Bij het schonen van mijn boekenkast kwam ik een aantal ongelezen thrillers tegen. Leuk natuurlijk, maar deze zijn ergens tussen 2000 en 2005 verschenen, dus inmiddels al wat ouder. Ik aarzel een beetje, want is het eigenlijk wel leuk om een oudere thriller te lezen?
Waarom niet? Net als goede wijn kunnen ook thrillers beter smaken wanneer ze enige tijd de kans hebben gekregen om te rijpen. Ieder boek verdient het om gelezen te worden en dan maakt het toch niet uit welk jaartal erop staat? Gewoon proeven en lekker doorlezen. Zeker weten dat er wat moois tussen zit!
Natuurlijk is het leuk om een oude thriller te lezen, er zijn in de loop der tijden meesterwerken gemaakt, waarmee veel latere auteurs zich hebben geprobeerd te meten. De jaren 2000-2005 vind ik trouwens helemaal niet oud, hoor.
Dat kan heel leuk zijn om te lezen. Maar ik heb wel gemerkt dat oudere boeken vaak een wat kleinere letters hebben en daardoor niet altijd even makkelijk te lezen zijn. Ik lees zelf ook weleens oudere boeken, maar dan in een nieuwe druk. Ik ben zelf ook wat oudere boeken tegengekomen die ik las voor school, die wil ik dit jaar gaan herlezen. Ik ben benieuwd hoe ik ze nu lees.
Lezen zou ik zeggen. Ik vind het wel eens tof om een thriller of spionagethriller te lezen waar de technologische ontwikkelingen nog zijn zoals vroeger. Telefooncellen , en inspecteurs die drinken en roken als een ketter.
Ik heb de Kay Scarpetta boeken van Patricia Cornwell verslonden als twintiger. Ik herlas een paar jaar geleden het eerste boek DNA onderzoek is nu veel verder en ook digitalisering en cyber-security stond op een laag pitje. Met de wetenschap van nu komen bepaalde gebeurtenissen knullig over. Van de andere kant is het wel mooi om te zien hoeveel verder we nu zijn.
zeker gaan lezen. Zelf vind ik het leuk om weer terug te lezen over hoe het was en hierdoor te zien hoe snel de ontwikkeling is gegaan op meerdere fronten.
Heb je eigenlijk iets aan onze reacties gehad, Lijda?
Vanmorgen vond ik nog een een leuke tip hier op Hebban. Het zogeheten Thrillercafé nodigt lezers uit om thrillerklassiekers met elkaar te lezen. Het is slechts een kleine maar mooie greep uit het grote aanbod. Misschien heb je hier iets aan of wil je zelfs wel meedoen?
https://www.hebban.nl/spot/thrillerclub/nieuws/thrillerklassiekers-lees-je-mee#1488633
Leuk dat jullie gereageerd hebben! Het grappige is dat ik de vraag heb gesteld omdat ik zowel dacht ‘misschien leuk om een wat oudere thriller te lezen zonder alle ontwikkelingen op het gebied van DNA, techniek, digitalisering etc’ terwijl ik tegelijkertijd dacht dat het dan misschien niet leuk zou zijn juist omdat er in de afgelopen jaren zo ontzettend veel vooruitgang is geboekt om misdaden/crimes op te lossen.
Maar nu ik jullie reacties heb gelezen en de mail zag van het Thriller Café over thrillerklassiekers ben ik om, ik ga ze lezen 😀
Ik lees vele malen liever de 'oudere' thriller, zonder al die technische hoogstandjes die je noemt. Ik ga vooral voor de psychologie, de analyses, het ouderwetse speurderswerk, uitdieping van karakters, en niet te vergeten: meestal een mooi kijkje in het verleden.
Welke thrillerklassiekers wil je van die lijst gaan lezen, denk je?
In ieder geval De Dode Kamer van Bronja Hoffschlag, volkomen nieuw voor me. En It/Het van Stephen King en De zaak Alzheimer van Jef Geeraerts zou ik ook graag willen lezen, alleen zijn deze niet/nauwelijks verkrijgbaar. Dat wordt dus goed zoeken.
'De dode kamer' is een uitstekende keuze, Lijda. Nog niet zo oud als de echte misdaadklassiekers, maar wel heel vernieuwend in het genre. Als je ooit nog eens wat titels van klassiekers wilt weten, laat het dan maar horen.
It (het) moet wel te verkrijgen zijn lijkt me. Stap naar de lokale boekhandel en bestel m aan de balie (kan ook soms online bij de boekhandels) , geloof dat ik m vorig jaar nog gekocht heb
Voor wie zich afvraagt waar het over gaat: hier is de https://www.hebban.nl/spot/247/nieuws/thrillerklassiekers-lees-je-mee naar het artikel over thrillerklassiekers in het Thriller Café. Iedereen welkom!
er is de medische thriller (Robin Cook) , juridische thriller (Grisham) ,Politieke thriller ( jack ryan enzo ..auteur vergeten van hunt of the red october dus ) psychologische thriller, scandinavische thriller , en allemaal van voor 2000. Stuk voor stuk de moeite waard.
Zeker doen dus !
(krijg gelijk zelf zin in een van deze )
Oude thrillers hebben zo hun eigen charmes, vooral voor de tijdsgeest wanneer deze geschreven zijn, toen een mobiele telefoon nog niet bestond, enz. Soms zelfs met vernuftige gadgets die, niet altijd, tegenwoordig in omloop zijn jaren later. Juist het te moderne haalt voor mij soms het verhaal naar beneden.
Jouw vraag brengt me op het idee om mijn favoriete thrillers uit het verleden nog eens te lezen.
Het is misschien leuk om dan een thriller te kiezen, die ook verfilmd is.
Ik denk dan aan James M. Cain - The Postman Always Rings Twice. Het boek heb ik met veel plezier gelezen. De film die ik toen heb gezien was van Bob Rafelson uit 1981.
Ik lees voornamelijk oude thrillers. Ik heb er een hele voorraad van. Het voordeel van mijn verzamelwoede is dat ik ondertussen van bepaalde auteurs verschillende boeken bezit zodat ik deze op volgorde van publicatie kan lezen. Zo ben ik nu bezig met een 10-tal boeken van Minette Walters. Heerlijk.