Op zijn eerste werkdag op zijn nieuwe school, vindt een docent de deur van het klaslokaal op slot. Bij navraag naar de sleutel wordt hij van het kastje naar de muur gestuurd. Welkom op Bonaire.
Komt het ooit nog goed met de Nederlandse Antillen? Met een zeker idealisme vertrekt een Nederlander naar Bonaire om daar les te gaan geven. Hij leert Papiamento en probeert zich het lome leven op het eiland aan te leren. Gaandeweg blijkt echter dat hij een buitenstaander zal blijven.
Tropenkolder gaat over de gekte op de Antillen. De roman schetst hoe expats hun draai proberen te vinden op het eiland. De altijd al aanwezige onderhuidse spanning wordt nog eens versterkt door de verkiezingen voor de eilandsraad. De hoofdpersoon gaat ook als verslaggever aan het werk. En dan komt hij terecht in een wereld vol verwijten, verdachtmakingen, lethargie en corruptie.
Marcel de Jong (1965) werkte een tijd op Bonaire en was daar correspondent van het AD. Hij maakte de problemen op de Antillen zodoende van binnenuit mee. Momenteel werkt hij als freelance publicist en projectco?rdinator.
In 2010 zullen de Antillen volop in de belangstelling komen te staan. De Nederlandse Antillen zal worden ontbonden. De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius zullen Nederlandse gemeentes worden, Cura?ao en Sint Maarten zullen transformeren tot nieuwe landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Een nieuwe toekomst? Tropenkolder geeft een ontluisterend beeld van hoe het er op de Antilliaanse eilanden echt aan toegaat.