Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yay Or Nay: Duistere Troon

op 19 mei 2019 door

In de zomer van 2018 was Koninginnen van Kendare Blake een erg populair boek. Een aantal weken geleden verscheen dan eindelijk het vervolg, Duistere Troon. Hoe zou het de zusjes vergaan? Zou er een koningin worden gekroond of komen er nog meer geheimen aan het licht? Laurie, Maartje en Minca wilden dit dolgraag weten en lazen het boek. Vandaag vertellen zij of het een yay or nay is. Let op: er zitten lichte spoilers van Koninginnen in dit artikel.

Geschreven door: Minca, Laurie en Maartje

Over Duistere Troon

Één drieling, drie koninginnen en maar één troon. Wie zal overleven?
Arsinoe zou een Naturaliste moeten zijn maar ze heeft net ontdekt dat ze niet dood gaat van gif dus dan moet ze wel een Gifmengster zijn. Dat verklaart waarom ze geen krachtdier heeft. Daarom heeft ze een dier aan zich moeten binden met instrumentele magie en had ze hulp nodig van haar beste vriendin Jules om haar beer in bedwang te houden. Maar zelfs toen ging het mis. Misschien kan ze haar voordeel doen met deze nieuwe gave. Ze kan nu tenslotte niet vergiftigd worden.
Katharine zou Gifmengster moeten zijn. Toch wordt ze daar al haar hele leven doodziek van en moet ze trainen om wat gif te kunnen verdragen. Mensen zien haar als een zwakke kandidaat. Maar ze is teruggekomen uit het Breccia-domein, de gevaarlijke plek die ze nooit had kunnen overleven, de kloof waar Pietyr haar ingegooide. De mensen weten niet wat er daar met haar gebeurd is en noemen haar nu de Ondode Koningin. Ze is inderdaad veranderd, het lieve meisje is weg. Ze is kil, wreed en wil niets liever dan wraak en de overgebleven koningin worden.

Mirabella is Elementaliste. De sterkste die er sinds lang is geweest en de gedoodverfde winnaar voor de troon. Nu haar zus haar met de beer heeft geprobeerd te vermoorden is het tijd voor vergelding. Ze heeft geprobeerd om met haar zus te praten maar nu zal ze in actie moeten komen om Arsinoe op te jagen en te vermoorden. Daarna zal ze Katharine aanpakken. Dat moet toch geen probleem zijn voor iemand met zulke sterke krachten?
“Breng een verklaring uit namens de Raad. Help de mensen herinneren dat het Jaar van de Troonsbestijging altijd een bloederige turbulente tijd is. Dat uit die omstandigheden de sterkste koninginnen opstaan.” Kendare Blake
De zussen binden de strijd met elkaar aan, geholpen door hun vrienden en de huizen waarin ze zijn opgegroeid. Binnen een jaar moeten er twee gestorven zijn. Nu de zussen en de omstandigheden veranderen moeten ze meedogenloos zijn. Zal de juiste koningin opstaan? 

Verwachtingen

Laurie: "Ik had vrij hoge verwachtingen van Duistere Troon. Wat ik in Koninginnen merkte was dat het verhaal een behoorlijke tijd nergens naar toe leek te gaan en dat het wat voortkabbelde. Koninginnen voelde als een opbouw voor het 'echte' werk. Ik verwachtte dat terug te zien in Duistere Troon, maar hield ergens ook de angst dat het begin weer wat voort zou kabbelen. Ik kreeg op alle fronten gelijk: voortkabbelen en vuurwerk."

Maartje: "Nou, ik kan niet anders zeggen dan dat ik Laurie helemaal gelijk geef. Ook ik had bij het eerste boek lang nodig om in het verhaal te komen, er gebeurde voor mijn gevoel niet heel veel. Toen het eenmaal op gang was wilde ik niet meer stoppen met lezen en werd het één van mijn favoriete fantasy boeken van het jaar. Ik hoopte dat het tweede boek doorgaat zoals het eerste eindigde en dat we alledrie de koninginnen en hun vrienden nog beter leren kennen."

Minca: "Daar ben ik het ook mee eens. Het eerste deel leek een soort introductie en omdat ik vond dat er niet super veel of veel spannends in gebeurde hoopte ik dat er in dit verhaal meer zou gebeuren. Aan de andere kant was ik net als Laurie bang dat het tweede deel verder zou gaan als het eerste en er niet veel actie in zou zitten in het begin. Dus ik liet me maar even verrassen."

Plot

Laurie: "Wat mij betreft bestaat het plot van Duistere Troon uit twee delen: de eerste 60% en de laatste 40%. De eerste 60% vond ik stug lezen, het ging allemaal niet makkelijk en er gebeurde nog niet zo heel veel. Ik had geen moeite met de vele, vele personages die we in deze serie leren kennen. Voor mij was het makkelijk deze zussen en hun gezelschap uit elkaar te houden en dat scheelt wel. Echter kwam het plot voor mij pas goed op gang nadat er iets met één van de zussen gebeurde en er een duel georganiseerd werd. De aanloop naar dat duel was er al eerder, maar toen schoot het verhaal van de andere twee voor mijn gevoel nog niet op. Maar toen ik dan eenmaal bij dat bewuste stuk kwam kon ik niet meer stoppen met lezen. Er gebeurt zo ontzettend veel in zo'n korte tijd, maar op zo'n manier dat dat korte tijdsbestek helemaal niet erg is. Duistere Troon moet het voor mij dus echt van de laatste 40% hebben, want daar draaide het boek gewoon 180 graden."

