YA Crime Event: Aan tafel met Marieke Nijkamp
De afgelopen weken heb je al een aantal auteurs leren kennen die aanwezig zullen zijn bij het Hebban YA Crime Event in Zoetermeer op zondag 23 oktober. Vandaag stellen we een nieuwe auteur aan je voor, namelijk Marieke Nijkamp. De auteur van de Amerikaanse bestseller 'This is where it ends', in het Nederlands '54 minuten' zal ook verschijnen op het podium volgende week. Vandaag lees je een kort interview met haar.
Geschreven door: Elke en Marleen
Wie is Marieke Nijkamp?
Marieke Nijkamp is geboren in Zwolle, maar een rasechte Twentenaar. In 2016 verscheen haar debuut in de Verenigde Staten, This is where it ends, en verscheen tot grote verrassing in de top van de prestigieuze New York Times bestsellerslijst. Het boek over een schietpartij op een middelbare school in de VS werd ongelofelijk populair en dan kan een vertaling in Mariekes eigen taal natuurlijk niet achterwege blijven! Verschillende uitgevers gingen de strijd aan om het manuscript en uiteindelijk kwam uitgeverij Harper Collins als winnaar uit de bus. Voor de auteur een nieuw en bijzonder gebeuren, maar ook voor de uitgever een nieuw en bijzonder proces. Het komt niet vaak voor dat ze de auteur van het Engelse manuscript ook daadwerkelijk op de koffie konden uitnodigen. Het resultaat van deze samenwerking verscheen afgelopen september, 54 minuten.
Ben je na deze biografie nog nieuwsgieriger geworden naar Marieke of haar boek? Lees het interview dat wij met haar hadden en een korte recensie hieronder! Wij waren heel erg benieuwd en namen een kijkje in het leven van Marieke Nijkamp, die met haar boek 54 minuten, de YA-wereld bestormde en veroverde. Lees hieronder een kort interview met de schrijfster van het succesvolle, en enorm spannende boek, 54 minuten.
1. Een thrillerauteur schrijft meestal verhalen waarin gruwelijke dingen voorkomen. Daarom waren wij heel erg benieuwd waar jij je inspiratie vandaan haalt!
Ik haal mijn inspiratie uit de wereld om me heen. Niet dat ik denk dat de wereld uitsluitend gruwelijk is—in tegendeel. Het hele spectrum van menselijke ervaringen omdat zowel goed als kwaad en dit zijn de verhalen die me het meest fascineren.
2. Ben je een plotter? (Iemand die alles netjes uitstippelt). Of meer iemand die gewoon begint te schrijven?
Ik ben echt een plotter. Voordat ik begin met schrijven, kan ik dagenlang (of wekenlang) bezig zijn met het opzetten van een plot. Post-its, schema’s, achtergronden… dat is één van mijn favoriete onderdelen van een nieuw verhaal ontdekken!
3. Hoe ziet jouw schrijfplek eruit?
Ik schrijf veel aan een bureau met volle boekenkasten overal om me heen. Ik schrijf veel in een notitieboekje of op mijn laptop in de trein. En overal waar het maar enigszins kan.
4. Doe je veel research voor het schrijven van een boek?
Ja. De verhalen die ik schrijf zijn vaak geïnspireerd door waargebeurde gebeurtenissen (of op z’n minst mogelijke gebeurtenissen). Ik hecht eraan dat ik dat zo zorgvuldig mogelijk doe. Met heel veel research.
5. Lees je zelf ook graag thrillers? Of lees je dan weer juist veel liever boeken uit een ander genre? Zoals bijvoorbeeld Young Adult?
Ik ben een veellezer. Ik lees erg graag thrillers, maar ik lees ook graag fantasy. En realistische verhalen. En science fiction. En historische romans. En, en, en. Ik lees om goede verhalen te vinden en het genre maakt me dan niet zo heel veel uit.
6. Snelle vraag! Als je zou moeten kiezen tussen schrijven of lezen, welke zou je dan kiezen?
Schrijven. Zonder twijfel.
7. Het is een gevreesde vraag onder schrijvers... maar: wat is jouw favoriete boek?
De brief voor de koning van Tonke Dragt. Of eigenlijk, misschien wel het vervolg daarop: Geheimen van het Wilde Woud. Ik heb die boeken echt stuk gelezen als kind en lees ze vrijwel ieder jaar opnieuw.
Nog steeds niet overtuigd dat je 54 minuten moet lezen? Kom naar het Hebban YA Crime Event en ontmoet Marieke zelf!