Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Yay or Nay: Frankenstein

op 31 mei 2019 door

Eerder verscheen bij Blossombooks de hervertelde wereldklassieker Romeo en Julia, met een prachtige linnen omslag en illustraties. In dezelfde reeks werd Frankenstein onlangs uitgegeven, herverteld door Maria Postema. Hoe beviel ons deze wereldklassieker?

Geschreven door Merel, Maartje en Brechtje

Bij Frankenstein denken de meeste mensen aan het grote, groene monster met schroeven in zijn hoofd. Maar dat is niet het verhaal dat Mary Shelley in 1816 opschreef. Dat verhaal gaat over de ambitieuze wetenschapper Victor Frankenstein, die een levend wezen weet te creëren. Zijn schepping, het ‘monster’, voelt zich in de steek gelaten door zijn maker en begint dood en verderf te zaaien – uit wanhoop.

Verwachtingen

Merel: "Ik weet dat Frankenstein vroeger veel gelezen werd en nog steeds erg populair is. Anderzijds houd ik vaak niet van de schrijfstijl van oude verhalen, dus ik was benieuwd of dit boek iets voor mij zou zijn."

Maartje: " Ik moet bekennen dat ik weinig weet van Frankenstein. Ik weet dat het gaat over een wetenschapper die een monster tot leven wekt, maar eigenlijk heb ik alleen af en toe fragmenten uit een oude film gezien. Geen idee of dit het hoofdthema van het boek is. Verder heb ik gehoord dat het geschreven is door een achtienjarig meisje, dus ik verwacht een wat jong aandoend verhaal en aangezien het origineel uit 1818 stamt verwacht ik een stijl die past binnen de romantiek."

Brechtje: ''Ik had nog nooit eerder een klassieker gelezen, dus ik was erg benieuwd wat ik van Frankenstein ging vinden! Maar toen Maria Postema in het voorwoord schreef dat het boek een briefroman is, moest ik toch wel even aan dat idee wennen. Ik hou helemaal niet zo van die stijl, namelijk. Omdat Frankenstein zo'n wereldklassieker is was ik toch wel erg nieuwsgierig naar het verhaal, en ik besloot het boek een eerlijke kans te geven en met een open mind te beginnen met lezen.'' 

Plot

Merel: "Het plot is heel bijzonder opgebouwd. Het is eigenlijk het verhaal van het monster van Frankenstein, in het verhaal van Victor Frankenstein (zijn maker) die het vertelt tegen een schipper, die zijn verhaal weer verstuurd naar zijn zus via brieven. Het is echter nog steeds een mooi samenhangend geheel, dat heeft Maria Postema erg goed gedaan."

Maartje: "Het plot draait natuurlijk om het monster van Frankenstein en de gevolgen van zijn creatie, maar eigenlijk is het veel meer een kijkje in de menselijke natuur en een waarschuwing voor wetenschappers. Als je het boek leest als een boek uit zijn tijd is het een bijzonder boek. Voor deze tijd vond ik het plot niet heel sterk. Eigenlijk gebeurt er niet heel veel."

Brechtje: ''Het boek is opgebouwd uit vier delen. Het begint met de brieven van een ontdekkingsreiziger aan zijn zus, dan het verhaal van Frankenstein, gevolgd door het verhaal van het wezen en sluit af met de ontdekkingsreiziger. Deze opbouw heeft er onder andere voor gezorgd dat er een lekker tempo in het plot zat. Alle delen waren op hun eigen manier met elkaar verbonden, maar ik vond het niet verwarrend. De onderliggende boodschap van Frankenstein vind ik hier heel mooi in naar boven komen!'' 

Schrijfstijl

Merel: "Aan de schrijfstijl moest ik even wennen, maar deze bleek niet zo ingewikkeld te zijn als ik dacht. Er wordt gebruik gemaakt van korte zinnen en makkelijke, maar niet té simpele woorden, terwijl je wel merkt dat het een ouder tintje heeft."

Maartje: "Het verhaal leest inderdaad als een verhaal uit de Romantiek. Knap hoe een hertaling zo gemakkelijk te lezen is en toch zo authentiek negentiende eeuws voelt. Ik zag af en toe echt de schilderijen uit deze periode voor me met bergen, bomen en ergens een klein herderinnetje. Verder voelde het verhaal af en toe wel heel jong en wat simplistisch. Het voelde wel echt als geschreven door een meisje van achttien.''

Brechtje: ''Ondanks dat ik eerst een beetje opzag tegen de briefvorm waar het boek mee begint en eindigt, viel dit tijdens het lezen heel erg mee. Sommige stukken vond ik een beetje langdradig, bijvoorbeeld de lange, romantische omschrijvingen van de natuur tijdens Frankensteins reizen. Maar doordat er geen ouderwetse, ingewikkelde woorden werden gebruikt lazen deze stukken ook makkelijk en nam het tempo van het verhaal niet af. Een groot compliment naar Maria Postema hiervoor! Ik merkte tijdens het lezen dat ik het echt bijzonder vond dat ik een verhaal uit 1818 aan het lezen was, maar als in het voorwoord niet was vermeld dat Mary achttien was had ik het niet geweten.'' 

Ons oordeel

Merel: "Oef, wat vind ik het moeilijk dit boek te beoordelen. Ik kan het namelijk nergens mee vergelijken! Je moet wel een beetje houden van een iets oudere schrijfstijl en verwijzingen. Ook vond ik het een hedendaagse randje geven dat de schrijver van de brieven homo was. Het is niet helemaal mijn stijl, maar wel gewoon een goed boek. Ik geef het boek daarom een YAY!"

Maartje: "Dit boek is een prachtige heruitgave van een klassieker. Als je graag klassiekers wilt lezen, maar huiverig bent voor de ouderwetse taal, dan zijn de uitgaven van Blossom Books zeker aanraders. Het taalgebruik is aangepast, maar blijft de sfeer van het origineel uitademen, het verhaal is goed onderbouwd geschreven en de prachtige illustraties van Sophie Pluim voegen echt veel toe aan het verhaal. Ik zeg daarom: YAY!

Brechtje: ''Ik heb echt genoten van Frankenstein! Ondanks dat ik sommige stukken wat langdradig vond, heb ik nooit de neiging gehad het boek aan de kant te leggen of niet uit te lezen. Ik blijf het bijzonder en heel leuk vinden dat ik een klassieker heb kunnen lezen zonder constant een woordenboek nodig te hebben. Frankenstein krijgt van mij zeker weten een YAY!'' 

Eindoordeel: 100% YAY! 

Heb jij Frankenstein gelezen, of ben je dat nog van plan?



Reacties op: Yay or Nay: Frankenstein

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Maria Postema

Maria Postema

Auteur en vertaler Maria Postema is haar hele leven al in de ban van boeken en v...