Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yay or Nay: Beauty Sleep

op 21 mei 2019 door

Je kent het wel, van die boeken die je gewoon alleen al vanwege de cover MOET hebben. Onze boekenplanken staan er vol mee en gelukkig in veel gevallen is de inhoud van het boek vervolgens ook nog eens absoluut de moeite waard. Bij Beauty Sleep valt de cover absoluut ook gelijk op en zorgt dan ook voor een 'direct op willen pakken' gehalte. Maar hoe zit het met het verhaal? Is deze net zo goed als de cover? Maartje, Feline en Kimberly hebben het voor jullie uitgezocht.

Laura en haar broertje hebben een ongeneeslijke vorm van kanker. De enige manier waarop ze nog geholpen kunnen worden is door ze in te vriezen tot er wel een geneesmiddel voor is gevonden. Veertig jaar later wordt Laura wakker om tot de ontdekking te komen dat allebei haar moeders en haar broertje dood zijn. Haar beste vriendin van vroeger, Stacey, blijkt in de afgelopen veertig jaar heel wat ondernomen te hebben tegen de organisatie die Laura en haar broertje heeft proberen te helpen. Toch is zij de enige voor Laura met een link naar haar verleden. En Laura wil weten wat er precies gebeurd is.

Verwachtingen

Maartje dacht, naar aanleiding van de titel, met een Schone slaapster hervertelling te maken te hebben. "De cover ziet er geweldig uit. De glitters op de witte kaft en al die mooie kleurtjes! Echt super. Hierdoor lijkt het wel een lief boek te zijn en dat is niet wat je meekrijgt als je de blurb op de sticker leest: "Sleeping Beauty gets a Black Mirror-style twist."  Ik heb zelf nog nooit afleveringen van deze serie gezien, maar ik begrijp dat ze nogal een duistere toekomst laten zien. Juist deze donkere kijk op Sleeping Beauty trekt me wel aan. Ik hoop op spanning, leuke technologische ideeën, en een goed verhaal. 

Kimberly had vooral de verwachting dat het een spannend verhaal zou zijn met hier en daar een vleugje sci-fi vanwege het futuristische element wat in de beschrijving is meegenomen. "Ik vond de cover daarnaast ook echt prachtig en dit is zeker een boek wat ik in de winkel alleen al daardoor op zou pakken."

Feline had door de titel net als Maartje een wat sprookjesachtiger verhaal in gedachten. "Mijn verwachtingen werden bijgesteld door de reclame voor Black Mirror. Ik keek erg uit naar een spannend, futuristisch verhaal, een beetje in de stijl van Red Queen. Ook verwachtte ik romantiek, omdat dat vaak een element in YA is, en al helemaal in Doornroosje."

Plot

"Het plot ontvouwt zich langzaam, al voel je al vrij snel dat er meer aan de hand is dan er op het eerste gezicht lijkt te spelen." Dit maakte het boek voor Maartje wel aantrekkelijk, toch zegt ze dat ze door de plottwist niet verrast werd. "De schrijfster heeft door het boek heen vaak hints gegeven en hier, helaas, steeds veel nadruk op gelegd. Zoiets van: Ik heb net deze hint gegeven, heb je dat gezien? Opletten hoor, dit komt straks in het verhaal terug. Wel erg goed vond ik de technologische snufjes die in het boek gebruikt werden. Alles net een beetje geavanceerder dan nu, maar toch nog herkenbaar, zoals 3D beelden op je tablet, van Facetime naar Touchtime en een tracker die in je bloed wordt gespoten."

"Het verhaal komt wat langzaam op gang. Je krijgt in het eerste gedeelte echt vooral veel uitleg over Laura en wat er allemaal gebeurd is. Je volgt het traject wat ze doorloopt om te revalideren na haar 40 jarige slaap." Kimberly vond dit ook een prettige opbouw naar het verhaal. "Er worden inderdaad veel hints gegeven die voor ervaren lezers wel erg makkelijk uit te vogelen waren, dit vond ik wel een beetje jammer. Het zorgde ervoor dat het verhaal op sommige punten erg voorspelbaar was." Daarnaast was het futuristische niet heel extreem aanwezig. "Ik vond het vooral apart hoe sommige technische elementen zoveel verder ontwikkeld zijn dan wat we nu hebben terwijl andere dingen juist stil lijken te staan. Dit was ook wel van invloed op het verdere verloop van het verhaal."

