Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lewa: ik wil even geen YA

op 04 april 2021 door

Zoals jullie vast niet ontgaan is, is april op Hebban traditiegetrouw de "lees eens wat anders"-maand. In deze maand wordt je uitgedaagd om eens iets anders te lezen. Een boek uit een ander genre, of een boek van een auteur waarvan je normaal nooit iets zou lezen. Misschien ontdek je zo wel een nieuw favoriet boek. Omdat ik allerlei genres door elkaar lees en mijn leesvoer lang niet altijd young adult of new adult is, geef ik je in dit artikel wat tips om buiten ons hoofdgenre te lezen. Ik baseer deze tips op mijn eigen leeservaringen, ik heb namelijk al heel wat mooie boeken buiten YA gelezen en dat worden er steeds meer. Ik daag je graag uit om één van deze titels (of een andere titel natuurlijk) op te pakken deze maand!

Dit artikel is geschreven door Laurie

Feelgood

Van YA en NA is het een klein stapje naar het feelgood genre. Dit is ook het makkelijkste stapje om te zetten, de meeste boeken in dit genre zijn niet al te moeilijk. Een goed voorbeeld van lekkere boeken om te lezen en niet na te hoeven denken zijn de boeken van Jill Mansell. Zelf heb ik Ik zie je op het strand geluisterd, een heerlijk zomers boek met wel wat diepre laagjes. Heerlijk duurt het langst wil ik deze maand nog lezen. Ook heb ik erg genoten van Zomer in het duincafé van Debbie Johnson, een heerlijk comfort boek. Het verhaal bevat eveneens diepere lagen, maar het voelt aan als een warm bad. Houd je van bakken? Dan zijn de boeken van Jenny Colgan echt iets voor jou. Ik heb De kleine bakkerij aan het strand en Café Zon & Zee gelezen, twee boeken uit verschillende series maar deze smaken zeker naar meer. Het Cupcake Café staat nog op mijn lijstje. Colgan heeft achterin haar boeken een aantal recepten opgenomen zodat je zelf aan de slag kunt met bakken. Ook De stroopwafelshop van Astrid Harrewijn is een heerlijk feelgood boek waarvan je gaat watertanden.

Wil je iets meer emotie? Dan zijn Mijn beeld van jou en Stuk van jou van Susan van Eyck, Alleen maar jij van Mia Sheridan, Zonder mij en Duet met jou van Dani Atkins, Voor jou van Jojo Moyes, Hou me vast zoals ik was van Gaby Rasters en Een jaar met jou van Julia Whelan echte aanraders. Ik hou je vast van Marina Folkers, Ik mis je en Ik vergeet je niet van Gillian King en Vaarwel Roscoe van Céla van Gastel vallen ook onder de cathegorie tranentrekkers, maar ik heb deze allemaal nog klaar liggen. Houd de tissues maar bij de hand als je snel huilt bij boeken.

Historische romans

Dit subgenre is eigenlijk deel van feelgood, maar is toch wel een categorie apart. De meeste historische romans zijn gelaagd en daarom erg plezierig om te lezen. Ik had nooit verwacht dit type roman te kunnen waarderen. Natuurlijk kennen we allemaal De zeven zussen van Lucinda Riley. Maar wist je dat Het Italiaanse meisje van deze auteur ook erg goed is? Laatst heb ik "De Vrouwen van de Leeuwenhof" serie van Corina Bomann ontdekt. Het eerste deel heet Agneta's erfenis en speelt zich af in het Zweden van 1913. De vervolgdelen staan nog op het leeslijstje, evenals Het klaprozenjaar van dezelfde auteur.

Een andere historische roman die ik recent heb gelezen is Het meisje in de witte kimono van Ana Johns, een roman over het Japan van de jaren '50. En we blijven even in Azië, want ook De bergen zingen van Nguyen Phan Que Mai is een echte aanrader. Deze roman vertelt de geschiedenis van Vietnam en de nasleep van de bezettingen die dit land heeft gekend en hoe dit zijn weerslag heeft op verschillende generaties binnen één familie. Zowel De bergen zingen als Het meisje in de witte kimono zijn gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur. Hierdoor voelen beide boeken als zeer realistisch en authentiek.

De volgende twee historische romans die ik ga tippen zijn romans over twee oorlogen. Allereerst De nachtegaal van Kristin Hannah. Dit boek gaat over twee Franse zusjes die verschillend met de Tweede Wereldoorlog omgaan. Eén van hen blijft op de boerderij en krijgt te maken met een Duitse soldaat die bij haar inkwartiert, de ander gaat in het Franse verzet. Het tweede boek gaat over de burgeroorlog in Kroatië en heet Wie het mooist valt, geschreven door Sara Novic. Een uitnodiging door de Verenigde Naties zet een reeks gebeurtenissen in gang waardoor de hoofdpersoon teruggaat naar haar geboorteland om vrede te sluiten met het verleden.

