Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees een oranje boek voor de Hebban leeschallenge

op 10 juli 2024 door

Dit jaar gaan Joëlle en Jenny de uitdaging aan om te kijken of ze YA/NA boekentips kunnen geven aan de hand van de checklist die hoort bij de Hebban leeschallenge. Met Nederland in de halve finale van het EK voetbal vandaag, gingen we op zoek naar tips voor oranje boeken. Vonden we voetballers, vuur, zonnen of koninginnen in het verhaal, op de cover of misschien zelfs in de titel? Je leest het hieronder.

Dit artikel is geschreven door Joelle en Jenny.

De koningin van verraad - Danielle L. Jensen

Let op! De koningin van verraad is deel 2 van Het koninkrijk der bruggen serie. Om spoilers te voorkomen wanneer je deze nog niet gelezen hebt verwijzen we je graag door naar de synopsis van het eerste deel: Het koninkrijk der bruggen en onderstaande synopsis over te slaan. 

Lara was koningin, maar leeft nu in ballingschap als verrader. Niet lang geleden heeft ze moeten toekijken hoe haar eigen vader Ithicana veroverde, zonder dat ze ook maar iets kon doen om hem te stoppen. Als ze erachter komt dat haar man Aren tijdens de strijd niet vermoord, maar gevangen genomen is, weet Lara dat er maar één reden is waarom haar vader hiervoor heeft gekozen: Aren dient als lokaas voor zijn verraderlijke dochter.

Voor Lara zit er niets anders op: ze zal terugkeren naar Ithicana met een plan om niet alleen koning Aren, maar ook het Koninkrijk der Bruggen te bevrijden uit de klauwen van haar vader. Hiervoor zal ze zijn eigen wapens tegen hem moeten gebruiken: de zussen van wie ze het leven heeft gespaard. Al snel zijn er meer tegenstanders dan Lara had verwacht. Niemand is te vertrouwen en vijanden en bondgenoten wisselen van kant. Maar haar grootste tegenstander is misschien juist wel de man die ze probeert te bevrijden – de man die ze heeft verraden.

Joëlle: Deze duologie heb ik onlangs gelezen en kwam daardoor ook direct in mij op bij het bedenken van oranje boeken. Ik heb enorm genoten van deze duologie en kan niet wachten op het nieuwe deel welke zich in dezelfde wereld afspeelt. De schrijfstijl van Danielle is enorm fijn, de karakters zijn erg prettig om vanuit te lezen en de manier waarop je soms helemaal het verhaal wordt ingesleept vond ik ijzersterk. 

Jenny: Ik las deze duologie in 2023 en wat genoot ik van deze serie. Enemies to lovers is een trope die ik erg leuk blijf vinden. Het derde deel heb ik recent aangeschaft en ligt klaar om binnenkort gelezen te worden, de limited editions worden ook steeds mooier ook!

Murtagh - Christopher Paolini

Let op! Murtagh is deel 5 van Het erfgoed serie. Om spoilers te voorkomen wanneer je deze nog niet gelezen hebt verwijzen we je graag door naar de synopsis van het eerste deel: Eragon en onderstaande synopsis over te slaan. 

De wereld is niet langer veilig voor drakenrijder Murtagh en zijn draak Thoorn. Nu de duistere koning is afgezet moeten ze de consequenties ondergaan van hun – weliswaar onvrij­willige – rol in zijn schrikbewind. Ze zijn gehaat en verstoten door de samenleving.

Door het land klinken fluisterende stemmen over de broze grond en de vage geur van zwavel in de lucht. Murtagh vermoedt dat er iets kwaadaardigs in de schaduwen van Alagaësia schuilt. Dit is het begin van een epische reis door bekende, maar daarnaast ook onontdekte gebieden, waar Murtagh en Thorn elk wapen in hun arsenaal – zowel hun kracht als hun intelligentie – moeten inzetten om een mysterieuze heks te ­verslaan. Een heks die veel meer geheimen heeft dan iedereen dacht.

Joëlle: Een paar jaar geleden las ik alle delen van het erfgoed serie en ik was echt verkocht. Deze serie zat zo goed in elkaar en ik werd helemaal meegesleurd in de wereld van Eragon. Afgelopen jaar kwam het nieuws dat er een vijfde deel zou verschijnen na alle gebeurtenissen in het laatste deel. Dit deel moest ik natuurlijk ook bemachtigen en staat helaas nog wel ongelezen in de kast. Ik hoop hier snel verandering in te brengen want mezelf weer even verliezen in deze wereld is zeker een goed idee. 

Jenny: Een serie waar ik veel goeds over heb gehoord, maar nog niets van gelezen heb. Dankjewel voor de reminder Joelle, deze gaat weer wat hoger op mijn tbr lijstje :)

Dor - Neal Shusterman en Jarrod Shusterman

Door de droogte is het leven is een eindeloze lijst van verboden geworden: verboden de tuin te besproeien, verboden het zwembad te vullen, verboden lang te douchen. Daar valt nog goed mee te leven blijkt als er opeens nergens meer een druppel uit de kraan komt. De media besteden nauwelijks aandacht aan de ‘Tap-Toe’, zoals ze het verschijnsel hebben gedoopt. Net als de rampenbestrijding hebben ze de handen vol aan een orkaanramp in een andere staat die sensationelere beelden oplevert. Maar het anders zo rustige wijkje waar Alyssa woont verandert in een mum van tijd in een oorlogsgebied: ooit bevriende buurtbewoners komen lijnrecht tegenover elkaar te staan in hun radeloze zoektocht naar water. Wanneer haar ouders op een dag niet terugkeren en zij en haar broertje de dood in de ogen kijken, ziet Alyssa zich gedwongen drastische beslissingen te nemen.