Feline heeft gemengde gevoelens over het plot. "Qua plot had ik er, zoals ik eerder heb geschreven, hoge verwachtingen van. Die werden niet helemaal waargemaakt. Het begint overtuigend en veelbelovend. Laura wordt wakker na een paar heftige gebeurtenissen. Je merkt een beetje dat er iets niet klopt. Ik miste echter wat meer spannende gebeurtenissen. Plotpunten lijken spannend door de schrijfstijl, maar stellen uiteindelijk weinig voor. Een van de belangrijkste stukken informatie kun je halverwege al uit de context opmaken. Dat is erg jammer. Hoewel de ideeën van Beauty Sleep veelbelovend en vrij origineel waren, laat het plot dus wat te wensen over. Jammer, want het verhaal heeft potentie. Wat ik wèl verfrissend vond was de absentie van romantiek. Het verhaal focuste zich op de ontwikkeling van Laura als persoon, en haar karakterontwikkeling is overtuigend." 

Schrijfstijl

Maartje: "Kathryn Evans heeft een fijne schrijfstijl. Het verhaal leest vlot en is nergens te langzaam of te snel. Het houdt de aandacht vast. De jaren tachtig inkijkjes vond ik erg leuk en als oude Young Adult lezer heel herkenbaar. Mijn kinder- en begin tienertijd was ook in de jaren tachtig, dus de kleding, de muziek en de gadgets waren herkenbaar. Ook de vragen die het verhaal oproept aangaande technologische vooruitgang en de ethische kwesties die dat oproept werden goed, maar niet te zwaar, aangehaald. De afwisseling in hoofdstukken tussen Laura haar gezichtspunt en dat van Shem, een jongen van dezelfde leeftijd als Laura die op straat probeert te overleven, was leuk." 

Kimberly is het eens met Maartje wat betreft de schrijfstijl. "Het leest heel makkellijk weg. De hoofdstukken zijn fijn ingedeeld waardoor je makkelijk aan een stuk door kan lezen. Ook het verschil van oogpunten tussen Laura en Shem is goed opgepakt. Al vond ik persoonlijk het verhaal van Laura iets nauwkeuriger beschreven. Het is inderdaad een zeer herkenbare Young Adult stijl van schrijven wat ervoor zorgt dat je eigenlijk heel snel door het boek heel vliegt."

Feline denkt er hetzelfde over. "Het absolute pluspunt van dit boek is de gemakkelijke schrijfstijl. Het verhaal is vlot en mysterieus geschreven. Hoewel sommige gebeurtenissen niet zo groots zijn, worden ze soms zo overtuigend neergeschreven dat je dat in eerste instantie niet doorhebt."

Ons oordeel

Maartje: "Ik vond het zeker geen 'darkly twisted thriller', maar wel een vermakelijk boek met leuke karakters en genoeg goede ideeën om door te willen lezen. Ik had het leuker gevonden als de hints wat minder duidelijk gebracht waren, waardoor het einde misschien wat verrassender was geweest. Ik gaf het boek 3,5 sterren. Vier voor het verhaal en een halve punt aftrek voor de hints. Dat is dus zeker een Yay."

Kimberly: "Mijn verwachtingen zijn niet helemaal uitgekomen. Het was niet een heel spannend verhaal, maar wel met een mooi 'mysterie' erin verwerkt. Het futuristische is absoluut aanwezig, maar niet heel nadrukkelijk. Echter was het voor mij een iets te voorspelbaar plot. Het verliep exact zoals verwacht en de zogenaamde ontknopingen zag ik echt al bijna vanaf het begin aankomen. Dat vond ik wel wat jammer. Al met al is het voor mij wel een YAY."

Feline: "Het boek boeide mij van het begin tot einde. De personages en ideeën zijn origineel en op zo'n manier beschreven dat je met hen meeleeft. De schrijfstijl zuigt je naar binnen, en zorgt ervoor dat je met een flinke vaart leest. Jammer genoeg ontbreekt enige spanning. Dat is spijtig, want het boek heeft zeker potentie. Het boek krijgt van mij 3 sterren en dus een Yay.."

Conclusie:  100% YAY!

Hebben jullie Beauty Sleep gelezen, of zijn jullie het van plan? Welk ander boek heeft ongeveer deze thema's en zou je aan willen raden? Wij zijn benieuwd. 



Reacties op: Yay or Nay: Beauty Sleep

Meer informatie

Gerelateerd