Hoe schrijf je een goede recensie?
1. Neem een helder standpunt in
Formuleer je standpunt zorgvuldig: niet te algemeen (‘Dit is een goed boek’), niet onverdedigbaar (‘Dit is definitief het beste boek van de eenentwintigste eeuw’) en niet te omslachtig (‘Dit is misschien, hoewel er wel wat op valt af te dingen, best een redelijk goed boek’). Houd rekening met je doelgroep. Voor wie schrijf je de recensie?
2. Spoilers zijn not done en de flaptekst is geen samenvatting
Vertel kort en krachtig - en vooral in je eigen woorden - waarover het boek gaat, maar doe dit zonder spoilers weg te geven. Bij twijfel doe je het niet. Het overtikken van de flaptekst is géén samenvatting van het boek.
Geef relevante informatie over de auteur. Dat ze drie katten en een hond heeft en in Florida woont doet (meestal) niet terzake.
3. Vermijd ‘ik’ en clichés
De recensie is jouw mening, dat hoef je niet verder te benadrukken.
Het gebruik van ‘ik’ en ‘mijn’ is dan ook niet aan te raden in recensies. Ook clichés als ‘leest lekker weg’, ‘een ideaal boek voor een druilerige middag’ laat je achterwege. Wees voorzichtig met het gebruik van superlatieven (‘de beste roman ooit’, ‘uniek debuut’).
4. Zorg voor een goede onderbouwing
Onderbouw je standpunt met argumenten. En ondersteun je argumenten met een citaat uit het boek, een duidelijk voorbeeld of nadere uitleg. Probeer niet het hele boek te duiden, maar richt je op de thema’s die jij belangrijk vindt in/voor het boek.
5. Beoordeel het boek
In je recensie bespreek je het boek, niet de auteur of de uitgeverij. Op Hebban beoordelen we geen personen. Laat je ook niet teveel afleiden door de verpakking. Een literaire thriller is doorgaans niet literair. De sticker ‘Het beste debuut van het jaar’ is er opgeplakt door enthousiaste uitgevers. Reken daar de auteur niet op af.
6. Geef de juiste waardering
Zorg ervoor dat de waardering in sterren aansluit bij je beoordeling in woorden. Heb je iets aan te merken op het boek, al is het maar iets kleins, dan geef je niet vijf sterren.
Uit je recensie moet altijd blijken waarom je het aantal sterren toekent, zonder dat je dit expliciet in je recensie zet. Je eindigt je recensie nooit met ‘...en daarom geef ik drie sterren.’
7. Check the facts
Doe je huiswerk! Dat verwacht je ook van de auteur. Als jij niet zorgvuldig bent met de informatie die je verstrekt, maakt dat je recensie direct ongeloofwaardig. Zorg ervoor dat je beeld over de schrijver klopt. Kijk naar wat hij/zij eerder heeft geschreven en check of deze titels zijn vertaald. Research doen is leuk en kan zorgen voor een bijzondere invalshoek voor je recensie.
Kopieer nooit letterlijk teksten van andere websites: geef een eigen twist aan de informatie die je tegenkomt of combineer op je eigen manier gegevens van verschillende websites. Gebruik je een citaat, vergeet dan niet de bron te vermelden.
Maak geen reclame voor je eigen blog of site: doorlinken onder een recensie naar je eigen site of blog mag, maar alleen onder een afgerond leesoordeel van minimaal 200 woorden.
Liever geen recensie? Plaats een reactie!
Sinds oktober 2020 is het ook mogelijk om korte reacties te plaatsen op boekpagina's. Dit kan voor de korte leesbeleving en zeker van een niet-uitgelezen boek een uitstekende vervanger zijn. Heb je dus niet zo veel zin om een recensie te schrijven, maar wil je wel even kwijt wat je van het boek vond? Maak dan gebruik van de reageer-mogelijkheid. Je vindt deze optie onderin elke boekpagina.
Lees verder...
- De achilleshiel van een (lezers)community (column door hoofdredacteur Sander Verheijen)