Joëlle: Dit boek koos ik niet eens zozeer om de rood-oranje kaft maar het was vooral de titel en de vlam die mij triggerde. Want een dorre wereld, zoals wij ook weten in de zomer op sommige plekken, kan voor veel natuurbranden zorgen. Nu ik bijna klaar ben met het laatste deel van de trilogie van Neal Shusterman en deze echt steengoed vindt ben ik hierdoor ook erg nieuwsgierig geworden naar zijn andere boeken. Een van die boeken is Dor, een stand alone die hij samenschreef met zijn broer. Tijd om het boek af te stoffen dus en in het verhaal te duiken in de hoop dat dit net zo goed is als zijn trilogie. 

Jenny: Dit boek staat hier al even in de kast, ook omdat ik de Zeis trilogie zo super vond. 

Rijk van vlees en vuur - Jennifer L. Armentrout

Let op! Rijk van vlees en vuur is deel 2 van De blood & ash serie. Om spoilers te voorkomen wanneer je deze nog niet gelezen hebt verwijzen we je graag door naar de synopsis van het eerste deel: Uit bloed en as en onderstaande synopsis over te slaan. 

Alles wat Poppy ooit voor waar heeft aangenomen, blijkt een leugen – zelfs de man van wie ze hield. Er is een oorlog op komst en Poppy zit er middenin. De koning wil haar gebruiken om een boodschap over te brengen, de afvalligen willen haar dood, de wulven worden onvoorspelbaarder en haar krachten nemen alleen maar toe, waardoor de Atlantiërs bang voor haar worden. Er staat meer op het spel dan ooit tevoren...

Joëlle: Allereerst moet ik iets bekennen. Ik las dus nog nooit iets van Jennifer L. Armentrout. Maar ondertussen staan er al heel wat van haar boeken in mijn kast te pronken om voorrang te krijgen om gelezen te worden. De verzamelaar in mij gunt ze graag een plekje, want eerlijk, die limited edition moet je gewoon hebben toch haha. Maar de lezer in mij denkt wanneer moet ik jou gaan lezen, en jou? en jou? Zo dus ook deze serie. Een serie waar ik enorm goede verhalen over heb gehoord en ik echt telkens van zeg ik moet die snel gaan oppakken. 

Fate - Ava Corrigan

Op de Alfea Internationale School komen studenten van de Andere Wereld samen om te trainen, om magie te leren
en om te ontdekken hoe ze hun krachten kunnen beheersen. Vijf studenten, volslagen vreemden, worden kamergenoten. De vijf meisjes willen wat elke tiener wil: erachter komen wie ze zijn. Maar wanneer een oud, al lang overwonnen kwaad plotseling buiten de kasteelmuren opduikt, worden deze tieners gedwongen hun krachten op de proef te stellen. Ze ontdekken een geheim dat zo krachtig is dat het alles wat ze weten in twijfel trekt.

Joëlle: Fate is het eerste deel in the winx saga. Deze serie vond ik vroeger als animatie al best vermakelijk om te kijken en van de Netflix serie heb ik ook echt genoten. Ik vind het nog steeds enorm jammer dat de serie niet verder geproduceerd wordt. Ondanks dat ik de serie gezien heb ben ik ook nieuwsgierig naar het boek. Is het boek net zo leuk als de TV-serie? Ik ben benieuwd! Voor dit artikel heb ik hem in ieder geval gekozen vanwege het hoofdpersonage Bloom. Haar element is vuur maar haar haren zijn zoals je ziet op de cover mooie lange orange lokken!

Jenny: Ojee, weer een serie die ik niet ken. Volgens mij is hier wel een Netflix van die ik gezien heb. Interessant om te weten dat er ook boeken van zijn, de serie op Netflix vond ik in ieder geval leuk.

The priory of the orange tree - Samantha Shannon

Een verdeelde wereld, een koninkrijk zonder een erfgenaam. Een oude vijand herrijst. The priory of the orange tree is een boek over een wereld die oorlog voert met draken. "The House of Berethnet heeft duizenden jaren over het rijk Inys geregeerd. De ongetrouwde koningin Sabran the Ninth moet een dochter krijgen om haar koninkrijk te verdedigen, maar moordenaars komen steeds dichterbij....

Jenny: Een van de weinige oranje boeken in mijn kast, maar deze Illumicrate versie heeft ook nog geweldig mooie oranje bladzijden. Ook dit boek las ik nog niet, maar de beoordelingen op Hebban zijn in ieder geval erg positief!

Welke oranje boekentips heb jij voor ons?



Reacties op: Lees een oranje boek voor de Hebban leeschallenge

Meer informatie