Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Van NAY naar YAY: The Cruel Prince

op 30 januari 2019 door

Het kan je weleens overkomen, een boek waar een enorme hype omheen hangt en jij vindt het maar niets. Dat is jammer, maar smaken zijn er om te verschillen. Soms moet je een boek echter een tweede kans geven, want misschien dringt het verhaal dan beter tot je door en vind je het uiteindelijk wel een goed of leuk boek. Dit overkwam Elke en Laurie met The Cruel Prince van Holly Black. Het merendeel van de YA Club was razend enthousiast over dit boek en kon niet wachten om het vervolg, The Wicked King, te lezen. Wij moesten The Cruel Prince alleen nog een tweede kans geven.

Dit artikel is geschreven door Elke en Laurie

Eerste leeservaring Elke

Ik hoorde zoveel goede verhalen over The Cruel Prince, dat ik wel zeker wist dat ik dit boek gewoon moest lezen. Ik ging er dus in met hoge verwachtingen, na het lezen van fantastische leeservaringen. Helaas ging dat niet voor mij op. Ik vond het verhaal tergend langzaam voort kabbelen. Het had voor mij gewoon geen vaart. Ook gebeurde er niets waardoor mijn aandacht gegrepen werd. Jude vond ik (toch) een fantastisch personage, maar daarnaast vond ik het hele verhaal bijna een soort melodramatisch middelbare school drama met een dosis fantasy. Langzaam begon ik de hype steeds minder te begrijpen, waardoor ik het boek neerlegde omdat ik dus het verhaal nergens heen vond gaan. 

Eerste leeservaring Laurie

The Cruel Prince stond al een hele tijd op mijn lijstje met boeken om in de gaten te houden. Het boek werd enorm gehypt en om die reden besloot ik het toch te proberen. De achterflap sprak me wel aan, maar zette me niet direct aan tot lezen. In oktober 2018 besloot ik het er dan toch op te wagen. Ik had toen net een abonnement afgesloten bij Audible, dus dit was mijn eerste boek. Om eerlijk te zijn kwam ik er in het begin nog prima doorheen. De world building vond ik goed gedaan en het verhaal was nog interessant. Je leerde de personages en hun gedragingen kennen en dat stimuleerde toen nog tot doorlezen. Echter duurde het lang voor ik het gevoel had dat er iets ging gebeuren. Ik zat toen ook in een kleine leesdip en vond het luisterboek niet zo goed, dus ik ben met het boek gestopt. Ik was dus geen fan. Bij mijn tweede leespoging kwam ik er alleen achter dat ik toen al ruim over de helft van het boek was.

Over The Cruel Prince

Of course I want to be like them. They’re beautiful as blades forged in some divine fire. They will live forever.
And Cardan is even more beautiful than the rest. I hate him more than all the others. I hate him so much that sometimes when I look at him, I can hardly breathe.
Jude was seven when her parents were murdered and she and her two sisters were stolen away to live in the treacherous High Court of Faerie. Ten years later, Jude wants nothing more than to belong there, despite her mortality. But many of the fey despise humans. Especially Prince Cardan, the youngest and wickedest son of the High King.
To win a place at the Court, she must defy him–and face the consequences.
As Jude becomes more deeply embroiled in palace intrigues and deceptions, she discovers her own capacity for trickery and bloodshed. But as betrayal threatens to drown the Courts of Faerie in violence, Jude will need to risk her life in a dangerous alliance to save her sisters, and Faerie itself.

Tweede leeservaring Elke

Inmiddels was het al een paar maanden later. Mijn eerste leeservaring had plaatsgevonden tijdens de zomervakantie, dus daarna heb ik het ook verder links laten liggen. Tot ineens, zoals bij Laurie, YA clubleden spraken over hun enthousiaste leeservaringen wat betreft The Cruel Prince. Ik snapte er niets van! Dit boek, wat ik helemaal niets vond en nergens heen vond gaan... mensen vonden het dus écht geweldig. Maar waarom? Ik ging dus verder met lezen, waar ik was gestopt. En ja hoor - ze hadden gelijk - het werd echt beter. De spanning werd groter, er kwamen meer intriges, en Jude werd een nóg cooler personage. En dat EINDE, wauw! Door de tweede helft schoot mijn waardering van 2 sterren naar 3,5 sterren, net als bij Laurie. Het was zeker geen perfect boek - in mijn ogen althans - maar deel twee, The Wicked King, is het beste boek wat ik in tijden heb gelezen en nu kan ik al helemaal niet meer wachten op deel drie. Ik ben blij dat ik The Cruel Prince nog een kans heb gegeven!

Tweede leeservaring Laurie

Door het enthousiasme van de andere YA clubleden over The Wicked King besloot ik dat ik The Cruel Prince toch nog een kans moest geven. Deze keer pakte ik er wel het ebook bij. Dit was een goede keuze, want het verhaal pakte me veel beter. Ik kon me de grote lijnen nog wel herinneren van mijn eerste leespoging, maar het ging toen toch langs me heen. Het duurde alsnog lang voor het verhaal eenmaal goed op stoom komt, maar dat hoort bij het boek. Uiteindelijk heeft het tot bijna 70% geduurd voor het echt goed werd. Alles kwam toen aan het licht en daardoor raakte het verhaal in een stroomversnelling. Ik kan niet zeggen wat dat "alles" dan is, want dit is een grote spoiler. Wees hier dus wel alert op als je aan dit boek begint. The Wicked King schijnt meteen al intens te zijn, dus ik ben daar heel benieuwd naar. The Cruel Prince is niet het standaard fantasy verhaal met de standaard liefdesverhoudingen enzovoorts. Het verhaal draait om wreedheden en verraad en de relaties zitten veel ingewikkelder in elkaar dan je zou denken. Mijn waardering voor dit boek is omhoog geschoten van 1 ster naar 3,5 sterren, dus dat is een hele verbetering.

Heb jij The Cruel Prince al gelezen en wie is jouw favoriete personage?



Reacties op: Van NAY naar YAY: The Cruel Prince

Meer informatie

Gerelateerd