Andere tips zijn: De sterrengever van Jojo Moyes, De boekhandel van Teheran van Marjan Kamali, De vliegeraar en Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini (beginnen in de jaren '50 van de twintigste eeuw) en De acht of negen levens van Stella Fortuna van Juliet Grames.

Non-fictie

Hoewel dit niet helemaal mijn genre is, wil ik toch even kort twee boeken aanstippen die mij wakker hebben gehouden. Niet vanwege het onderwerp, hoewel dat in beide gevallen heftig is, maar omdat ik niet kon stoppen met lezen. Deze boeken zijn Hannelore van Frank Krake en Laura H. van Thomas Rueb. Hannelore vertelt het verhaal van een meisje uit een sekte dat weet te ontsnappen. Laura H. gaat over een meisje dat trouwt met een moslim man en samen met hem naar het IS kalifaat in Syrië reist waar zij weet te ontsnappen. Thomas Rueb heeft met dit boek de Hebban debuutprijs 2019 gewonnen.

Literatuur

De laatste tijd pak ik ook vaker een literaire roman op. Dit genre is misschien minder geschikt als je net begint met buiten je comfortzone te lezen, maar er zitten wel wat mooie boeken tussen. Wil je verhalen lezen met Griekse goden in de hoofdrol, dan raad ik Een lied voor Achilles en Circe van Madeline Miller absoluut aan. Ik waardeerde beide boeken met vijf sterren. Wil je liever een rouw en heftig verhaal? Pak dan Een klein leven van Hanya Yanagihara op. Dit is een dikke pil met veel triggers, maar ook deze kreeg van mij vijf sterren. Een boek dat minder mijn smaak was, maar wat wel heel diep gaat en heel rouw is, is De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld. Deze kun je ook direct lezen voor je lijst. De meningen over dit boek lopen uiteen, maar het is literatuur met een hoofdletter L.

Zelf heb ik ook erg genoten van de boeken van Nino Haratischwili. Het 1275 pagina's tellende Het achtste leven (voor Brilka) vertelt het verhaal van een Georgische familie van 1901 tot 2007 en hierin komt ook de geschiedenis van Georgië aan bod. Deze geschiedenis is met het verhaal verweven waardoor het geen taaie kost is. Ik vloog door het boek heen. De kat en de generaal is Haratischwili haar tweede boek en vertelt over de Tsjetsjeense burgeroorlog. Dit verhaal is in het begin wat complexer, maar langzaamaan vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en vond ik het erg moeilijk om het boek weg te leggen.

Een boek dat een beetje tussen allerlei categorieën in valt maar wat zeker niet mag ontbreken, is De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid. Dit is één van mijn favoriete boeken ooit en het krijgt veel te weinig hype hier in Nederland. Ik las het al in het Engels, maar toen de vertaling eindelijk verscheen moest ik deze natuurlijk ook direct lezen.

Thrillers

Als laatste tip ik een aantal thrillers. Zelf ben ik geen groot fan van psychologische thrillers, politiethrillers zijn meer mijn smaak. Om te beginnen met dit genre raad ik de boeken van M.J. Arlidge aan, te beginnen bij Iene Miene Mutte. Dit is het eerste deel in de serie met inspecteur Helen Grace in de hoofdrol. Deze zomer verschijnt alweer het tiende deel in deze vlot geschreven serie. Arlidge is scenario schrijver en dat merk je goed in zijn boeken. Andere thrillers die bij mij erg in de smaak zijn gevallen zijn de thrillers uit de "Rizzoli & Isles" serie van Tess Gerritsen, te beginnen met De chirurg. Ook de serie "Afdeling Q" van Jussi Adler-Olsen vind ik een aangename serie, deel 1 heet De vrouw in de kooi. Ik reis alleen van Samuel Bjork is eveneens een fijne Scandinavische thriller.

Qua thrillers van eigen bodem heb ik De eetclub en Debet van Saskia Noort met veel plezier gelezen, evenals Galgenveld van Isa Maron. Ik ben alleen nooit meer verder gegaan met de rest van "De Noordzeemoorden" serie. Toen het donker werd van Simone van der Vlugt is dan wel geen politiethriller, maar ook door dit boek ben ik heen gevlogen. Er zitten een paar verrassende wendingen in en het blijft tot het laatst spannend.

Ben je meer van de smerige thrillers? Pak dan eens de reeks rondom Sam Porter van J.D. Barker op. Deze reeks bestaat uit drie delen en begin met Horen, zien, zwijgen. Je moet wel een beetje tegen aangevreten lichamen en uitgesneden ogen kunnen, maar deze thrillers zitten erg goed in elkaar.

Tot zover mijn lijstje met tips om deze maand eens iets anders te lezen dan YA of NA. Mijn doel is om deze maand zo min mogelijk in deze genres te lezen, ga jij de uitdaging met mij aan?

Welke boeken raad jij aan om eens buiten je comfortzone mee te stappen? Of ga je éémn van deze titels lezen?



Reacties op: Lewa: ik wil even geen YA

Meer informatie