Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

One-word-challenge: Girls of Paper and Fire

op 17 maart 2019 door

Begin november verscheen Girls of Paper and Fire door Natasha Ngan. De Hebban YA Club was zó geintrigeerd door deze mooie cover en de flaptekst dat we een voor een voor de verleiding zijn gevallen. Girls of Paper and Fire moest gelezen worden! En nu gaan we onze bevindingen over dit boek natuurlijk met jullie allemaal delen. In deze one-word-challenge laten we jullie met slechts enkele woorden weten wat we van het boek vonden. Moet je het gaan lezen of viel het allemaal tegen? Je leest het hier.

Dit artikel werd geschreven door Anouk, Maartje en Sam.

Waar gaat Girls of Paper and Fire over?

Elk jaar worden er acht mooie meisjes gekozen om als 'Paper girls' de koning te dienen. Het dienen van de koning is de grootste eer voor meisjes in het koninkrijk, maar ook het meest vernederend. Dit jaar is er ook een negende. En ze is niet van papier, maar van vuur.

Lei is lid van de Papieren kaste, de laagste en meest vervolgde kaste van Ikhara. Ze leeft in een afgelegen plaatsje met haar vader, waar ze nog steeds achtervolgd wordt door het tien-jaar oude trauma van de ontvoering van haar moeder door de koninklijke garde. Wat er met haar moeder gebeurd is weten ze niet. Nu zijn de bewakers van de koning terug en zijn ze op zoek naar Lei, het meisje met de gouden ogen, dat zo mooi is dat de koning interesse heeft getoond.

In de weken die volgen op Lei's vertrek uit haar woonplaats worden zij en acht andere meisjes getraind om de gezelschapsdame van de koning te kunnen zijn. En dan doet ze het ondenkbare, ze wordt verliefd. Deze verboden romance zet de wereld waarin ze leeft totaal op zijn kop.

Verwachtingen

Weelderig

Anouk: "Dit vat mijn verwachtingen van het boek vrij goed samen, gezien het over jonge vrouwen in een harem gaat, anders dan "hoog". Ik verwacht veel mooie beschrijvingen, zowel van de omgeving als van de personages. Dit lijkt me echt een boek waar je helemaal in kunt zinken."

Feministisch

Maartje: "Ik verwacht een boek over sterke vrouwen, die hun eigen weg zoeken in een door mannen gedomineerde wereld."

Magisch

Sam: "Vanaf dat ik het boek zag, kreeg ik al een magisch gevoel. De cover met de mysterieuze ogen, de kleuren, het is allemaal magisch. Verder had ik vrij snel door dat Lei een rebel zou zijn, een sterke vrouw die de wereld zal veranderen."

Schrijfstijl

Ingetogen

Anouk: "Ik ben echt fan van de ingetogen manier waarop Natasha Ngan vertelt. Het boek bouwt langzaam op, neemt de tijd met het verhaal en de personages, die toch al meteen goed gedefinieerd zijn. De gevoelens van Lei en de anderen krijgen de tijd om zich te ontwikkelen, te veranderen en groeien. Het neemt de tijd de lezer te trekken, maar is toch onmiskenbaar."

Krachtig

Maartje: "Dat klinkt raar, na het woord van Anouk en toch kloppen ze voor mij allebei. Natasha Ngan zet haar verhaal echt neer. Je wordt vanaf het begin meegenomen in het leven van de hoofdpersoon. En in het hele verhaal klinkt krachtig haar boodschap door."

Gevoelig

Sam: "Natasha Ngan krijgt het echt voor elkaar om de gevoelens van de karakters over te brengen, iets wat ik persoonlijk altijd belangrijk vind in een boek. Je kreeg de struggels, haat en wraakgevoelens heel goed door van de hoofdpersoon, maar tegelijkertijd ook de gevoelens van de andere personen, alleen maar door te lezen wat ze doen in het verhaal."

Personages

Indrukwekkend

Anouk: "Ik ben fan van de manier waarop Natasha Ngan alle vrouwen een verschillende stem geeft, die toch allemaal heel representatief zijn voor de situatie waarin ze zich bevinden. Iedereen reageert anders, en steeds meer redenen, motivaties, angsten en verlangens worden onthuld. De manier waarop de relaties veranderen vind ik ook mooi gedaan. 

Liefdevol

Maartje: "De personages worden (bijna) allemaal zeer liefdevol beschreven. Ze zijn levensecht, niet alleen goed of fout en maken een mooie ontwikkeling door. Op deze manier ga niet alleen met de hoofdpersoon meelven, maar krijgt iedereen een eigen stem en een eigen plek in het verhaal."

Badass

Sam: "Perfect woord. Wat de hoofdpersoon en haar geliefde doen, hoe ze proberen de wereld te veranderen en niet gewoon doen wat ze verteld wordt te doen, is heel inspirerend. Hoe de hoofdpersoon geeft om iedereen is dat zeker ook."

Plot

Potentie

Anouk: "Ik wil hier niet mee zeggen dat het boek zijn potentie niet waarmaakt, in tegendeel! Ik zou het liefst nog dieper duiken, nog meer te weten komen over de wereld en de personages. De opzet van de wereld deed me een beetje denken aan Daughter of Smoke and Bone van Laini Taylor, en telkens kwam ik iets interessants tegen waarvan ik dacht, 'daar zou ik ook wel een flink aantal hoofdstukken over willen lezen'."

Karakters

Maartje: "Ik vond het boek vooral een karakter gedreven plot hebben. Natuurlijk was er spanning en gebeurde er genoeg, maar de uitwerking van de karakters en de effecten van de omgeving op hen waren, naar mijn idee, het belangrijkst.  Voor een eerste boek in een serie is er al heel veel neergezet en uitgewerkt. Ik hou ervan als een boek ook een echte afronding heeft en je dus niet helemaal in een cliffhanger blijft hangen. Ik ben heel nieuwsgierig hoe de levens van de verschillende personages zich verder gaan ontwikkelen."

Zoektocht

Sam: "Girls of Paper and Fire is een krachtig verhaal over een meisje dat zo veel dingen heeft meegemaakt en toch de kracht heeft om door te zetten, om door te gaan. De ontwikkeling van haar karakter is groots en al de verschrikkelijke dingen die ze heeft moeten meemaken, hebben haar sterk gemaakt. Het was haar zoektocht naar wie ze was."

Eindoordeel

Heerlijk

Anouk: "Het is intussen echt geen verrassing meer: ik vond Girls of Paper and Fire een heel mooi boek. Ik ben heel benieuwd naar een volgend deel en het heeft mijn verwachtingen meer dan waargemaakt."

Prachtig

Maartje: "Eén van de krachtigste fantasy boeken sinds tijden. Ik hou van de personages en de wereld is super interessant. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg."

Opstandig

Sam: "Het hele boek schreeuwt rebel en I love it. Het herinnert ons eraan dat we zijn zoals we zijn, dat we houden van wie we houden en dat niemand ons daarvan kan weerhouden. Ook ik ben echt benieuwd naar het vervolg, wat een aanrader!"



Reacties op: One-word-challenge: Girls of Paper and Fire

Meer informatie

Gerelateerd

Over