Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Sprookjesachtig Goed!

op 05 december 2017 door

Er was eens... een trend in Young Adult fictie; een trend waardoor onder andere Marissa Meyer haar bekendheid als YA-schrijfster verwierf. Deze trend is op het moment nog steeds even populair als een paar jaar geleden, en dus schrijven wij er een artikel over: sprookjes YA! Heel erg veel Young Adult boeken die tegenwoordig geschreven worden zijn (losjes) gebaseerd op een eeuwenoud sprookje, of het nou Sneeuwwitje of Assepoester is: er zijn genoeg verhalen over te vinden! In dit artikel gaan we op zoek naar boeken die gebaseerd zijn op sprookjes. Er zullen boeken bij zitten die we al gelezen hebben, maar ook boeken die we nog heel graag willen lezen. Lees dus snel verder om meer sprookjesachtige reads te vinden!

1: Cinder, Scarlet, Cress en Winter van Marissa Meyer

Elke: Deze was toch wel een klein beetje voorspelbaar! (De schrijster wordt zelfs genoemd in de introductie!) Toch zijn de Lunar Chronicles van Marissa Meyer echt boeken die een plekje in dit artikel verdienen. De boeken bevatten personages die gebaseerd zijn op sprookjespersonages. Zo is Linh Cinder gebaseerd op - je raadt het al - Assepoester, en Cress op Rapunzel. Ieder van hen heeft ook een verhaallijn die losjes gebaseerd is op diverse sprookjes. Het is supertof hoe Meyer in deze serie diverse sprookjespersonages als het ware bij elkaar lijkt te brengen en een universum creëert waarin zij samen vechten voor gerechtigheid. In de serie volg je Cinder als eerst, waarna in ieder boek een ander personage de hoofdrol krijgt. Cinder begint met de premisse dat Linh Cinder, cyborg, gezien als tweederangsburger, verwikkelt raakt in een intergalactische strijd om de aarde, met een keizer, een androïde en vele anderen. Het is een super toffe serie die iedereen zou moeten lezen!

Deze serie is gebaseerd op: Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje.

2. Cruel Beauty van Rosamund Hodge

Audrey: Dit boek is een van mijn meest favoriete Engelse boeken. Het gaat over een meisje dat verplicht in het kasteel van de gevaarlijkste man van de wereld moet gaan leven. (Nou ja, trouwen met hem eigenlijk.) Het is zo'n spannend verhaal, met zo'n boeiende wereld. Het is absoluut een aanrader voor liefhebbers van Belle en het beest, aangezien het boek daar op geïnspireerd is.

Elke: Ik ben het helemaal met Audrey eens! Cruel Beauty is een ontzettend origineel en tof boek dat inderdaad duidelijk elementen bevat van Belle en het Beest. Persoonlijk vind ik de twists heel erg goed in het verhaal gewerkt, zoals Hodge's versie van het Beest, en de wereld rondom het verhaal is prachtig beschreven. Dit boek is echt een aanrader!

Dit boek is gebaseerd op: Belle en het Beest.

3. Entwined van Heather Dixon

Elke: Dit boek is ontzettend bijzonder, vooral omdat het gebaseerd is op een wat minder bekend sprookje - in ieder geval een sprookje dat niet verfilmd is door Disney. Het boek gaat over een meisje dat gevangen zit in een wereld waarin ze, met haar elf andere zusters, constant moet dansen in het zilveren woud. Ze zit vast in de handen van the Keeper, en ze weet niet of ze ooit nog kan ontsnappen uit zijn klauwen. Ik vind deze interpretatie super interessant, vooral omdat het sprookje toch wat minder bekend is. Ook het idee van een wereld waarin een meisje gevangen zit - verdoemd om eeuwig te dansen, klinkt super interessant.

Dit boek is gebaseerd op: De Twaalf Dansende Prinsessen. 

