TV Tuesday: Star Trek
In deze TV Tuesday bespreken we "Star Trek". Of je nu fan bent van de series (OS, TNG, DS9, Voyager, Enterprise & Discovery) of van de nieuwere films met Chris Pine en Zachary Quinto, ze hebben één ding gemeen. Al decennia lang dromen mensen van het reizen tussen de sterren, het ontdekken van nieuwe werelden en First Contact met nieuwe culturen. Maar je hoeft niet alleen bij Netflix weg te dromen: het kan ook in boeken.
Dit artikel is geschreven door Anouk.
De series
Zelf ben ik al sinds mijn tienertijd groot fan van de Star Trek franchise. Nu ze op Netflix staan kan ik ze dan ook naar hartelust herkijken. Hoewel ik gewoonlijk in mijn boeken veel vaker voor fantasy kies science fiction, is er iets aan deze verhalen dat me enorm aanspreekt. Misschien ook omdat ze onze huidige maatschappij zo vaak een spiegel voorhouden. Tijdens het kijken naar Star Trek viel het me voor het eerst op dat fantasievolle verhalen een duidelijke boodschap kunnen hebben over de werkelijkheid, en daar ook vaak voor gebruikt worden. Maar ook vind ik het heerlijk me voor te stellen hoe het zou zijn om tussen de sterren te reizen, en op zoek te gaan naar nieuwe werelden. Wat we daar zouden tegenkomen.
Voor degenen die er minder bekend mee zijn, het achtergrondverhaal is vrij eenvoudig. Mensen ontdekken warp-technologie, waardoor we voor het eerst grote afstanden tussen de sterren kunnen afleggen. Tegelijkertijd maken we op onze eigen planeet ook flinke ontwikkelingen door. Na jaren van oorlogen (waar ook nog een WO III tussen zit) en economische ellende worden we eindelijk één mensheid, en wordt de Federatie opgericht. Een soort UN, maar dan tussen verschillende werelden, met het hoofdkantoor op aarde.
Uiteraard eindigen de problemen daar niet: waar we eerst oorlog voerden met elkaar en landen allianties vormden, wordt dit speelveld nu verplaatst naar planeten en alien culturen. Maar tegelijkertijd ligt er ook veel aandacht bij wetenschappelijke vooruitgang. Of liever, technologie waarvan we nu denken dat we die in de toekomst gaan gebruiken. Dat maakt het kijken naar de oudere series een echt feest: zo hadden ze laptops al bedacht voor we ze daadwerkelijk uitvonden, maar zijn het enorme blokken. Ook iPads bestaan al in een rudimentaire vorm, maar internet en wifi? Vergeet het maar - daar konden we ons jaren geleden écht nog geen voorstelling van maken. Zo snel verandert onze wereld.
Boeken
Illuminae, Gemina en Obsidio - Amy Kaufman en Jay Kristof
Deze serie is fantastisch als je houdt van reizen tussen de sterren, avontuur en grote problemen. Er gebeurt zo ontzettend veel in deze serie, het verhaal stapelt noodgeval op drama op over the top wetenschap. De boeken zijn opgebouwd uit memo's, dossiers, chatgesprekken en geanalyseerde videobeelden. Dat klinkt alsof het heel lastig lezen is, maar ik beloof je dat je daar geen last van zult hebben. Ik ben er gewoonlijk geen fan van, maar bij de Illuminae Files vergeet je het gewoon. In het eerste boek wordt een illegale mijnkolonie (een kleine planeet) aangevallen door het bedrijf Bei-Tech. De overlevenden weten te vluchten aan boord van drie schepen, maar al snel lopen ze tegen een heleboel problemen aan. Een kapotte AI die het oorlogsschip bestuurt, een medisch probleem aan boord van het wetenschapsschip en een hardnekkige hacker (onze heldin) op het derde schip. Kady neemt geen genoegen met blind vluchten en weet via haar skills te achterhalen wat er werkelijk aan de hand is. In boek twee zitten we op Jumpstation Heimdall, de bestemming van de vluchtelingen in deel 1. Maar ook daar zijn flink wat problemen, want Bei-Tech probeert het bewijs te wissen door het hele station te vernietigen. Dat laat Hannah niet gebeuren. En in deel 3 komen ze allemaal bij elkaar, terug op de mijnkolonie, waar Asha ineens oog in oog staat met haar oude vlam, die voor Bei-Tech's opruimploeg werkt.
