Lees eens wat anders: non-fictie
Voor de 'Lees eens wat anders' maand van Hebban kiest een aantal Young Adult lezers van deze spot een ander genre om over te schrijven. Ik heb gekozen voor non-fictie, een genre waar je heel veel kanten mee opkunt. Je hebt immers biografieën, non-fictie over wetenschap, geschiedenis, mentale gezondheid en nog veel meer onderwerpen. In principe kan iedereen wel een onderwerp binnen dit genre vinden dat hem of haar interessant lijkt. De laatste tijd kies ik vaak voor non-fictie met als thema Vrouwen. Hieronder bespreek ik een paar fijne voorbeelden.
Geschreven door: Maartje
Onzichtbare vrouwen van Caroline Criado Perez
'Stel je een wereld voor waarin jouw telefoon niet goed in je hand past, een voorgeschreven medicijn voor jouw lichaam verkeerd is en de eindeloze uren die je elke week werkt niet erkend of gewaardeerd worden. Komt iets hiervan je bekend voor? Grote kans dat je een vrouw bent.
Onzichtbare vrouwen toont hoe in een wereld, die grotendeels voor mannen is ingericht, de halve bevolking systematisch genegeerd wordt. Het boek onthult de "genderdatakloof" die wordt veroorzaakt door eeuwige, consequente discriminatie van vrouwen.
Caroline Criado Perez brengt voor het eerst een indrukwekkend aantal wereldwijde casestudy's, verhalen en nieuw onderzoek samen. Van overheidsbeleid en medisch onderzoek tot technologie, werkplekken, stadsplanning en de media – onthult de verborgen manieren waarop vrouwen vergeten worden en de impact van die uitsluiting op hun gezondheid en welzijn. Een krachtig en prikkelend boek dat je kijk op de wereld voorgoed verandert.'
Dit boek laat je misschien wel achter met een wat naar gevoel. Ongelooflijk hoe in onze Westerse maatschappij vrouwen nog steeds vergeten worden.
In praise of difficult women van Karen Karbo
In dit boek met illustraties en grappige teksten lezen we over de levens van 30 iconische vrouwen die gevochten hebben voor hun eigen plek op aarde. Wat kunnen we van deze 'moeilijke', maar vooral sterke vrouwen leren? We lezen over Frida Kahlo, Liz Taylor, Nora Ephron, Lena Dunhan en vele anderen.
Een boek vol goed geschreven, soms grappige, biografische stukjes over krachtige vrouwen. Voor mij werden er net iets te veel beroemde Amerikaanse vrouwen uit deze tijd besproken, die ik niet kende. Hierdoor ging er voor mij een ster af, maar alsnog een heel fijn en inspirerend boek.
Mijn verhaal: Becoming van Michelle Obama
'In een leven vol betekenis en successen heeft Michelle Obama zich ontwikkeld tot een van de meest iconische en overtuigende vrouwen van dit tijdperk. Als first lady van de Verenigde Staten - de eerste Afro-Amerikaanse in die rol - maakte ze het Witte Huis tot het meest gastvrije en warme in de geschiedenis, terwijl ze zichzelf ontplooide tot krachtig pleitbezorger voor vrouwen en meisjes in Amerika en wereldwijd. Ze veranderde de manier waarop gezinnen een gezonder en actiever leven nastreven en stond haar man bij terwijl hij Amerika door enkele van de meest aangrijpende gebeurtenissen leidde. Ondertussen liet ze ons een paar danspasjes zien, maakte ze een verpletterende indruk tijdens de Carpool Karaoke, en voedde ze twee down-to-earth dochters op onder het oog van de meedogenloze media. In haar betoverende en diep reflecterende memoires nodigt Michelle Obama haar lezers uit in haar wereld, door ervaringen die haar hebben gevormd vast te leggen - van haar jeugd in het zuiden van Chicago tot haar jaren als bestuurder, balancerend tussen de eisen van het moederschap en werk, tot haar tijd op 's werelds beroemdste adres. Met onfeilbare eerlijkheid en levendige humor beschrijft ze haar triomfen en tegenslagen, zowel publiek als privé, en vertelt ze haar verhaal zoals zij het beleefd heeft - in haar eigen woorden en op haar eigen voorwaarden. Warm, wijs en onthullend is Mijn verhaal - Becoming een ongewoon intieme bespiegeling van een vrouw met kennis en bezieling die voortdurend en glansrijk beproevingen doorstond - en wiens verhaal ons inspireert om hetzelfde te doen.'
