Wensenlijst voor uitgevers: vertaal deze YA!
Laatst legde ik de vraag neer bij uitgeverijen waarom Cruel Beauty van Rosamund Hodge nooit vertaald is, ondanks de grote populariteit van het boek in het buitenland en online. Een van de redenen was dat het boek intussen te oud is om nog te overwegen voor vertaling. Fair enough: er komt zoveel nieuws uit, en momentum is belangrijk als je een boek wilt verkopen. Maarrrr... dat weerhoudt me er niet van een persoonlijk wensenlijstje bij te houden. Ook al is het een mix van ouder en nieuwer, dit zijn de niet vertaalde Engelstalige YA boeken die ik met iedereen wil delen!
Dit artikel is geschreven door Anouk.
Furyborn door Claire Legrand
Het zou me niet verbazen als dit boek bekeken wordt door uitgevers. Furyborn is het eerste deel van de Empirium-trilogie en verscheen in mei 2018. De covertekst maakte me meteen enthousiast. Twee koninginnen zullen opstaan: één is de Blood Queen, de andere de Sun Queen. De ene zal de wereld in het ongeluk storten en de andere zal haar redden. Je volgt de verhaallijnen van twee jonge vrouwen, met een tijdsverschil van 1000 jaar tussen hen in. Waar Rielle denkt dat ze de Sun Queen is, weet Elianna alles over de legende van Rielle de Blood Queen. Hoewel dit boek een debuut is en daardoor wat op- en aanmerkingen kent, weet het plot steeds interessanter te worden. De vragen die het oproept smaken naar meer, en ik kijk zeker uit naar het vervolg als dat verschijnt.
Truly Devious door Maureen Johnson
Ik lees niet veel contemporary (hoewel er drie op deze lijst staan) maar het verhaal van Truly Devious trok me direct. Een Agatha Christie-achtige YA waar niet één maar twee mysteries te vinden zijn. Geef me op! Dit eerste deel van een serie en verscheen in januari 2018. Het grote, overkoepelende mysterie van Ellingham Academy wordt heel, heel langzaam ontrafeld over de loop van de boeken. We zijn al een stukje gekomen in Truly Devious, maar het is duidelijk dat de verdwijning van Albert Ellingham's vrouw en dochter in 1936 het onderwerp van de hele serie zal blijven. In de tweede verhaallijn is de crime-geobsedeerde studente Stevie Bell net op Ellingham Academy aangekomen, tegenwoordige tijd. Natuurlijk is deze verdwijning haar hoogste prioriteit, tot een van haar klasgenoten dood wordt gevonden. Hoewel dit goeddeels wordt opgelost, eindigt het boek op een MAJOR CLIFFHANGER. Je bent gewaarschuwd!
City of Brass door S.A. Chakraborty
Het is tijd voor meer djinn in YA boeken! Dat gevoel had ik tenminste direct na het lezen van City of Brass, ook weer een eerste deel van een nieuwe serie die verscheen in november 2017. Dit boek hangt tussen YA en volwassen fantasy in, en verdient een plekje tussen de vertaalde boeken. Nahri denkt een gewoon mens te zijn met wat magie in zich, maar als ze per ongeluk een djinn (pardon, daeva) oproept, blijkt het al snel veel ingewikkelder in elkaar te steken dan ze denkt. Dara neemt haar mee naar de magische stad Daevabad waar haar voorouders ooit regeerden, maar waar nu een andere familie de scepter zwaait. Nahri moet zich aan het dodelijke hof staande zien te houden, terwijl ze probeert te ontrafelen wat haar plaats in al deze politieke intrige is.
Save the Date door Morgan Matson
De tweede contemporary op deze lijst is een heerlijke feelgood YA over een meisje met de perfecte familie. Of tenminste... perfect in de comic die haar moeder al haar hele leven heeft getekend. Charlie is de jongste van het gezin en denkt dat ze dat in het echte leven ook zijn, maar als haar zus gaat trouwen wordt het al snel duidelijk dat er door de jaren heen aardig wat barsten zijn verschenen. Charlie probeert wanhopig het idyllische verleden vast te houden, maar wordt geconfronteerd met het feit dat haar broers, zussen en ouders daar anders over denken. Tel daar chaos van een gevluchte weddingplanner bij op, een rancuneuze krantenbezorgster, een competitieve buurman en verliefd zijn op de beste vriend van je broer bij op. Save the Date is een heerlijk boek waar je zó doorheen vliegt. Het boek verscheen in juni 2018, dus maakt een goede kans nog vertaald te worden.