Earth Girl, Earth Star en Earth Flight - Janet Edwards
Voor deze serie zul je even moeten zoeken, want zelfs op Hebban kennen ze het niet. Dat terwijl de trilogie direct in mijn top 3 best gelezen boeken stond van 2016. In deze boeken is technologie uitgevonden waarmee portalen gemaakt kunnen worden. Dat betekent dat we de sterren kunnen koloniseren en het hele sterrenstelsel van ons is. Ja, maar er is één probleem: een klein percentage mensen heeft een immuunsysteem dat alleen kan overleven op aarde. Zij zitten vast op die ene planeet die de rest van de mensheid achter zich heeft gelaten. Al snel wonen alleen de Handicapped daar, die flink gediscrimineerd worden. Ouders laten de baby's massaal in de steek, en ze worden door de staat opgevoed. Jarra weigert zich daardoor te laten definieren, en bedenkt een plan. Ze studeert geschiedenis, wat betekent dat ze het eerste universiteitsjaar sowieso op aarde door zal moeten brengen voor de opgravingen van steden als New York, Londen en Eden. Dus als ze zich inschrijft bij een off-world universiteit, zal niemand weten dat ze een van de Handicapped is. Deze serie vertelt over de toekomst alsof het opgegraven geschiedenis is, en je kunt het niet helpen te houden van Jarra en haar klasgenoten. Er zit veel actie in en natuurlijk reizen we uiteindelijk vanzelf af naar die andere werelden: want ook al zijn er geen aliens (dat is al lang geleden geaccepteerd), Jarra loopt vanzelf tegen een onbekend signaalbaken aan.
Ready Player One - Ernest Cline
Ha! Dacht je werkelijk dat ik een artikel zou schrijven zonder RPO te noemen? Het telt misschien niet helemaal, want het is natuurlijk een virtual reality waarin het zich afspeelt. Maar in deze virtual reality bestaan duizenden werelden, waarop overal andere regels gelden voor de spelers. De werelden zijn heel verschillend: sommige zijn afgeleid van series, films en boeken. Anderen zijn pure fantasy of juist nostalgische werelden waarin het verleden herleeft. Hoofdpersonage Wade "Parzival" Watts reist heel wat af en moet overal de regels uitvogelen om verder te kunnen komen. Eigenlijk is het een reis door pop-cultuur heen, maar ik tel het toch mee omdat ze in de OASIS allemaal gepresenteerd worden als planeten in een universum. En ook hier zijn er flink wat manieren waarop onze maatschappij een spiegel wordt voorgehouden.
Ender's Game - Orson Scott Card
Ender's Game is officieel geen YA (omdat het al lang daarvoor verschenen is), maar deze science fiction is zeker heel geschikt voor YA-lezers. Het jongetje Ender wordt al vroeg uit zijn huis gehaald omdat hij veel belofte toont. Hij wordt naar een militaire basis gebracht waar hij samen met een heleboel andere jongens en meisjes leert om te vechten tegen het insectenras dat de mensheid ooit heeft aangevallen. In angst dat ze terug zullen komen, reizen onbemande schepen nu af naar de insectenwereld om hén aan te vallen. Ender leert via afstand hoe hij zijn vijand moet verslaan als ze zullen arriveren. Hoewel Ender met zijn voeten op de aarde blijft, zorgt het allesoverheersende idee van het gevaarlijke insectenras ervoor dat Ender en de andere mensen zich constant afvragen op welke manier ze de aarde moeten verdedigen en wat hun rol is in het universum. Vooral voor Ender zelf, want hoewel het voelt alsof hij computerspellen aan het spelen is, staan er wel degelijk een heleboel levens op het spel. Toen ik dit boek las vond ik het heel erg indrukwekkend, en het is lang door mijn hoofd blijven spelen. Een echte aanrader, dus!