke interview!



Reacties op: Interview Peter-Paul Rauwerda

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Peter-Paul Rauwerda

Peter-Paul Rauwerda

Peter-Paul Rauwerda is econometrist, wiskundeleraar en illustrator van kinder- e...