Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees een populair leesclubboek voor de Hebban challenge

op 09 februari 2019 door

Deze maand is de Hebban challenge om een populair leesclubboek te lezen. Wij hebben daarom de Young Adult leesclubs van de afgelopen maanden doorgespit om te kijken welke er populair waren en kwamen uit op het volgende lijstje:

1. A very large expanse of sea (Een bijna eindeloze afstand) van Tahereh Mafi

Shirin is het zat om altijd maar aangestaard, beledigd of zelfs aangevallen te worden. Ze is niet meer verbaasd dat mensen vreselijk kunnen zijn, alleen maar vanwege haar afkomst, religie en de hijab die ze draagt. Ze is er klaar mee dat mensen haar niet zien om wie ze is, maar altijd direct een oordeel klaar hebben, en denken te weten wat ze denkt of voelt. Het is 2002, een jaar na de aanslagen van elf september in New York, en het is een heftige en verwarrende tijd. Shirin sluit iedereen buiten, en verliest zichzelf in muziek en breakdance. Ocean James is de eerste persoon in tijden die haar echt lijkt te willen leren kennen, maar ze komen uit twee schijnbaar onverenigbare werelden. En Shirin heeft de muur om zich heen zo zorgvuldig opgebouwd dat ze niet weet of ze wel in staat is om hem af te breken.

Laurie: Ik snap dat dit boek erg populair is en toevallig ga ik het deze maand ook met een leesclub lezen. Je kunt dit boek goed bespreken vanwege de thematiek die besproken wordt en je kunt er dus goed op doorvragen. Ik ben blij dat de leesclub waar ik dit boek mee ga lezen het heeft gekozen, want dit is voor mij een extra stimulans om het nu toch écht te lezen. Ik ben het namelijk al een tijdje van plan, maar er komt steeds een boek tussen.

Merel: Ik heb dit boek gelezen voor de spot en vond hem heel tof. Het laat je de wereld toch net iets anders zien doordat het vanuit het perspectief van een moslima wordt geschreven, en voor mij was het een eye-opener hoe mensen hiermee onbewust omgaan. 

Maartje: Dit boek is gelezen in de Epic Reads club en later ook nog in de Nederlandse vertaling hier op de Young Adult pagina. Van de Epic Readers kreeg het boek 4,1 sterren.

2. What if it's us van Becky Albertalli en Adam Silvera

Arthur verblijft tijdelijk met zijn ouders in het huis van zijn oom in New York, omdat zijn moeder voor haar werk een tijdje is overgeplaatst naar deze machtige stad. Wanneer hij op een dag door de stad drentelt, valt zijn oog op een knappe jongen die met een grote doos in zijn handen bij de ingang van het postkantoor staat. Ze raken aan de praat en Arthur volgt deze 'Doosjongen' het postkantoor in. Het blijkt dat Doosjongen, Ben, spullen van zijn ex in deze doos heeft zitten en op het punt staat deze terug te sturen. Na deze ontmoeting gaan de jongens allebei hun eigen weg. Toch blijven ze bij elkaar door het hoofd fladderen. Zou dit het zijn of heeft het universum andere plannen?

Maartje: Een boek geschreven door twee grootmeesters in het Young Adult contemporary genre, dat kan toch eigenlijk niet missen? Gelukkig is het boek goed ontvangen in de leesclub. Het kreeg gemiddeld: 4,2 sterren. Een boek als dit is heerlijk om te bespreken in een boekenclub. Het handelt over veel thema's die jonge mensen aanspreken. Leven in een grote stad, eerste grote liefde, daten hoe doe je dat en natuurlijk het onderwerp waar zowel Becky Albertalli als Adam Silvera vooral om bekend zijn: homoseksualiteit.

3. Hart-Slag van Joanne Carlton

Laat elk moment tellen Sam en Jasper zijn hartsvrienden sinds een tragedie in hun kinderjaren hen bij elkaar bracht. De twee geloven dat ze alle tijd van de wereld hebben om hun doelen te bereiken. Hun levens worden brutaal verstoord wanneer ze vernemen dat Jasper terminaal ziek is door een tumor in zijn hart. Het vooruitzicht voorgoed afscheid van elkaar te nemen valt de twee zwaar. Met nog slechts enkele dagen te leven, is Jasper vastbesloten om de korte tijd die hem nog rest, te benutten. Hij smeekt Sam om zijn laatste wens, om eenmalig te mogen zingen voor een publiek, te vervullen. De gebroken vrienden laten alles wat ze kennen achter om het onmogelijke te bereiken, terwijl ze tegelijkertijd worstelen met hun verdriet, verlies en het onvermijdelijke afscheid.

Maartje: Een boek met heel veel thema's om over te praten bij een leesclub. Je moet wel even door het bijzondere taalgebruik heen. Ik heb nog nooit een boek van een Belgische auteur gelezen dat zo anders las dan een Nederlandstalig boek. De leesclub gaf het boek 4 sterren.

4. Children of blood and bone van Tomi Adeyemi

Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de magi, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken.

Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen.
Gevaar ligt overal op de loer in Orïsha, maar het grootste gevaar schuilt misschien nog wel in haar groeiende gevoelens voor de vijand..

