Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

YALFU 2021

op 04 oktober 2021 door

Afgelopen 26 september was het weer zover: YALFU 2021 stond te beginnen! YALFU is onderdeel van ILFU het jaarlijkse International Literature Festival Utrecht en staat volledig in het teken van, je raad het al, Young Adult boeken en schrijvers. Dit jaar was ik het enigste lid van deze spot die een kaartje had gekocht voor dit evenement en vandaag lezen jullie alles over deze toffe dag. 

Dit artikel is geschreven door Nina 

Voordat de zaal met het hoofdprogramma opende kregen alle bezoekers de kans om bookish goodies te kopen bij een van de leuke kraampjes van bekende webshopjes zoals Letters & Lights en Anotherview. Bij de laatste kocht ik een leuke boekenlegger (want deze kun je natuurlijk nooit genoeg hebben) en een mooie artprint voor mijn zus. Naast boekenleggers en artprints konden de kaarsen, booksleeve en sieraden liefhebbers hun geluk ook niet op met de ruime keuze. 

Vervolgens begon dat het hoofdprogramma waarin we vier verschillende interviews te zien en te horen kregen met internationale en Nederlandstalige auteurs. Allereerst vertelde Taran Matharu over zijn Contender-serie en gaf hij ons een kijkje in zijn creatieve proces voor het schrijven van zijn uiterst populaire boekenreeksen. Hierna werden Pamela Sharon (De geur van groen/Wie ik gisteren was), Lisa van Campenhout (Bijna echt) en Emmelie Arents (Het hart van de adelaar/De woestijndief) samen geïnterviewd. Ieder vertelde ze over het schrijfproces van hun boeken, hoe ze aan nieuwe ideeën kwamen en of het auteurschap precies zo was als ze van te voren gedacht hadden. Toen moest het programma even een stukje omgegooid worden, omdat Angie Thomas het tijdsverschil verkeerd ingeschat had en nog met haar hondje aan het rondlopen was. Eerst kregen we dus het interview met Ciara Smyth over haar boek De falling in love montage. Ciara was een erg bescheiden auteur en dit was voor haar ook haar eerste publieke evenement met fans van haar boeken. Erg leuk om te zien wat het enthousiasme van lezers met een auteur kan doen. Als laatste kregen we dus het online interview met Angie Thomas die voornamelijk sprak over de verhalenbundel Blackout en haar nieuwste boek De roos uit het beton. Angie gaf ons een uitgebreide inzage in het schrijven van boeken met een gevoelig onderwerp en waarom het zo belangrijk is dat er nog veel meer boeken geschreven worden met hoofdpersonen van allerlei afkomsten en religies. 

49679071ab4b5a42a0d8bfcf4d710fad.jpg

Na de interviews kregen alle lezers de kans om hun boeken te laten signeren door een van hun favoriete schrijvers. Zelf heb ik Wie ik gisteren was door Pamela laten signeren, waarvan ik ook nog een hele leuke karakterkaart kreeg, en heb ik The falling in love montage plus Not my problem laten signeren door Ciara. Het is altijd erg leuk om even een privé momentje met een van de favo schrijvers te kunnen hebben en daar heb ik dan zeker ook gebruik van gemaakt! Als laatste mochten we nog een goodiebag ophalen waarin een nieuw YA boek, een gesigneerde bookplate van Angie Thomas en enkele leuke boekenleggers in zaten. Al met al heb ik dus zeker een geslaagde dag gehad bij YALFU en kan ik niet wachten tot er volgend jaar weer wat meer evenementen georganiseerd gaan worden. 

Ben jij al wel eens bij een Young Adult boeken evenement geweest? 



Reacties op: YALFU 2021

Meer informatie