Een open en eerlijke biografie over een krachtige en liefdevolle vrouw. Dit boek inspireert tot het najagen van je dromen.
Lieve Ijeawele van Chimamanda Ngozi Adichie
'Een paar jaar geleden ontving Chimamanda Ngozi Adichie een brief van een goede vriendin waarin deze haar vroeg hoe ze haar dochtertje tot feministe kon opvoeden. Lieve Ijeawele is Adichie's antwoord in de vorm van vijftien voorstellen. Haar suggesties zijn vaak recht door zee, wrang, geestig, diepzinnig en opmerkzaam en kunnen helpen een dochter op te laten groeien tot een sterke, onafhankelijke vrouw. Of het nu gaat om het voorstel om haar ook een speelgoedhelikopter te geven en niet alleen een pop, om open gesprekken te voeren over kleding, of om de mythe te ontkrachten dat vrouwen alleen gemaakt zijn om het eten op tafel te zetten.
Lieve Ijeawele gaat recht naar het hart van het seksuele debat in de eenentwintigste eeuw. Het is een belangwekkend betoog over wat het werkelijk betekent om vandaag de dag een vrouw te zijn.'
Dit heel dunne boekje is niet alleen voor moeders met dochters, maar ook voor jonge vrouwen die behoefte hebben aan steun in hun vrouw zijn. Hoewel de doelgroep van Chimamanda in eerste instantie de Nigeriaanse is, zijn heel veel tips zeker van toepassing op onze samenleving. Ik vond het inspirerend.
Wolf van Maartje Laterveer
'Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt', schreef Simone de Beauvoir al in 1949. Maar wát maakt de vrouw? Die vraag is onverminderd actueel. In Wolf ondernemen dertien vrouwen een zoektocht naar een antwoord. Hun essays zijn persoonlijk, analytisch en geschreven vanuit diverse achtergronden en invalshoeken. De vrouw in kunst, film en muziek, de vrouw als moeder, rolmodel of lustobject. De vrouw als sekse en als gender, als vrouw – en wat is dat dan? Wolf trekt geen definitieve conclusies maar wil een prikkelende bijdrage vormen aan het feministische debat, en vooral de aanzet zijn tot een open gesprek. Met essays van Merel Bem, Basje Boer, Anaïs Van Ertvelde, Bo van Houwelingen, Emy Koopman, Maartje Laterveer, Nelleke Noordervliet, Marja Pruis, José Rozenbroek, Maral Noshad Sharifi, Naema Tahir, Yaël Vinckx en Herien Wensink.'
Een boekje waar je wel even voor moet gaan zitten, maar zeker de moeite waard. Het is fijn om vanuit veel verschillende standpunten te kijken naar vrouw worden en vrouw zijn.
Damn, honey van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen
'Ik hoor weleens dat feministen ‘zure, radicaal linkse zeikerds’ zijn, maar geloof me: dat beeld slaan Marie Lotte en Nydia in één keer neer.’ - LINDANIEUWS.nl “Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè? Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar.” Damn, honey. Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt. Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt. Voor alle moeders, oma’s, vriendinnen, collega’s, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor jezelf.'
Dit boekje is uitgegeven door Blossom Books en echt geschreven richting jonge mensen. Een makkelijk leesbaar boekje over modern feminisme. Een echte aanrader.
