Waarom vermoordden in het jaar 44 voor Christus een kliekje Romeinse senatoren hun collega-aristocraat en heerser Julius Caesar? Persoonlijke vendetta's? Politieke afrekening? Strijd tussen conservatieven en hervormers? Wat het antwoord ook zij, met de moord op Julius Caesar startte een lange burgeroorlog. De moord betekende het einde van de toenmalige democratie en luidde het begin in van een eeuwenlange absolutistische heerschappij in Europa. Het was dus niet zomaar een moord.
Een boek over grootgrondbezit en doodseskaders, over meesters en slaven, over stamvaders, patriarchaat en onderdrukte vrouwen, over kapitalisten die zichzelf verrijken, over huisjesmelkers en oproerkraaiers. Het gaat over corrupte politici, verkiezingen uit geldbejag en politieke moorden op leiders die de kant van het volk kozen. Dit boek is het relaas van de inspanningen van het volk om zich te verdedigen tegen de misbruiken van rijken en tirannen. Een nieuw perspectief op een tijd die helemaal niet zo vervlogen is als het wel lijkt.
+ Howard Zinn: “Een provocatief én welsprekend boek…”
+ Kirkus Review: “Bijtend en onderhoudend… Geschiedenis op zijn provocatiefst… Een levendig en lucide traktaat…”
+ Publishers Weekly: “Briljant verhaal en een diep doordacht historisch inzicht… Een belangrijk alternatief voor de traditionele visies op Julius Caesar en het Romeinse Rijk…”