De stad der blinden: Een meeslepend verhaal verstoord door een enerverende schrijfstijl
In een stad waar iedereen door een epidemie blind is, ondergedompeld in een zee van melk, zien ze alleen nog maar wit. Het is moeilijk om het je voor te stellen, maar dit is waar het boek “De stad der blinden" over gaat.
Geschreven door José Saramago, geboren in 1922 in Portugal, die rond zijn 50ste begon met het schrijven van romans. Hij schreef een flink aantal boeken voor zijn dood in 2010. In 1995 publiceerde José Saramago onder andere het boek “Ensaio sobre a cegueira”, dat in 1998 in het Nederlands werd gepubliceerd onder de naam “De stad der blinden”. In datzelfde jaar kreeg hij ook de Nobelprijs voor literatuur.
Het begon allemaal aan een rood licht in een naamloze stad, toen de bestuurder van een auto plotseling blind werd. Die blindheid was abnormaal, je zag wit in plaats van zwart en het was besmettelijk. Toen een vrijwilliger de bestuurder naar huis hielp, werd die ook na een paar dagen blind en zo begon het, het verspreidde als vuur. De overheid plaatste de blinden en de vermoedelijk besmetten in quarantaine in een gekkenhuis. Met een tekort aan eten en hygiëne kwam bij sommige blinden het slechtste naar boven en door vrees om besmet te worden, kregen ze geen hulp van buitenaf.
De schrijfstijl van het boek is onhandig. De constante stroom van zinnen zonder duidelijke afbakening van wie wat zegt, kan soms vermoeiend zijn, dit maakt het dus moeilijk om het boek op een aangename en vlotte manier te lezen. De personages zijn opmerkelijk en uiteenlopend in persoonlijkheid. Dat ze geen namen hebben en maar met één kenmerk beschreven worden, was wel geen meerwaarde. Hierdoor was het niet makkelijk om een band te leggen en je in te leven in het personage.
Het verhaal aan de andere kant was meeslepend, gedetailleerd en onvoorspelbaar. Het boek biedt een diepgaande analyse van de menselijke natuur en onze reacties op extreme situaties. Het toont ons de donkere kanten van de mensheid, maar ook de hoop en de veerkracht die we bezitten in tijden van crisis.
Al met al is "De stad der blinden" een prachtig verhaal dat je aan het denken zet en je niet snel zult vergeten. Als je van literatuur houdt die je uitdaagt en je aan het denken zet, is dit zeker een boek dat je moet lezen.