Britten en Fransen vallen verliefd, fall in love, tombent amoureux. Duiters vallen om van moeheid, fallen um vor Müdigkeit. Nederlanders vallen in slaap. Wakker vallen doet niemand. Waarom eigenlijk niet? Waarom sluiten we vriendschap als we openen bedoelen? En waarom is vogelvrij allesbehalve vogelveilig? Taal is boeiende materie: ze onthult standpunten en tradities die vanzelfsprekend lijken maar het allerminst zijn. Wie de woorden ook maar een tikje kantelt, verandert het perspectief en daarmee zijn kijk op de wereld.
Toch is Wakker vallen niet alleen maar een spel met de vorm. De auteur wil ook tornen aan de inhoud door die anders te benaderen dan te doen gebruikelijk is. Zo komt de vluchteling aan zijn dubbele ikken, verandert de gewone man in een onmondig kind, krijgt macht het formaat van een postzegel, worden muren polygame bruiden en oude vrouwen meisjes. Wakker vallen is niet wakker schrikken, maar een bundel gedichten om de dingen opnieuw te bekijken. Dat wakkert onze verbeelding aan: een noodzakelijk en heilzaam proces. Bij meer dan 30 gedichten maakte Els de Groen olieverfschilderijen die in deze uitgave in kleur zijn afgedrukt.