Mythische Maandag: Draken
In een nieuwe reeks artikelen getiteld 'Mythische Maandag' leggen we diverse mythische figuren onder de loep, en geven we jullie tips van boeken waar deze wezens in voorkomen en hoe ze gerepresenteerd worden! Er zijn tientallen wezens die we beter kunnen bekijken, maar vandaag hebben we gekozen voor één wezen dat zowel gruwelijk als beeldschoon is: de draak! Het is dus besloten: deze keer duiken we dieper in in de wereld van de draken.
Dit artikel is geschreven door Elke en Merel
Een klein beetje geschiedenis...
Een draak wordt vaak beschreven als een mythisch vliegend wezen met een soort reptielachtig lichaam. Volgens velen ligt de oorsprong van de draak in de onwetendheid van eeuwenoude samenlevingen, die niet veel kennis hadden van reptielachtigen die konden vliegen. In de eerste afbeeldingen van het wezen, wordt hij daarom ook vaak afgebeeld als een slang. Het woord 'draak' stamt ook af van het Griekse woord voor 'serpent'. In verschillende culturen wordt de draak natuurlijk ook anders afgebeeld. Het beeld van de Chinese draak is natuurlijk héél erg anders dan die van de Westerse draak. Na de opkomst van het christendom kreeg de draak in Europa een slechte reputatie: het was een verschrikkelijk wezen dat stond voor de duivel en de ondergang, voornamelijk door de connectie met de slang. Buiten Europa werd de draak juist vaak gezien als een brenger van voorspoed en brachten ze vaak geluk. Ook werden ze gezien als magische en wijze wezens. Het beeld van de draak verschilde dus enorm van cultuur naar cultuur, en ook hun rol verschilde enorm.
Boeken, boeken, boeken...
1. Eragon van Christopher Paolini
“After all, how can a mere dragon expect to tell a man like yourself what to do? In fact, everyone should stand in awe of your brilliance of finding the only dead end."
- Saphira
Wanneer we denken aan een YA-favoriet waarin draken een hoofdrol spelen, denken we aan de geliefde Eragon-serie van Christopher Paolini. In deze serie volgen we Eragon, een eenvoudige boerenzoon, die een prachtige steen vindt... Maar de steen blijkt een drakenei te zijn en zo wordt de band tussen hem en Saphira, zijn draak, gevormd. Maar niet iedereen is blij met die vondst... want draken zijn héél zeldzaam en de mysterieuze ruiters zijn zeer geïnteresseerd in Saphira...
Het is dus echt een avonturen verhaal waarin de mythe van de draak een grote rol speelt. Juist in deze serie is er veel verschil in draken, omdat het vooral bepaald wordt door de 'rijder'. Eragon is heel erg goedaardig en soms een beetje naïef, en Saphira vult hem perfect aan: zij is wijs, streng, maar ook heel dapper en vriendelijk. Terwijl sommige draken, juist door hun rijders, wreed zijn. Maar veel draken zijn vooral erg wijs: en dat is een beeld dat we vaak terugzien bij de mythe rondom de draak. Deze serie is echt een aanrader als je houdt van een epische fantasy-saga!
2. Eon van Alison Goodman
“Even a cornered rabbit will fight with teeth and claws.”
In Eon volgen we de jonge Eona, die al jaren traint om 'Dragoneye' te worden, een leerling van een van de twaalf draken van geluk. Echter mag een vrouw helemaal geen drakenmagie gebruiken en is het daarom héél gevaarlijk dat Eona zich voordoet als een jongen. Als ze ontdekt wordt - kan ze gedood worden.
Juist in dit boek komen draken naar voren als wijze wezens: ze hebben de rol van leraren. die hun leerlingen met wijsheden vullen. Het lijkt, omdat dit boek zich richt op de Aziatische mythologie, dat de draken heel erg goedaardig zijn. Alhoewel ik deze boeken nog niet heb gelezen, lijken ze me erg leuk omdat je ondergedompeld wordt in de Aziathische wereld van de draken, en vooral in de Aziatische mythologie. Het lijkt ook alsof ze spelen met de fabel van Fa Mulan, wat het nóg interessanter maakt. Kortom: dit boek lijkt me echt een aanrader!
3. Iskari: De Laatste Namsara van Kristin Ciccarelli
“Vlieg maar,' zei ze tegen Kozu. 'Vlieg hier ver vandaan.”
Iskari: De Laatste Namsara is een geweldige YA vol met actie, romantiek en fantasy. In dit fantastische verhaal volgen we Asha, een drakenjager, en prinses, die vastberaden is om de oudste draak Kozu voor eens en altijd een kopje kleiner te maken nadat hij haar had verbrand. Echter worden meningen veranderd en bedoelingen compleet omgegooid, waardoor Asha niet meer weet wie ze echt is en of haar doel wel zo nobel is als haar vader haar doet lijken.
Het wordt snel duidelijk dat draken worden gezien als wrede wezens die afgeslacht moeten worden, vooral door de ogen van Asha. Asha is een drakenjager, en drakenjagers zijn goed in één ding: draken doden. Asha staat daarom ook berucht als de Iskari, de naam van de brenger van dood. Om verlost te zijn van haar wrede verloofde moet ze Kozu doden, maar gaandeweg leert ze dat de draken juist helemaal niet slecht zijn maar wijs. En niet boosaardig zijn, maar gewoon constant zichzelf moeten verdedigen. Weer een misconceptie van draken, zo blijkt. Dit boek is echt geweldig, maar niet alleen door de draken. Het zit ook vol met een mythologie over vertelsels en orale cultuur, wat het boek echt oplicht.
4. De Hobbit van J.R.R. Tolkien
"My armour is like tenfold shields, my teeth are swords, my claws spears, the shock of my tail is a thunderbolt, my wings a hurricane, and my breath death!"
De Hobbit is niet per se een YA, maar eigenlijk voor alle leeftijden leuk. In dit verhaal krijgt de hobbit Bilbo bezoek van de tovenaar Gandalf, die hem vraagt mee te gaan op een avontuur met een aantal dwergen die hun thuisland willen terugveroveren. Hun thuisland wordt bewaakt door de draak Smaug, die moet worden verslagen.
Smaug is juist een personificatie van een wrede draak en een wezen dat moet worden verslagen. Hij krijgt ook geen diepere lagen in het boek (wat overigens ook niet zo dik is) en is gewoon een draak die dwergen heeft verbrand en reeds op de schat van de dwergen zit. Wél lijkt hij wijs: Hij laat niet snel met zich sollen en maakt zelfs een intelligent praatje met Bilbo (hij wil weten wat Bilbo is, aangezien hij nog nooit van een 'Hobbit' gehoord heeft) waarna Bilbo tegen hem liegt en hij dat snel doorheeft en wraak wil nemen.