YALFest-auteur: Nic Stone
Nog maar tweeëneenhalve week tot YALFest! En vandaag de een-na-laatste auteur in onze reeks: Nic Stone.
Dit artikel is geschreven door: Maartje
Nic Stone werd geboren op 10 juli 1985 in Atlanta, Georgia. Ze was het enige Afro-Amerikaanse kind op haar school dat mee mocht doen in het programma voor 'gifted' children. Daar kreeg ze 'echte' literatuur voorgeschoteld, maar ze had veel moeite met het verbinden met de personages in de boeken. Deze waren namelijk blank, of anders slaaf of anderszinds aan de onderkant van de maatschappij bungelende karakters.
'As a matter of fact, studying books like The Adventures of Huckleberry Finn and Of Mice and Men—books whose only characters of color were either escaped slaves or intellectual incompetents—while sitting in a classroom where I was the sole African American made for a very uncomfortable experience.'
Ze studeerde, stopte tweemaal met haar studie en studeerde toch af in psychologie. Daarna trok ze, op haar drieëntwintigste, met veertig dollar op zak, voor een tijd naar Israël. Hier kwam ze in contact met zeer veel verschillende mensen en hun culturen. Hierdoor leerde ze steeds meer om het leven vanuit verschillende kanten te bekijken en begon ze te voelen dat ze deze verhalen graag wilde opschrijven.
'Life became less about right and wrong, good and bad, black and white, and more about complexity and nuance, the power of the human being to bring either calm or chaos into the lives of others and the world around them'
Na haar terugkomst in Amerika heeft ze zich volledig op het schrijven gestort. Haar debuut was Dear Martin, dat in 2017 verscheen. Nic Stone werd voor dit boek geïnspireerd door de verschillende ongewapende tieners die werden neergeschoten door de politie. Ook schreef ze het boek in de tijd dat de Black Lives Matter* beweging op gang kwam. Omdat er vaak negatief gereageerd werd op deze beweging en vooral omdat er vaak gezegd werd dat Martin Luther King** het vast niet eens zou zijn met de manier waarop de beweging zich uitte, voelde Nic Stone de noodzaak om dit verder uit te zoeken en te proberen te achterhalen hoe Martin Luther King zou reageren op de huidige situatie. Ze dook in de geschriften en de speeches van MLK en kwam met het idee om een jongen uit deze tijd: Justyce McAllister aan de hand van gebeurtenissen, brieven te laten schrijven aan MLK. Vandaar Dear Martin.
Haar tweede boek, Odd one out, werd gepubliceerd in 2018 en is een heel ander soort verhaal. Dit gaat veel meer over de 'gewone' levens van tieners en hun 'gewone' problemen. Het boek gaat over drie jongeren: Coop – die tot over zijn oren verliefd is op zijn buurmeisje Jupiter, met wie hij een platonische vriendschap onderhoudt. Jupiter, die op haar beurt hoteldebotel is van de new girl in town Rae. En Rae zelf, die gevoelens koestert voor Coop én Jupiter. Een onmogelijke situatie waarvoor geen gemakkelijke oplossing te vinden is. In dit boek laat Nic Stone een ander deel van zichzelf zien, namelijk haar biseksualiteit. Zelf zegt ze over dit boek:
'Ik wilde dat ik Zij en ik had kunnen lezen toen ik vroeger zelf probeerde uit te vinden wanneer het oké is om van iemand te houden.'
In Nederland zijn de boeken in omgekeerde volgorde uitgebracht. Eerst Odd one out, dat in het Nederlands vertaald is als Zij en ik en daarna Dear Martin: Wat zou Martin doen?
Over Zij en ik verscheen al eerder een Hot or not op Hebban. Als je er meer over wilt weten, klik dan hier. Over Wat zou Martin? doen verscheen op de Young Adult pagina een artikel in debatvorm. Als je hier meer van wilt lezen, klik dan hier.
Heb jij al boeken van Nic Stone gelezen? En wat vond je ervan?
*Black lives matter is een internationale beweging die ontstaan is in de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten als reactie op politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. De beweging begon met de hashtag #BlackLivesMatter nadat George Zimmerman in 2013 werd vrijgesproken voor de dood van de Afro-Amerikaanse jongere Trayvon Martin het jaar ervoor. Sindsdien zetten de activisten van Black Lives Matter zich in tegen alle vormen van geweld tegen zwarten, inclusief politiegeweld, racial profiling en overbestraffing van zwarten in het Amerikaanse rechtssysteem. De beweging organiseert betogingen en protestacties en daagt sinds 2015 ook politici uit om zich uit te spreken tegen het geweld tegen Afro-Amerikanen.
**Martin Luther King (1929) was een Amerikaanse baptistendominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Op 4 april 1968 werd Martin Luther King doodgeschoten.