Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Throwback Thursday: The Young Elites

op 11 juli 2019 door

Vandaag weer een nieuwe editie van de Throwback Thursday reeks. In deze reeks artikelen geven de clubleden hun mening over Young Adult boeken die al wat ouder zijn. Wat vinden we daar van? Zijn ze nog steeds zo leuk als dat ze in die tijd waren? Op donderdag zullen deze artikelen verschijnen, maar let op! Dit zal niet elke week gebeuren, de artikelen zijn niet standaard. We zijn erg benieuwd wat jullie van de boeken vinden en van welke boeken jullie onze mening willen weten!

Dit artikel is geschreven door Sam

Marie Lu!

In deze editie van Throwback Thursday ga ik het hebben over The Young Elites! Het boek is geschreven door Marie Lu, een van mijn favoriete schrijfsters. Ze is bekend door de geweldige series Warcross en Legend, en heeft een Batman boek geschreven in de DC Icons reeks. Warcross en Legend vond ik geweldig dus ik kon niet wachten om een nieuwe serie van haar te lezen. Op de voorkant van het boek is een dolk te zien, met een achtergrond van donkere kleuren in een storm... Wat ik dan verwacht is zeker wat duisternis, veel spanning, een setting net zoals Legend met hoge gebouwen, militairen en veel actie. Wat ik terugkreeg was zo veel meer dan ik had verwacht en ik ben er echt blij mee. Marie Lu blijft me maar verrassen. Het boek kwam in 2014 uit. Zo lang is dat dus niet geleden, maar het is toch leuk om te kunnen kijken of het bij de 'YA boeken' van nu past!

Een meest exotisch verhaal...

In een wereld, net als die van ons, is niets meer zoals het was. 10 Jaar geleden was er een bloedziekte die alle kinderen trof. De meeste kinderen overleden, maar enkelen bleven leven. Diegenen die het overleefden kregen één of meerdere bijzonderheden, ze veranderden. We volgen de hoofdpersoon Adelina Amouteru, met zwart haar dat in zilver veranderde en een litteken waar haar linkeroog eerst zat. Van somige van de overlevenden wordt gedacht dat ze niet alleen uiterlijke veranderingen hebben ondergaan, maar dat ze ook speciale krachten hebben gekregen. Deze nu jong volwassenen, de 'Young Elites' genoemd, blijven geheim en zijn op zoek naar een betere wereld. Tegenover de Young Elites staat de Inquisitie. Deze wil de Young Elites oppakken voordat zij de wereld verwoesten. Met de Inquisitie jagend op haar elke stap, vlucht Adelina van haar thuissituatie en komt in een groep die haar kan helpen. Maar kan ze wel helpen met de duisternis die in haar waakt, die elk moment naar boven kan komen en dan als een bom kan losbarsten in de wereld? 

Zo veel meningen

Ik vind de verhaallijn echt geweldig! De krachten waar wij in de YA wereld zo vaak mee in contact komen en die toch zo prachtig en speciaal worden omschreven in The Young Elites, de prachtige setting, die zo exotisch omschreven is dat het iets is waar ik alleen maar over kan dromen. Dan de twee dingen die ik echt het beste vond in het boek: de karakters en hun gevoelens! Je merkt meteen dat Adelina getraumatiseerd is door de situatie waar ze in leeft, door haar omgeving en door het gevaar van de mensen die de bijzondere kinderen haten en eigenlijk gewoon bang voor ze zijn. Zodra ze in de groep komt met de Young Elites merk je meteen dat haar karakter verandert. Ze ontdekt haar krachten doordat ze zichzelf ontdekt. Ze heeft veel doorstaan en komt nu voor zichzelf op en dat is geweldig om te lezen! De dynamiek tussen de karakters in het boek is magisch. De relatie met haar vader aan het begin is bijvoorbeeld heel goed en duidelijk uitgewerkt. Later in het boek komt Adelina de andere karakters tegen en tussen haar en een zeker 'iemand' is de spanning niet te houden. Ik zou bijna zelf het boek in springen en er wat aan doen ;)

De relaties tussen de mensen in de groep zijn allemaal zo speciaal en... anders. Wat mij opviel als een van de eerste dingen in het boek, is dat de karakters zo divers zijn. Andere afkomsten, andere specialiteiten en ambities. Andere liefdes en andere levenswijzen. Ik geniet er echt van om dat te zien. Tegenwoordig zijn we natuurlijk zo bezig met racisme en seksisme in boeken, films en natuurlijk in ons leven, dat het prachtig is om te zien dat Marie Lu dat al in 2014 (of wellicht eerder, maar dat herinner ik me niet) perfect heeft gedaan en dat is echt iets om trots op te zijn.

Boek twee?

Jaaaa!! Zeker. Dit is een van de leukste boeken die ik dit jaar heb gelezen. Dit is een boek dat altijd leuk blijft om te lezen, welk jaar het ook is. Dat komt gewoon echt door het schrijftalent van Marie Lu, daar kunnen we niet omheen. Alles in dit boek is zoals je nog niet kent en dat maakt het leuk! De spanning was om te snijden in het hele boek, op een spannende en mysterieuze manier, een aanlokkende manier. Net als de karakters eigenlijk. Allemaal zo anders en ik wilde ze allemaal leren kennen. Ik geef het 5 sterren en ik begin nu met boek 2!

Welke series van Marie Lu heb jij gelezen? Laat weten wat je ervan vond in de reacties!



Reacties op: Throwback Thursday: The Young Elites

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marie Lu

Marie Lu

Marie Lu (1984) is een Amerikaanse schrijfster met Chinese roots. Haar Legend-tr...