Coma is een roman die grote vragen aansnijdt over morele dilemma's rondom coma en euthanasie. Nadat de vader van Andreas Witteven in coma is geraakt, worstelt de hoofdpersoon met de vraag of zijn vader zijn vader nog is. Het antwoord wordt ingewikkelder als zijn vader in een vegetatieve toestand terechtkomt en moet worden opgenomen in een verpleeghuis. Als intussen ook een bekende Nederlander in coma raakt, komt het hele land in de ban van deze discussie over leven en dood.
Tijdens het ontruimen van zijn ouderlijk huis komt Andreas op het spoor van een gebeurtenis die zijn ouders voor hem verborgen hebben gehouden. Hij begint aan zichzelf te twijfelen: wie is hij eigenlijk? De vraag naar de persoonlijke identiteit gaat nu niet alleen meer over zijn vader, maar ook over hemzelf. Zijn speurtocht naar het verleden en zichzelf maakt het boek spannend en meeslepend om te lezen.
Coma is een bovenal een filosofische roman die veel discussie zal oproepen. De boekpresentatie in september 2014 wordt in november gevolgd door een symposium over de begeleiding van mensen die niet meer bij bewustzijn zullen komen. Woonzorgcentrum WZH Nieuw Berkendael presenteert dan een ondersteuningsprogramma voor mantelzorgers. Er spreken vertegenwoordigers van mantelzorgorganisaties en ook Jan Lavrijsen, oprichter van de onderzoeksgroep Niemand tussen Wal en Schip, een team dat zich richt op de langetermijnzorg voor mensen met ernstig niet-aangeboren hersenletsel.
Coma is de derde roman van Marcel de Jong (1965). Eerder schreef hij romans over de corruptie op de Antillen (Tropenkolder) en de managementcultuur in het onderwijs (Geen les meer).