Recensie: Liefdeloos
Jullie kunnen je niet voorstellen hoe blij ik was toen Best of YA aankondigde om na het grote succes van de Heartstopper serie ook het boek Loveless van Alice Oseman te gaan vertalen!! Toen ik Loveless (in het Nederlands dus Liefdeloos) voor het eerst las in 2020, werd ik net als op alle andere boeken die Alice heeft geschreven ontzettend verliefd. Ik vond toen al dat iedereen dit boek moest kunnen lezen en nu we er dus eindelijk een Nederlandse vertaling van hebben zijn we weer een stapje dichter bij de vervulling van deze wens. In dit artikel lezen jullie mijn recensie (beter gezegd aanprijzing van dit boek).
Dit artikel is geschreven door Nina (aka de grootste Alice Oseman fan op deze planeet)
Flaptekst
Georgia is nog nooit verliefd geweest en ze heeft ook nog nooit iemand gekust – maar als fanfic-geobsedeerde romanticus weet ze zeker dat ze ooit iemand zal vinden. Als ze met haar beste vrienden Pip en Jason naar de universiteit gaat, is Georgia klaar om de liefde te vinden. En met haar extraverte kamergenoot aan haar zijde en een plaats in de Shakespeare Society, lijkt haar tienerdroom steeds dichterbij te komen. Maar door haar romantische plan drijft ze steeds verder van haar vrienden af. Ze vraagt zich af waarom liefde zo gemakkelijk lijkt voor anderen, maar niet voor haar. De woorden die ze naar haar hoofd geslingerd krijgt – aseksueel, aromantisch – maken Georgia onzekerder dan ooit over haar gevoelens. Is ze voorbestemd om liefdeloos te blijven? Of is ze al die tijd op zoek geweest naar het verkeerde?
Belangrijk om te onthouden
Voordat ik jullie vertel waarom iedereen dit boek gelezen moet hebben, wil ik het volgende even aantippen. Onder de Engelse lezers van dit boek is er best wat onenigheid/discussie geweest over de manier waarop aseksualiteit wordt omschreven in dit boek en of dit een goede representatie is. Het is volkomen logisch dat niet iedereen zich geïdentificeerd of erkent zal voelen door dit verhaal over aseksualiteit. Iedereen loopt een ander pad en iedereen heeft unieke ervaringen. Tijdens het lezen vind ik het belangrijk dat dit in gedachten word gehouden. Liefdeloos is een boek waar Alice ongelofelijk veel bloed, zweet en tranen in heeft gestoken en wat by far het moeilijkste boek is wat ze ooit heeft geschreven. Haar verhaal en ervaringen met aseksualiteit zijn valid, ook wanneer jij je hier misschien niet voor de volle 100% bij aan kunt sluiten.
5 redenen waarom iedereen dit boek moet lezen
1 = De zoektocht van Georgia naar haar seksualiteit is relatistisch beschreven. Dit boek laat ons zien dat de zoektocht naar je seksualiteit rommelig kan verlopen (Georgia maakt echt niet altijd de beste of slimste keuze) en dat het niet altijd even makkelijk zal zijn om de uitkomst te accepteren. Toch herinnert dit verhaal er ons aan dat acceptatie ervoor kan zorgen dat je met een last minder door het leven kunt gaan en je je echte zelf kunt zijn.
2 = De reis van de bijkarakters doet ook in dit verhaal zeker niet onder voor de ontdekkingstocht van de hoofdpersoon. We leren enorm veel over de geschiedenis van Rooney, Jason, Pip en Sunil. Hiernaast zien we hoe ze zich ontwikkelen tijdens het verhaal en hoe ze uiteindelijk sterker en rijker eindigen.
3 = Iedereen die dit boek leest zal zich ten minste op één moment kunnen identificeren met dit boek en zich daarmee gezien en gehoord voelen. Er komen niet alleen allerlei verschillende soorten seksualiteiten en relaties voorbij in dit boek (aseksueel - aromantisch, homoromantisch, biseksueel - aromantisch, lesbisch, panseksueel en heteroseksueel). Dit verhaal laat ons zien dat romantische en seksuele relaties niet je enige optie zijn en dat vriendschappelijke relaties net zo intens en liefdevol kunnen zijn.
4 = Het is heerlijk om een verhaal te lezen dat zich geen blad voor de mond neemt over lastige onderwerpen. Zo kijkt Alice kritisch naar de manier waarop onze samenleving het hebben van een romantische en seksuele relatie verheerlijkt en het qua waarde vaak boven alle andere soorten relatievormen stelt. Want waarom zouden we ons allemaal moeten vormen naar een heteronorme samenleving?
5 = Dit verhaal bevat, zoals we altijd gewend zijn van Alice, de found-family trope waar ik echt geen genoeg van kan krijgen. Zeg nou zelf, je hart warmt toch helemaal op als je leest over een groep mensen waarbij ieder zijn eigen unieke persoonlijkheid en eigenaardigheden heeft, maar waar ze nog steeds samen een hechte groep vormen die altijd voor elkaar klaarstaan en waarbij de band soms dieper gaat dan bloed families.
Als deze 5 redenen je nog niet hebben kunnen overtuigen om dit boek nu meteen te gaan kopen om hem zo snel mogelijk te kunnen lezen neem dan een moment om stil te staan bij de onderstaande quote uit de oorspronkelijke Engelse versie:
It was so easy to romanticise romance because it was everywhere. It was in music and on TV and in filtered Instagram photos. It was in the air, crisp and alive with fresh possibility. It was in fallen leaves, crumbling wooden doorways, scuffed cobblestones and fields of dandelions. It was in the touch of hands, scrawled letters, crumpled sheets and the golden hour. A soft yawn, early morning laugther, shoes lined up together by the door. Eyes across a dance floor. I could see it all, all the time, all around, but when I got closer, I found that nothing was there. A mirage.
Welke van Alice Osemans boeken zou jij graag als volgende vertaald zien?