Kamerstress
Iedere bibliofiel, die voor het eerst op zichzelf ging wonen, kent het volgende probleem vast wel. Wat doe je met al je boeken? Thuis bij je ouders heb je boekenkasten vol staan, maar nu moet je al die boeken samen met al je andere en extra spullen in je kamer van 15 m2 zien te proppen en dan gaan we er nog vanuit dat je een redelijk grote kamer hebt. Onze Iris is recentelijk ook op kamers gegaan en zij vertelt hoe zij met dit probleem is omgegaan.
door: Iris
Afgelopen maart begon mijn zoektocht naar een kamer in Groningen. Ik studeerde op dat moment al bijna een jaar, maar door omstandigheden heb ik toch besloten om in mijn eerste jaar nog even bij mijn ouders te blijven wonen. Halverwege het eerste jaar had ik daar eigenlijk toch wel genoeg van en besloot ik op zoek te gaan. Ik begon te reageren op vrijwel elke kamer die ik tegen kwam in de hoop dat ik een reactie kreeg, aangezien het aanbod niet zo groot is. Dit waren vaak kamers van net 10m2. Uiteindelijk heb ik heel veel geluk gehad en heb ik via de woningbouwvereniging een kamer net buiten de stad weten te regelen van 20m2 met een eigen badkamer en keuken, maar nog vreesde ik voor mijn boeken.
Ten eerste moest er in mijn kamer natuurlijk een bed. Ik wilde graag een twijfelaar voor het geval er iemand zou blijven slapen, maar ook puur en alleen omdat ik een onrustige slaper ben en thuis in mijn eenpersoonsbed ten minste één keer per nacht uit mijn bed val. Ten tweede moest er een bureau komen, want waar moet ik anders mijn artikels schrijven voor Hebban en ten derde wilde ik nog graag een bank om lekker op te kunnen lezen. Ik had eigenlijk ook nog een kast nodig voor mijn kleding, dus die moest er nog bij. Op deze manier zou er weinig ruimte overblijven voor mijn boeken, maar ik heb een oplossing gevonden.
1. Plaats een Room Divider
Toen ik door Ikea aan het snuffelen was, liep ik bijna een Kallax kast omver. Toen de kast gered was van de vijandige zwaartekracht, die hem ten gronde wilde brengen, bedacht ik me dat ik misschien zo’n kast als Room Divider zou kunnen gebruiken. Op die manier zou ik aparte ruimtes in mijn kamer kunnen creëren. Ik heb uiteindelijk gekozen voor één van de grootste versies van de kast en hij staat nu tussen mijn bed en mijn bank om een soort woon- en slaapruimte te creëren en man, wat kunnen er veel boeken in die kast. De onderste rij gebruik ik als voorraadkast, maar de andere twintig vakjes zitten vol met boeken. Bovendien kun je bovenop ook altijd nog boeken zetten.
2. Maak gebruik van vensterbanken
In mijn kamer heb ik in het bijzonder één hele brede vensterbank, waar je best wel iets op kunt zetten. Hier heb ik dan ook al mijn classics en mass market edities staan. Kijk wel uit, want als de zon te lang op je boeken staat, kunnen ze verkleuren, maar ik weet niet of ik dat zo erg vind bij de classics. Het geeft ze zo'n mooie oude kleur. Veel kamers in oude gebouwen, zoals hier in Groningen, hebben grote vensterbanken, dus laat ze niet leeg, maar plant ze gewoon vol met zo veel mogelijk boeken.
3. Vergeet de muren niet
Vooral in oude stadshuizen vind je kamers met hele hoge muren. Laat ze niet leeg, maar boor er een paar planken aan en bekleed je muren met boeken. Op die manier oogt je kamer misschien ook nog wat knusser. Boven mijn bureau heb ik ook twee boekenplanken hangen, maar deze zijn vooral bestemd voor het dragen van mijn schoolboeken en woordenboeken. Desalniettemin heb ik nog genoeg muurruimte over dus als ik ooit meer ruimte nodig ga hebben, zal ik er zeker nog een paar aan de muur installeren.
Ik hoop dat jullie misschien iets met deze tips kunnen. Laat het me hieronder in de comments weten of jullie zelf nog tips hebben.