Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Weg met taboes!

op 06 februari 2019 door

Heb je het al gemerkt? De laatste tijd is er op Young Adult gebied een hoop aan het innoveren. Met de komst van boeken over verschillende huidskleuren, seksuele geaardheden en andere verschillen tussen personen doorbreken we een hoop taboes. Merel ging op zoek naar verschillende YA-boeken die je kunt lezen als je even klaar bent met alle 20e eeuwse, blanke, hetero romannetjes. #DIVERSITEIT!

Geschreven door Merel

Disclaimer: Je las misschien de introductie en dacht: 'Nou Merel, ik hou eigenlijk wel van blanke, hetero hoofdpersonen in boeken. Wat een heftige mening!' En inderdaad, daar bied ik mijn excuses voor aan. Er is niets mis met boeken waarin blanke, hetero, gezonde hoofdpersonen zitten. Daar voelen velen van ons zich immers meer aan verbonden. Ik wil hier gewoon een punt mee maken dat we geen mensen moeten buitensluiten, en dat iedereen: Homo's, transgenders, mensen die ziek zijn, een andere huidskleur hebben, gepest worden, zich eenzaam voelen, een stoornis hebben of wat dan ook, gelijkwaardig is. Ik vind het fijn dat er nu boeken zijn waarin deze problematieken een hoofdrol spelen of juist (nog beter) als volkomen normaal worden gezien. Dat is absoluut een hedendaags onderwerp waar we ons best in mogen verdiepen en mogen accepteren, vooral omdat jongeren de toekomst zijn!

Goed, laten we doorgaan naar de boeken!

#Bodypostivity!

Bodypositivity klinkt je waarschijnlijk wel bekend in de oren. De YA-wereld heeft er in de laatste paar jaren een flinke groei mee doorgemaakt! Niet enkel het dunne, lieve meisje speelt de hoofdrol, maar er is ook plek gekomen voor de stevigere dames in YA-boeken. Zo lees je in Dumplin' (hier vindt je de Boek vs. Film) over Willowdean Dickson, de mooie, gevormde meid die meedoet aan een missverkiezing. In Body Positive Power kun je lezen over het verhaal van de instagrammer BodyPosiPanda (Megan Crabbe) waarmee ze vertolkt dat het helemaal niet erg is om een maatje meer te hebben en ook in De Eigenzinnigheden van Leah Burke staat de powerchick (en tevens biseksuele) Leah centraal, die zich goed staande kan houden in een wereld die een vertekend mediabeeld geeft over vrouwen.

0e1774cf270c970216e599178edcc3d6.png

Cultuur zonder censuur

Verschillende culturen, rassen en huidskleuren komen ook steeds meer naar voren in YA-boeken. Neem bijvoorbeeld dé hit van 2018: Bloed en Beenderen. Een spannende YA-fantasy met gebruinde mensen in de hoofdrol. In Een bijna eindeloze afstand staat de moslima Shirin centraal, die helemaal klaar is met iedereen die meteen een oordeel over haar klaar heeft vanwege haar uiterlijk. Ook Dear Martin (Wat zou Martin doen?) en The Hate You Give zijn vandaag de dag helemaal hot. Boeken waarin de struggles van een donker persoon in Amerika centraal staan. 

Maak stoornissen bespreekbaar

Ook stoornissen worden in YA-boeken aangestipt. Inmiddels is het bekend dat een hoop jongeren kampen met mentale stoornissen of ziektes, en kan dit niet langer genegeerd worden in YA-land. Zo kampt de hoofdpersoon van Uitzonderlijk, Merit, met vele problemen waar ze niet goed haar vinger op kan leggen. Bestsellerauteur John Green kan er wat van in dit thema: Zowel zijn boek Schildpadden tot in het oneindige als De Weeffout in onze sterren draaien om jongeren die kampen met een psychische of lichamelijke stoornis. Het Dodenhuis is een ander soort YA, waarin twee kinderen kampen met een onduidelijke ziekte en afgezonderd worden in Het Dodenhuis. 

f59a26a784d44d85c89f5c99889d46b9.png


Slutshaming

Aan het thema slutshaming wagen zich ook een aantal auteurs, waaronder onze eigen Dirk Bracke. In zijn boek Has#tag gaat hij in op de enge dingen die sociale media met zich mee kan brengen. Ook in Allesbehalve Oké staat slutshaming centraal, en maakt Laura Steven een belangrijk punt over de ernst ervan, op een humoristische manier. 

LGBTQ+ 

Deze community wordt ook steeds beter vertegenwoordigd in YA, onder andere in de boeken van Becky Albertalli. In Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld en De eigenzinnigheden van Leah Burke staat een homo/biseksueel persoon centraal. Ook in Op het einde gaan ze allebei dood worden de hoofdpersonages vertolkt door twee mega sympatieke, homoseksuele jongens in een wereld waarin je te horen krijgt dat je binnen 24 uur doodgaat. 

Zo, dat was het alweer. Natuurlijk zijn er nog een hoop boeken waarin taboes worden doorbroken. Heb jij dus nog meer suggesties, laat ze weten in de reacties!



Reacties op: Weg met taboes!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

John Green

John Green

John Green is een Amerikaanse Young Adult schrijver. Op vijftienjarige leeftijd ...

Becky Albertalli

Becky Albertalli

Becky Albertalli is de auteur van het boek Simon vs de verwachtingen van de rest...

Dirk Bracke

Dirk Bracke

Dirk Bracke (1953) is een van de populairste jeugdauteurs van Vlaanderen. Hij de...

Laura Steven

Laura Steven

Laura Steven is auteur, journalist en scenarioschrijver. Ze heeft een master in ...