Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Terug

Nieuws /

Hebban Newsroom weekoverzicht #4: Dag Jules

In de rubriek Newsroom houden we je dagelijks op de hoogte van het laatste boekennieuws. Gemist? Of gewoon even een opfrisser nodig? Hier vind je een overzicht van het opvallendste nieuws van deze week.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.

Dag Jules

We kunnen eigenlijk niet anders dan dit weekoverzicht beginnen met Jules Deelder. In november schreven we nog vrolijk berichten over zijn 75e verjaardag en het bijbehorende feest in De Doelen, zijn eigen ‘autobiografische gin’ Hardgin, zijn gelijknamige nieuwe dichtbundel en zijn opname in de ERE-collectie van Rotterdam. Geheel onverwacht overleed hij deze week na een kort ziekbed op 75-jarige leeftijd. Hiermee verliezen we een Rotterdammer, Spartafan, nachtburgemeester, jazzliefhebber en bovenal een groot dichter.

Foto © Stephan Vanfleteren   

Literatuur op de kaart  

Literatuur blijkt deze week een mooie manier om je stad mee op de kaart te zetten. In Noorwegen worden honderd telefooncellen omgebouwd tot mini-bibliotheek. Niemand gebruikt die dingen nog, maar de nog bestaande cellen in Noorwegen zijn monumentale gebouwen en mogen daardoor aan de buitenkant niet veranderd worden. Aan de binnenkant gelukkig wel, dus nu krijgen ze een mooie nieuwe functie. Ziet er enorm leuk uit én is ook nog eens goed voor de mens.  

Ook Nijmegen gebruikt literatuur als citymarketing. De stad betaalt auteurs om een boek te schrijven waarin Nijmegen een prominente rol speelt. Volgens burgemeester Bruls is het een vorm van promotie die goed past bij de stad:  

‘In deze stad wordt veel gelezen en geschreven. Bovendien kun je met literatuur de ziel van de stad vastleggen, dat nestelt zich in de geest van de lezer.’    

A.F.Th. van der Heijden was de eerste die een boek in opdracht schreef. Thomas Verbogt en Tessa de Loo zijn momenteel bezig. En deze week werd bekend dat ook Jaap Robben een literaire opdracht van de stad heeft aangenomen.  

Verfilmingen…  

Meer goed nieuws over Jaap Robben deze week. De filmrechten van zijn roman Birk zijn verkocht aan New Amsterdam Film Company. Jenneke Boeijink zal het scenario gaan schrijven en tevens de regie op zich nemen.  

Jaap Robben:  

‘Ik vind het uniek dat Jenneke Boeijink mijn verhaal wil verbeelden in de taal van film. Birk is mijn debuutroman en is mij zeer dierbaar. Ik ben heel benieuwd hoe zij de stiltes, de geur van de zilte zeelucht op het ruige eiland, het geluid van de wind die door het hoge gras en hun haren raast, en het veranderende licht in het huis van Mikael in beeld om gaat zetten.’  

Ook Paul McCartney krijgt een boekverfilming: Netflix gaat een animatieboek maken van zijn kinderboek High in the Clouds uit 2005. De oud-Beatle gaat zelf nieuwe liedjes maken voor de film.  

Paul McCartney:

'Ik heb animatiefilms altijd al geweldig gevonden en dit is een belangrijk project voor me. Ik kan niet wachten tot de wereld het kan zien.'

Jullie hebben nog tijd om het boek te lezen, hoor. De Birkverfilming verschijnt naar verwachting in 2022 en Netflix heeft nog niet eens een releasedatum uitgekozen voor McCarney's boek.  

… en prijswinnaars

Verder werden er deze week prijzen uitgedeeld. De P.C.-Hooftprijs bijvoorbeeld, die ging naar Maxim Februari. Het is een van de belangrijkste literaire prijzen die wordt uitgereikt in Nederland. Het is een bekroning voor zijn hele oeuvre, maar volgens de jury had Februari alleen al met De maakbare man. Notities over transseksualiteit de prijs verdiend.  

De winnaar van de NRC Lezersprijs werd ook bekend deze week en daar was nogal wat om te doen. Jan van Mersbergen won de prijs met De onverwachte rijkdom van Altena. Hij haalde De Bourgondiërs van Bart van Loo in nadat schrijver Özcan Akyol op Twitter een oproep deed aan zijn volgers om op Van Mersbergens boek te stemmen. Het leverde hem in totaal 2.398 stemmen op. Genoeg voor een overwinning, en een hele hoop gezeur, want niemand vond dit natuurlijk echt eerlijk. Neemt niet weg dat Jan van Mersbergen gewoon die prijs in de wacht heeft gesleept en een klein feestje mag vieren. Sorry, boomers.  

‘Boomer’ schopte het tot Van Dale’s Woord van het Jaar 2019. Het woord won het van de woorden ‘klimaatspijbelaar’ en ‘klimaatdrammer’.  

Boomer: ‘(jongerentaal) persoon, m.n. van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen, synoniem fossiel verkorting van Engels baby boomer [geboortegolver]’    

Dat was hem weer voor deze week. De Hebban Crew wenst je hele fijne kerstdagen.

En we sluiten graag af met een gedicht:  

Ons gaan is een komen
Ons komen een gaan

De zin van het leven
is dat we vergaan

De wereld van iedereen
Niemand de baas

Het heden is eeuwig
Alles is waar

God of Jehova
Allah Jahweh

De één is de ander
De ander de één

Ontsteekt uw geweten
Kijkt om u heen

Het lot dat we delen
laat niemand alleen  

Hebban Facts & Figures

Week 51, 2019



Over de auteur

Hebban Crew

2596 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Newsroom weekoverzicht #4: Dag Jules

 

Gerelateerd

Over

Jules (J.A.) Deelder

Jules (J.A.) Deelder

Jules Deelder is uniek. Hij is dichter, performer, jazzliefhebber en staat beter...

Jaap Robben

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor ied...

Maxim Februari

Maxim Februari

Maxim Februari is schrijver, filosoof en jurist. Hij schreef eerder essays en r...

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen debuteerde in 2001 met zijn roman De Grasbijter. Voor zijn ro...