Cruel Prince door Holly Black
Holly Black heeft al een Nederlandse uitgever voor haar Magisterium-boeken, dus dit in januari 2018 verschenen boek maakt goede kans. Wat me zo aantrok in Cruel Prince zijn de goed uitgewerkte verhoudingen tussen de personages. Iedereen maakt keuzes die de anderen ofwel vreugde ofwel pijn brengt, waardoor ze heel gelaagd worden. Daarnaast zit het boordevol faeries, hofintriges en liefdesverhoudingen. Jude en haar zussen zien, als ze nog klein zijn, hun ouders voor hun ogen vermoord worden. De Fae voelt zich verantwoordelijk voor de kinderen en neemt ze mee naar Faerie, waar hij ze opvoedt als zijn eigen kinderen. Maar Jude en haar zussen zijn menselijk en worden door de Fae altijd als minder beschouwd. Jude wil niets liever dan voor vol aangezien worden, en besluit een gevaarlijke opdracht aan te nemen.
Illuminae door Amie Kaufman en Jay Kristoff
Déze serie... echt waar, hoe de uitgeverijen deze boeken nog niet hebben opgepakt is me een raadsel. Het is uniek opgebouwd: uit memo's, dossiers, chatberichten, verslaglegging van videobeelden en meer. Niet meteen stoppen met lezen, want ik verzet me al jaren tegen dat soort formats. Ik kom nauwelijks in het verhaal op die manier, maar bij Illuminae had ik daar totaal geen last van. Het is een van mijn favoriete series. Het begint op de planeet Kerenza IV, waar een grote corporatie een aanslag pleegt. De bewoners weten samen met een aantal schepen te vluchten, waarop de achtervolging wordt ingezet. Van de sassy personages tot het spannende plot en de freaky gemuteerde virussen - dit is one hell of a read. Het laatste boek verscheen dit jaar, maar de serie is zo uniek, ik blijf hopen op een vertaling.
Earth Girl door Janet Edwards
Ik geef eerlijk toe, de hoop op een vertaling hier is niet-bestaand. Toch is ook dit een van mijn favoriete YA series sinds ik het voor het eerst las in 2017 (het laatste boek in de trilogie verscheen al in 2014). Ook in het buitenland is de serie geen enorme hit geweest, hoewel het goede reviews krijgt door degenen die het kennen. In de toekomst heeft de mens ontdekt hoe ze via portalen door de ruimte kunnen reizen, en hebben ze het zonnestelsel gekoloniseerd. Een klein percentage kinderen heeft een afwijkend immuunsysteem en kan alleen op Aarde leven. Ze worden neanderthalers genoemd, throwbacks. Jarra is één van die kinderen, en als het tijd wordt om te studeren besluit ze wraak te nemen. Ze meldt zich aan voor een archeologiestudie waarbij ze de ruines van Aarde onderzoeken, en doet alsof ze net als de rest van een andere planeet komt. Jarra is een fantastisch personage en de manier waarop de verhaalwereld is opgebouwd is fascinerend goed.
Something Real van Heather Demetrios
Ook dit is een boek waarvan ik niet verwacht dat uitgevers het nog op gaan pikken, maar het zou wel moeten. Dit boek van de Australische Heather Demetrios verscheen al in 2014. Het gaat over Bonnie en haar familie, die jarenlang het onderwerp van een reality show zijn geweest. De show is al een aantal jaar van tv, maar Bonnie is duidelijk nog altijd getraumatiseerd. Ze wil zich wanhopig graag distantieren van het hele gebeuren, maar dan besluit haar moeder samen met de tv producer dat het tijd wordt voor een revival. Bonnie is 17, net een jaar te jong om zelf te mogen beslissen. Zal ze het jaar volhouden tot ze 18 is? Something Real laat je op een hele andere manier naar reality tv kijken, en hard overdenken of je zelf in zo'n situatie zou willen zitten. Toch weet het een luchtige toon te houden, waardoor het een heel interessant verhaal wordt.