Proud & YA: 3 keer LGBTQIA+
De officiële pride week of maand mag dan misschien al een tijdje geleden geweest zijn, toch wilden wij bij Liefde voor YA alsnog drie recent verschenen LGBTQIA+ boeken binnen het YA genre in het zonnetje zetten. Daarvoor zullen wij in dit artikel drie kort maar krachtige recensies geven van Loveless van Alice Oseman, Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston en Cinderella is dead van Kalynn Bayron.
Dit artikel is geschreven door Nina, Danique en Laurie
Nina las Loveless van Alice Oseman
Over het boek
The fourth novel from the phenomenally talented Alice Oseman – one of the most authentic and talked-about voices in contemporary YA.
It was all sinking in. I’d never had a crush on anyone. No boys, no girls, not a single person I had ever met. What did that mean?
Georgia has never been in love, never kissed anyone, never even had a crush – but as a fanfic-obsessed romantic she’s sure she’ll find her person one day.
As she starts university with her best friends, Pip and Jason, in a whole new town far from home, Georgia’s ready to find romance, and with her outgoing roommate on her side and a place in the Shakespeare Society, her ‘teenage dream’ is in sight.
But when her romance plan wreaks havoc amongst her friends, Georgia ends up in her own comedy of errors, and she starts to question why love seems so easy for other people but not for her. With new terms thrown at her – asexual, aromantic – Georgia is more uncertain about her feelings than ever.
Is she destined to remain loveless? Or has she been looking for the wrong thing all along?
This wise, warm and witty story of identity and self-acceptance sees Alice Oseman on towering form as Georgia and her friends discover that true love isn’t limited to romance.
Allereerst de recensie van Alice Osemans nieuwste boek Loveless. Dit is by far een van de beste boeken die ik dit jaar heb gelezen. Alice Oseman heeft zichzelf echt weer overtroffen met dit prachtige verhaal over het smachten naar een liefdesrelatie en de weg die Georgia bewandelt om erachter te komen dat ze aromantisch aseksueel is. Tijdens haar zoektocht naar ''ware liefde'' komt ze er niet alleen achter dat een relatie niet voor haar is weggelegd, maar ook dat de vriendschappen die ze heeft veel belangrijker zijn dan welke relatie ook. Alice Oseman laat met dit boek zien dat echte liefde niet gelimiteerd is tot romantische relaties maar ook gevonden kan worden binnen de vriendschappen waarop je je leven bouwt. Dit boek is echt een pareltje en vertelt een prachtig verhaal waarmee veel mensen binnen en buiten de LGBTQIA+ gemeenschap zich gehoord zullen voelen. Boeken zoals deze laten ons inzien dat iedereen recht heeft op een mooi, prachtig en liefdevol leven ongeacht je seksuele voorkeuren. Ik kan dan ook alleen nog maar afsluiten met: pak dit boek en alle andere boeken van Alice Oseman op en laat jezelf omringen met de meest mooie, echte, diverse en loveable personages ooit! Dit boek geef ik dan ook de volle 5 sterren.
Danique las Rood, Wit & Koningsblauw van Casey McQuiston
Over het boek
Wat gebeurt er als de presidentszoon valt voor de prins? Je leest het in 'Rood, wit en koningsblauw' van Casey McQuiston.
''Het is bijna onmogelijk om mee te maken hoe Alex voor Henry valt zonder zelf verliefd op hem te worden – op hen allebei, én op dit briljante, geweldige boek.'' Dat schreef de New York Times Book Review bij verschijning van 'Rood, wit en koningsblauw' van Casey McQuiston.
Deze heerlijke new adult romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? Casey McQuiston sleept je met 'Rood, wit en koningsblauw' mee in een verhaal vol humor en liefde.