Heb je nou al een vriend van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen
'Heb je nou al een vriend?' is misschien wel de meest gehoorde vraag op familiefeestjes. Voor iedereen die 'm zat is, komen de schrijfsters van Damn, Honey! to the rescue. En het zouden Marie Lotte en Nydia niet zijn als ze ook niet nog 49 andere vragen en opmerkingen op humoristische en gevatte manier voor je beantwoorden, van 'Ben je ongesteld, of zo?' tot 'Draaf je niet een beetje door met dat feministische gedoe?'. Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen verwierven vorig jaar landelijke bekendheid met hun Instagramstory's als reactie op het boek van Jamie Li. Hun daaropvolgende pamflet Damn, honey! was een groot succes en in hun goedbeluisterde podcast geven ze toegankelijk, eerlijk en grappig feministisch commentaar op actuele zaken.'
Dit is eigenlijk het vervolg op Damn, Honey en net zo belangrijk en actueel.
Feministen dragen geen roze van Scarlett Curtis e.a.
'In Feministen dragen geen roze (en andere leugens) vertellen allerlei vrouwen – van Hollywood-actrices tot tieneractivisten – hun verhaal. Hun bijdragen worden aangevuld door een aantal toonaangevende Nederlandse vrouwen. Zo schept Feministen dragen geen roze een genuanceerd beeld over vrouw-zijn in de eenentwintigste eeuw. Voor iedereen die weet dat zij/hij een feminist is, maar nog enigszins geïntimideerd is door het woord.'
Dit boek lijkt wat op Wolf, maar heeft meer internationale schrijfsters. Ik vond de kwaliteit van de bijdragen wel erg uiteenlopen. Sommige stukken waren goed geschreven en ook inhoudelijk, andere waren warrig of gewoon niet goed.
Difficult women; a history of feminism in 11 fights van Helen Lewis
'Zich gedragende vrouwen schrijven geen geschiedenis, moeilijke vrouwen wel.
Het succes van feminisme hangt af van moeilijke, tegendraadse en imperfecte vrouwen. Vrouwen die vochten met andere vrouwen en voor gelijke rechten. Helen Lewis zegt in dit boek dat te veel van deze pioniers van het feminisme vergeten zijn of liever afgebeeld worden dan ze waren in deze tijd waarin vooral gezocht wordt naar feelgood en inspirerende heldinnen. Zij vind het tijd om om de geschiedenis weer terug te geven aan de 'moeilijke' vrouwen. Zij hebben voor de echte veranderingen gezorgd. In dit boek dus geen lieve, grappige en inspirerende vrouwen, maar harde en tegendraadse. Vrouwen die echt gevochten hebben voor meer vrijheden en gelijke rechten.
Dit boek gaat over de suffragettes die wilden bombarderen en brandstichten om hun doel te bereiken, de prinses die ontdekte waarom zoveel vrouwen niet konden genieten van sex, de stakende vrouw in een sari die Margaret Tatcher bang maakte, de Victoriaanse vrouw die onterecht beschuldigd werd van een seksuele relatie met de eerste minster en de lesbische politica die de woede van haar land over zichzelf afriep.
De strijd is moeilijk, dus vrouwen moeten ook moeilijk zijn.'
Dit boek lijkt op In praise of difficult women, maar legt nog meer de nadruk op vrouwen die vochten voor hun rechten.
Bad girls throughout history van Ann Shen
De honderd revolutionaire vrouwen, die in dit prachtig geïllustreerde boek centraal staan, waren slecht. Slecht op de beste manier mogelijk: zij gingen in tegen de regels van hun tijd en veranderden die regels voor allen die na hen kwamen. Van piraten tot kunstenaars, krijgers, durfals, wetenschappers, activisten en spionnen warriors, daredevils, scientists, activists and spies, the accomplishments of the, de dingen die deze ongelooflijke vrouwen variëren zowel in tijd als in plaats, maar sorteerden allemaal een groot effect.
Dit boek ziet er geweldig uit. Het is een soort prentenboek over bijzondere vrouwen. Iedere vrouw krijgt haar eigen prent en een kort stukje over wat haar zo bijzonder maakt. Een heerlijk boek om door te bladeren of van A tot Z te lezen en te bekijken en vooral om een boek om geïnspireerd te raken om nog meer over bepaalde vrouwen te lezen en te leren.
Heb jij één van deze boeken gelezen of is er volgens jou een boek dat echt in dit rijtje thuishoort?