Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

TV Tuesday: One Day At A Time

op 12 maart 2019 door

In deze TV Tuesday bespreken we One Day At A Time, een Netflix remake van de gelijknamige serie die tussen 1975 en 1984 erg populair was. Een heerlijke comedy-serie die maatschappelijke onderwerpen zoals racisme, LGBTQ, afkomst, geloof en mentale gezondheid bespreekbaar maakt, maar gemixt met de nodige dosis humor. En gelukkig bestaan er ook genoeg boeken waar deze mix in terugkomt! 

Dit artikel is geschreven door Brechtje

De serie

De originele serie uit 1975 gaat over Ann Romano, die samen met haar dochters Barbara en Julie naar Indianapolis verhuist. Hier sluiten ze een vriendschap met Dwayne Schneider, de oprichter en congiërge van het apartementencomplex waar ze wonen. Terwijl Ann haar leven voorzichtig weer oppakt en zich langzaam maar zeker openstelt voor een nieuwe relatie, groeien haar dochters intussen met de nodige pieken en dalen op. Schneider schiet hierbij regelmatig te hulp.

De remake van Netflix, waarvan seizoen 1 in 2017 uit kwam, gaat over Penelope Alvarez en haar kinderen Elena en Alex. Samen met Penelope's moeder, die op haar achttiende van Cuba naar Amerika is gevlucht, wonen ze in een appartement in LA. In de show komen veel verschillende maatschappelijke onderwerpen aan bod. Een paar voorbeelden zijn mentale stoornissen, imigratie, homofobie en racisme. Dit is allemaal verpakt in veel herkenbare scénes en, op de juiste momenten, een flinke dosis humor! 

Boeken

Een thema dat veel naar voren komt in de serie is discriminatie en racisme. Waar Alex wel eens worstelt met gemene opmerkingen over zijn huidskleur, denkt Elena veel na over haar Cubaanse afkomst en hoe ze anders wordt behandeld door haar witte huidskleur. In Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi is discriminatie ook een belangrijk onderwerp. Shirin is een moslim meisje dat in 2002, een jaar na de aanslagen van elf september, in New York woont. Ze is het zat om aangestaard, beledigd of zelfs aangevallen te worden. Shirin trekt zich terug, sluit iedereen buiten en stort zich helemaal in breakdance en muziek. Ocean James is de eerste persoon in tijden die haar echt lijkt te willen leren kennen, maar ze komen uit twee totaal verschillende werelden. En Shirin heeft de muur om zich heen zo zorgvuldig opgebouwd dat ze niet weet of ze wel in staat is om hem af te breken.

Naast discriminatie komt ook het onderwerp LGBTQ naar voren. Hoe gaat een religieuze, Cubaanse oma er mee om als een van haar kleinkinderen uit de kast komt? Op welke manier botst dat met Cubaanse tradities? Daarnaast wordt er in de show ook open gepraat over bedreiging, mishandeling en acceptatie van familieleden van mensen binnen de LGBTQ-gemeenschap. In Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli valt Simon op jongens, maar is hij nog niet uit de kast. Totdat een klasgenoot hem chanteert met e-mails tussen Simon een anonieme jongen die ook homo is, Blue. Hierdoor wordt Simons leven opeens erg ingewikkeld. Zijn vrienden begrijpen niet waarom hij zo in zichzelf gekeerd is, terwijl Blue steeds flirteriger wordt en Simon piekert over een manier om zijn familie over zijn geaardheid te vertellen. Hij moet uit zijn comfortzone stappen voordat hij er uit geduwd wordt, en dat allemaal terwijl hij langzaam steeds verliefder wordt op Blue. 

In One Day At A Time is de familie Alvarez van Cuba naar Amerika gevlucht om een nieuw leven op te bouwen. Ze moeten wennen aan de Amerikaanse tradities en gewoontes, terwijl ze met trots ook graag de Cubaanse tradities in stand houden. Dit levert soms nog wel wat worstelingen op. De onverklaarbare logica van mijn leven van Benjamin Alvarez gaat over Salvador, die als Amerikaans adoptiekind is opgegroeid bij een Mexiaanse, homoseksuele vader. Is hij dan Amerikaans-Mexicaans, of Mexicaans-Amerikaans? En welk gedrag heeft hij van zijn liefdevolle vader geleerd, en welke karaktereigenschappen komen van zijn biologische ouders? Of is Sal gewoon zichzelf?
Samen met zijn vrienden en zijn vader zoekt hij uit wie hij is en waar hij hoort, maar ontdekt hij vooral hoe belangrijk het is om te kunnen zijn wie je écht bent.  

Elena is een groot voorstander van diversiteit en het klimaat, en vecht daarom hard tegen klimaatverandering en genderroles. Daarnaast is ze groot feminist. Damn, Honey van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen is een feministisch pamflet bomvol humor en keiharde argumenten voor feminisme. In dit pamflet schoppen ze misvattingen dan ook graag onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen ze iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt. 

Heb jij One Day At A Time wel eens gezien? Welke boeken vind jij bij de serie passen?



Reacties op: TV Tuesday: One Day At A Time

Meer informatie

Gerelateerd