Maartje: "Ik had wel veel moeite met het uit elkaar houden van alle personages. Ik moest vaak naar de pagina's met de verschillende families bladeren om te kijken wie ook alweer bij wie hoorde. Ik denk dat de tijd tussen boek één en twee voor mij echt te lang was om zo door te kunnen lezen. Ik bleef plaatsen en karakters door elkaar halen. Als deel drie uitkomt denk ik dat ik eerst de eerste twee delen nog eens doorlees. Ook dit boek was voor een groot deel weer een opbouw naar een spetterende finale. Wat ik erg leuk vond was dat de verschillende koninginnen echt duidelijker naar voren kwamen. Vooral aan één van de drie heb ik echt een hekel gekregen, één vind ik echt leuk en de laatste is wat saai. Voor mijn gevoel zijn beide boeken nog steeds aan het opbouwen naar het echte plot."

Minca: "Ook ik had moeite met zeker de eerste helft van het verhaal. Er kwamen zoveel personages in voor, zoveel perspectiefwisselingen en intriges dat ik op een gegeven moment het overzicht een beetje verloor. Desondanks las ik toch door, want ik leg eigenlijk bijna nooit een boek weg. Ongeveer op de helft van het boek had ik toch echt de neiging om ermee te stoppen, helaas. Want ondanks dat ik benieuwd was naar de ontwikkelingen die nog zouden volgen, trok het verhaal me gewoon niet mee. Er gebeurde weinig, er werd ontzettend veel gepraat (waarvan ik soms dacht dat het onnodige informatie was) en de actie bleef maar uitgesteld worden. Wat betreft de laatste 40% waar Laurie het over heeft, ben ik het wel eens. Daar komt het verhaal pas echt tot leven en volgen er meerdere gebeurtenissen elkaar redelijk snel op. Maar door de snelle perspectiefwisselingen kwamen sommige spannende stukken niet helemaal tot hun recht. Ik had het gevoel dat wanneer er eindelijk echt iets te gebeuren stond, het werd afgekapt door een hoofdstuk van een ander personage. En zo werd ik dus best vaak weer uit het verhaal getrokken."

Schrijfstijl

Laurie: "Over de schrijfstijl van Kendare Blake kan ik kort zijn. Ondanks dat vooral de eerste delen van haar boeken stug lezen lag dit dus niet aan de schrijfstijl. De schrijfstijl is prettig en niet te ingewikkeld, gewoon prima dus."

Maartje: "Ik had dus behoorlijk moeite met de hoeveelheid karakters en de perspectief wisselingen. Ik zou eigenlijk willen dat er bij ieder hoofdstuk een kaartje had gezeten met waar dit hoofdstuk zich afspeelde."

Minca: "Zoals ik hierboven ook al een keer noemde vond ik dat de vele perspectiefwisselingen en al die verschillende personages soms wat veel van het goede waren. Verder is er weinig op te merken wat betreft de zinsopbouw en het taalgebruik." 

Oordeel

Laurie: "Ondanks dat ik in het begin niet lekker in Duistere Troon kwam bleef ik nieuwsgierig. Dit boek werd, net als Koninginnen, vanaf de tweede helft een heel stuk beter. Wederom kon ik niet meer stoppen met lezen en wederom maakte het laatste hoofdstuk mij nieuwsgierig naar het vervolg. Bij Koninginnen gaf vooral de laatste zin de doorslag om mijn nieuwsgierigheid verder aan te laten wakkeren, bij Duistere Troon was dat de volledige tweede helft. Een yay voor mij dus!"

Maartje: "Het boek roept heel veel vragen op en natuurlijk wil je die beantwoord krijgen. Boek drie alsjeblieft! Een yay dus voor mij."

Minca: "Helaas heeft het laatste stuk van het verhaal me niet genoeg weten te verrassen om het grootste eerste deel te overtreffen. Beide boeken samengenomen had het sterker uitgewerkt kunnen worden en aantrekkelijker kunnen worden gemaakt voor de lezer. Toch blijft het concept wel verrassend en vernieuwend, maar het heeft mij helaas niet genoeg kunnen overtuigen. Ik weet ook niet zeker of ik het volgende boek uit de serie in het Nederlands ga lezen. Misschien wel een keer, maar niet zo snel na de vertaling. Daarom krijgt het boek van mij een nay."

Ons oordeel over Duistere Troon van Kendare Blake is: 67% yay, 33% nay!

Heb jij al kennis gemaakt met de zussen Mirabella, Arsinoe en Katharine?



Reacties op: Yay Or Nay: Duistere Troon

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kendare Blake

Kendare Blake

Kendare Blake is een Koreaans-Amerikaanse auteur van young adult-romans. Ze schr...