Laurie: Ik heb dit boek met een leesclub gelezen (toevallig met dezelfde leesclub als waar ik het eerste boek van het lijstje mee ga lezen) en ook dit boek biedt genoeg ruimte voor discussie. Het is een fantasieverhaal, maar thema's als racisme, geweld en onderdrukking van bepaalde volkeren spelen een belangrijke rol. Hier kun je in een leesclub dan ook goed op doorvragen. Niet iedereen vond het boek even goed, maar dat kan. De gemiddelde waardering was toch een ruime voldoende.

Merel: Ik vond dit boek gaaf door de Afrikaanse invloeden, maar ik was niet méga enthousiast zoals vele anderen dat wel waren. Het is een origineel boek, maar ik had het gevoel dat dit alleen kwam door de donkere hoofdpersonages (wat ik heel gaaf vond) en dat het plot verder nogal doorsnee is voor een fantasy-YA. Toch heeft hij me genoeg overtuigd om enthousiast te zijn voor het volgende deel. 

Maartje: Dit boek heeft zelfs tweemaal een leesclub gehad op Hebban. Eén keer met de Nederlandse variant en één keer met de Engelse. Het boek kreeg een dikke 4 sterren.

5. Two dark reigns van Kendare Blake

Dit boek werd ook gelezen door de Epic reads club en is het derde deel in de Three Dark Crowns serie. Het eerste deel, in het Nederlands verschenen als Koninginnen, gaat over drie zusjes en één troon...

Op het eiland Fennbirn wordt elke generatie een drieling geboren - drie koninginnen, alle drie erfgenaam van de troon en alle drie in het bezit van een bijzondere kracht.
Mirabella kan met een knip van haar vingers vlammen doen oplaaien en hevige stormen ontketenen. Katherine kan zonder blikken of blozen het dodelijkste gif doorslikken zonder ziek te worden, en Arsinoe, zo gaat het gerucht, kan de mooiste bloemen laten bloeien en wilde leeuwen temmen met één enkele blik.
Maar aangezien er maar één van hen gekroond kan worden, moeten de zussen de strijd met elkaar aangaan. Op de nacht van hun zestiende verjaardag, begint het gevecht. En dat is niet zomaar een spelletje, maar een gevecht op leven en dood...

Maartje: Omdat dit een behoorlijk donker boek is, kun je met je leesclub heerlijk ingaan op de ethische kant van het verhaal. Hoever ga jij voor een kroon, of voor het leven van degene die je liefhebt? Herken je dingen uit onze eigen maatschappij in de wereld van Kendare Blake?  De Epic Reads club gaf het boek gemiddeld 4 sterren.

6. De kracht van velen van Mirjam Hildebrand

De kracht van velen is het vervolg op Voorlopers. 

De vijftienjarige Emma voelt zich 'anders': ze voelt, hoort en weet meer dan andere mensen. Wanneer de mysterieuze Philana haar vertelt dat Emma's vader - die ze al ruim twee jaar niet meer heeft gezien - deel uitmaakt van een groep mensen die zich Voorlopers noemen, besluit Emma met haar mee te reizen... Maar eenmaal in het bergdorp in Frankrijk, waar de Voorlopers zich gevestigd hebben, blijkt haar leven nog gecompliceerder te worden. Is Emma zelf ook een Voorloper? Waarom wil haar vader niet dat ze de Voorlopers helpt? Wat is er met de ouders van Philana gebeurd? En wie probeert haar in de val te lokken?

Maartje: Ik had het geluk om met deze club mee te mogen lezen. Dat was erg leuk, vooral omdat ik van deel 1 erg genoten heb. Het bijzondere van deze boeken vind ik vooral dat ze een onderwerp als hooggevoeligheid behandelen in een heel andere context en dat daardoor heel duidelijk wordt dat hooggevoeligheid ook een gave kan zijn. Verder is de schrijfstijl van Mirjam erg mooi en geeft ze vooral gevoelens en gedachten mooi weer. De leesclub gaf het boek 4,1 sterren.

7. Wit Konijn- Rode Wolf van Tom Pollock

Nadat de 17-jarige Peter Blankman bijkomt van een paniekaanval, is niets meer hetzelfde: zijn moeder is neergestoken en ligt in coma en zijn tweelingzus Anabel blijkt spoorloos verdwenen. Pete wordt opgenomen in een geheim genootschap dat meer van hem en zijn familie lijkt te weten dan hijzelf. Een verhaal vol geweld, spionage, geheimen en logica

Maartje: Omdat dit boek geschreven is door een persoon die zelf ook kampt met paniekaanvallen is het boek naast een spannende thriller ook een boek dat een goed beeld geeft van iemand met een mentaal probleem. Dit maakt het boek extra bijzonder. De humor geeft het boek de nodige lichtheid. De leesclub was enthousiast, 4,2 sterren.

Natuurlijk kun je ook een boek kiezen buiten het Young Adult genre. ben je benieuwd welke leesclubs de afgelopen jaren het populairst waren, klik dan hier. En natuurlijk willen we heel graag weten welk boek jij voor deze challenge gaat lezen en wat je ervan vindt. 



Reacties op: Lees een populair leesclubboek voor de Hebban challenge

Meer informatie

Gerelateerd