Tips voor de aspirerende schrijvers!
Vandaag hebben wij eens een heel ander artikel voor jullie: Tips voor de aspirerende schrijvers!
De afgelopen weken heb ik een schrijfcursus gevolgd via de Bibliotheek in Tilburg die hiervoor samenwerkte met Cindy Paul en Renée Zonneveld van EverAfterPrint. In deze cursus kregen we in een klein groepje les over hoe je begint met schrijven, hoe je een goed plot en personages creëert, hoe je een goede structuur in je verhaal aanbrengt en kregen we een heleboel handige schrijftips. In dit artikel deel ik daarom enkele belangrijke en goede tips die jou kunnen helpen bij het schrijven van een goed verhaal.
Dit artikel is geschreven door Nina
Ik denk dat veel lezers wel eens de gedachte hebben gehad: 'Wat lijkt het mij geweldig als ik ook zo’n goed boek kan schrijven!' Maar hoe vind je nou ook de daadwerkelijke motivatie om te beginnen met schrijven? Begin eens met het (her)lezen van boeken die lijken op wat jij ook graag zou willen gaan schrijven. Wat vind je goed, leuk en mooi aan dit verhaal? Hoe zou jij dit zelf geschreven hebben? Wees niet getreurd als je niet het perfecte boek kunt vinden. Jij kunt immers het boek gaan schrijven dat je zelf ook graag zou willen lezen!
Hoe begin je met schrijven?
Het schrijven van een 300+ pagina boek klinkt in het begin misschien als een onmogelijke taak. Je kunt genoeg leuke ideeën in je hoofd hebben zonder dat er ooit echt iets op papier komt. Hierdoor kan het erg handig zijn om eerst voor jezelf een duidelijke opzet te maken voor je verhaal. Deze opzet kan beginnen met één kernzin die jouw verhaal goed samenvat. Hiernaast kan een lijstje met bullet-points waarin je globaal omschrijft wat er zoal gaat gebeuren in het verhaal ook een goede start vormen. Deze bullet-point ideeën kunnen je later helpen om een goed en gestructureerd plot te schrijven.
Een plot schrijven
Het schrijven van een goed gestructureerd plot kan moeilijk zijn maar is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de lezer het verhaal goed kan volgen. Als schrijver is het namelijk van cruciaal belang dat je constant denkt vanuit de lezer. Zou mijn lezer dit spannend vinden? Duurt deze scène niet te lang? etc. Online zijn er erg veel voorbeelden te vinden voor plotstructuren, bijvoorbeeld de 3 Act structure. Hier heb je een begin, een climax en een einde. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, doe daarom dus zeker eens wat onderzoek op het internet naar een structuur die bij jou past!
Wie zijn jouw personages?
Voor het schrijven van het hoofdpersonage is het vooral belangrijk dat je luistert naar je innerlijke stem, ervaringen en stijl. Het is namelijk makkelijker en beter om te schrijven over iets wat je weet en kent. Om je personage een karakteristieke stem te geven kun je gebruik maken van interne of externe dialogen. Op deze manier kan de lezer beter aanvoelen wie het personage is en wat zijn of haar gevoelens, waardes en denkpatronen zijn. Om een verhaal spannend te houden zorgt een schrijver ervoor dat de hoofdpersoon een conflict doormaakt, iets moet overwinnen of iets belangrijks leert over zichzelf en/of anderen.
Beleef plezier aan schrijven!
Of je nou pas gaat beginnen met schrijven of al langer verhalen schrijft, het belangrijkste is natuurlijk dat jij er plezier aan beleefd. Wees daarom ook niet bang om te schrijven wat jij leuk vind en wat jij graag zou willen lezen. Er zijn enorm veel schrijftips te vinden, maar ook hier geldt: 'kies wat voor jou het beste werkt!'
Wat is jouw gouden schrijftip?
PS: Neem vooral eens een kijkje op de website van EverAfterPrint. Cindy en Renée schrijven en illustreren super leuke LGBTQA+ verhalen met een fantasy tintje!