4. Confessions of an Ugly Stepsister van Gregory Maguire

Elke: Aan de titel kun je waarschijnlijk al raden over waarover dit boek gaat - of eigenlijk; over wie, namelijk over de gemene stiefzuster van Assepoester. Het verhaal is alleen net iets anders. Het gaat over Iris, die niet zoals Assepoester gezegend is met schoonheid, die zichzelf vindt in een wereld vol faam, rijkdom en ambitie en daar haar eigen weg in zal moeten vinden. Dan komt ze in contact met Clara, oftewel Assepoester, die bij haar familie komt wonen omdat haar moeder en vader zijn overleden. Op dit punt begint het originele verhaal, alleen dan verteld door de ogen van Iris, de stiefzuster. Dit verhaal klinkt onzettend intrigerend en het staat al een tijdje op mijn lijstje. Ook bijzonder is het feit dat het boek zich afspeelt in Nederland! Super tof!

Dit boek is gebaseerd: Assepoester.

5. A Long, Long Sleep van Anna Sheehan

Elke: Om eerlijk te zijn, wacht ik al super lang op zoiets: een Young Adult boek gebaseerd op Doornroosje. Doornroosje was vroeger mijn favoriete sprookje, vooral omdat ik de Disney film echt fantastisch vond en Maleficent heel erg eng vond. Tot heden toe vond ik eigenlijk nooit een boek over Doornroosje dat me echt aansprak, maar dit klinkt meteen interessant. Het boek gaat over Rosalinda, een meisje dat 60 jaar heeft geslapen en wakker wordt in een wereld die ze niet herkent. Haar ouders, vrienden en eerste liefde zijn allemaal verdwenen, en ze ontdekt ook nog eens dat ze de erfgename is van een intergalactisch koninkrijk! Nu moet ze leren leven met haar nieuwe bestaan, en met de jongen die haar wakker kuste. Dit boek klinkt echt als een super tof coming-of-age verhaal in combinatie met een sprookje. Een must-read voor op mijn lijstje, dus!

Dit boek is gebaseerd op: Doornroosje.

6. De Spinster en de Spintol van Neil Gaiman

Elke: Dit boek is echt fantastisch! Niet alleen heeft het een geweldige heldin, het is ook nog eens prachtig vormgegeven. De eerste aanblik op de hoes waar het boek zich in bevind is een schocker: het boek is prachtig gedecoreerd met goude metallics en rijke afbeeldingen. De inhoud is ook fantastisch: het gaat over een jonge koningin die op het punt van haar bruiloft besluit om een jonge prinses te redden van de vloek die haar al jaren in slaap houdt. Het sprookje is in zijn geheel ontzettend slim en tof aangepast, en valt nog nét binnen de YA (zou ik zeggen). Maar dit boek zou je alleen al komen vanwege de vormgeving... toch?

Dit boek is gebaseerd op: Sneeuwwitje en Doornroosje. 

7. Tales from the Kingdoms van Sarah Pinborough

Elke: Deze bundel is ontstaan uit de verhalen Poison, Charm en Beauty, en bevat dus drie verhalen. Deze bundel bevat klassieke sprookjes die verteld worden met moderne twists, wat super interessant klinkt. De personages worden rijkelijk beschreven en komen veel realistischer over dan in de sprookjes. In de sprookjes zijn personages zoals Assepoester of Sneeuwwitje namelijk boegbeelden van morele waardes, maar dat was in deze verhalen totaal niet. Er wordt gespeeld met goedheid en slechtheid, en alle verhalen hebben een behoorlijke dosis sexiness. Dus... read at your own risk! (Dit is overigens meer NA dan YA). 

Deze bundel is gebaseerd op: Sneeuwwitje, Assepoester en Doornroosje. 

Dat waren ze dan voor deze week. Willen jullie meer sprookjesachtige reads? Laat het vooral weten, want dan komt er misschien een vervolg op artikel. Er zijn in ieder geval veel boeken die gebaseerd zijn op sprookjes, niet alleen YA! Is er een boek op deze lijst dat je echt fantastisch vindt? Of dat je hebt toegevoegd aan je lijstje? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door Elke



Reacties op: Sprookjesachtig Goed!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...

Gregory Maguire

Gregory Maguire

De Amerikaanse auteur Gregory Maguire (1954) bewerkt voor zijn volwassen romans ...

Neil Gaiman

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman (Portchester, 10 november 1960) is een Engelse schrijver van...