Het tweede boek wat we gaan bespreken is Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston. Het is haar debuut en is al in meer dan tien landen vertaald. Rood, wit & koningsblauw is een humoristisch verhaal met een romantisch tintje. Tijdens het verhaal komt hoofdpersoon Alex erachter dat zijn vijand de koninklijke prins Henry eigenlijk toch wel heel leuk is. Alex ontdekt dingen over zichzelf die hij nooit onder ogen had gezien. Door een nepvriendschap die is opgezet om de twee wereldiconen te redden van een ramp komen er gevoelens naar boven die Alex nooit had kunnen voorzien. Wat Casey McQuiston heel goed heeft gedaan is het beschrijven van de gevoelens tussen de twee jongens. Ik merk vaak dat dit soort verhalen over alleen de coming out gaan, en dan niet over de gevoelens en de gebeurtenissen daarna. Daar draait dit verhaal niet om, de coming out komt namelijk een stuk later aan bod in het verhaal. Dit gebeurt pas bijna op het einde, waardoor je een goede indruk krijgt hoe het voor twee wereldiconen en hun familie en vrienden is om achter hun geaardheid te komen. Het verhaal draait wel om Alex en dat vond ik jammer. Ik had graag gelezen hoe Henry dit allemaal ondervond en hoe hij tegenover de relatie stond. Voor de rest is dit een heel goed boek dat zeker de relatie tussen twee mannen heel goed neerzet. Casey McQuiston beschrijft de relatie als tussen een man en een vrouw waardoor het gewoon is om te lezen, en laten we nu heel eerlijk zijn, is het niet gewoon normaal? Het antwoord daarop is ja, LGTBQ+ is niet raar of anders. Het is gewoon normaal, en daar is dit boek een heel mooi voorbeeld van. Dus conclusie? Een goed boek, met een lopend verhaal en hele duidelijke personages, absoluut een aanrader. Rood, Wit & Koningsblauw krijgt van mij dan ook 4 sterren.
Laurie las Cinderella Is Dead van Kalynn Bayron
Over het boek
It’s 200 years after Cinderella found her prince, but the fairy tale is over. Teen girls are now required to appear at the Annual Ball, where the men of the kingdom select wives based on a girl’s display of finery. If a suitable match is not found, the girls not chosen are never heard from again.
Sixteen-year-old Sophia would much rather marry Erin, her childhood best friend, than parade in front of suitors. At the ball, Sophia makes the desperate decision to flee, and finds herself hiding in Cinderella’s mausoleum. There, she meets Constance, the last known descendant of Cinderella and her step sisters. Together they vow to bring down the king once and for all–and in the process, they learn that there’s more to Cinderella’s story than they ever knew . . .
This fresh take on a classic story will make readers question the tales they’ve been told, and root for girls to break down the constructs of the world around them.
De laatste recensie is wederom van een debutant: Kalynn Bayron debuteerde in juli van dit jaar met Cinderella is dead. Dit was mijn meest geanticipeerde boek van deze zomer, dus ik begon ook vol verwachting met lezen. Het verhaal gaat over Sophia die al sinds haar jeugd een crush heeft op haar beste vriendin Erin. Maar, lesbische relaties zijn verboden in het koninkrijk waar ze woont, dus moet ze naar het bal om gekozen te worden door een echtgenoot. Sophia wil dit niet en vlucht weg. Dan komt ze in de graftombe van Assepoester terecht. Hier ontmoet ze Constence en samen proberen ze hun land te veranderen. De achterflap klinkt zeer interessant en dat is ook hetgeen mij in eerste instantie naar dit boek trok. De uitwerking liet echter veel te wensen over. Cinderella is dead is een debuut, maar het lijkt alsof het overhaast is uitgebracht. Alles mist uitwerking: de personages, de wereldbouw en jammer genoeg ook het plot. Het verhaal is vlak, de personages hadden totaal geen plan en er zitten behoorlijke hiaten in het verhaal. Ik heb na het lezen nog steeds geen idee wie Sophia en Constence nou eigenlijk zijn. Ik had het gevoel dat ik een proefdruk of zelfs een eerste versie las. Het LGBTQIA+ aspect speelt gedurende het hele verhaal een rol, vandaar dat Cinderella is dead ook een plekje in dit artikel verdient. Ik zie ook zeker wel de potentie van Kalynn Bayron als auteur, maar in haar debuut komt het er niet uit. Cinderella is dead is een boek dat veel verschillende meningen kent, maar ik kom niet verder dan 2 sterren.
Welk LGBTQIA+ boek raad jij iedereen aan?