Een verplichting is het niet, maar vrijwel alle politieke partijen laten tegenwoordig hun verkiezingsprogramma's doorrekenen door het Centraal Plan Bureau (CPB). Wat in 1986 begon met een document van 16 pagina's is in de loop van 30 jaar uitgegroeid tot een boekwerk van 454 pagina's in 2012 waarin 10 partijen hun programma's lieten doorrekenen.
Deze KEUZES IN KAART of 'KiK van het CPB' zoals de doorrekening wel liefkozend wordt genoemd, is niet meer weg te denken uit ons politieke landschap en is van cruciaal belang voor de deelnemende partijen tijdens de verkiezingscampagnes en daarna. Maar niemand weet eigenlijk precies wat zo'n doorrekening inhoudt en waarom deze zo belangrijk is.
In dit informatieve en aanstekelijk geschreven boek laat de jonge politiek-econoom Wimar Bolhuis (1986) voor het eerst zien hoe de doorrekening een instituut is geworden, waar politiek, media en publiek niet omheen kunnen. In DE REKENMEESTERS VAN DE POLITIEK kunt u lezen hoe consistent politici zijn in hun keuzes en hoe zij onderling van elkaar verschillen. Is het verschil tussen rechts en links nog relevant? Welke partij maakt zich het sterkst voor het onderwijs of de zorg en welke hamert op het belang van een kleine overheid? DE REKENMEESTERS VAN DE POLITIEK is niet alleen het eerste boek over een van de belangrijkste rapporten in ons politiek bestel, maar ook een handige en handzame gids voor de komende verkiezingen.
WIMAR BOLHUIS (1986) is econoom, bestuurskundige en sociaal psycholoog. Hij is werkzaam bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als politiek assistent en bij de Universiteit Leiden als buitenpromovendus. Eerder werkte Bolhuis bij de Inspectie der Rijksfinanciën van het ministerie van Financiën en was hij sociaaleconomisch medewerker voor de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid. In 2012 won hij de Banningprijs voor het beste politieke essay.