Sebas Diekstra- De Tindermoord
Iedere acht dagen wordt er een vrouw vermoord, puur omdat ze vrouw is. Omdat een man denkt dat hij haar kan domineren en zij dit niet toestaat. Kan hij haar niet behandelen zoals hij wil? Dan moet ze maar dood.
Dit overkomt ook Mieke van 21. Ze is Amerikaans, maar studeert tijdelijk in Leeuwarden. Om leuke contacten op te doen, download ze Tinder en begint met swipen. Daar komt ze het profiel tegen van Thomas. Op zijn foto ziet hij er erg leuk uit en ze swipet naar rechts. Al na de eerste date raakt Thomas geobsedeerd door Mieke. Hij stuurt haar een groot bos rozen en veel cadeautjes. Mieke krijgt er een raar gevoel van en geeft duidelijk aan dat ze een relatie niet ziet zitten met hem. Echter zorgt dit er juist voor dat Thomas nog meer aandacht van Mieke wil. Wanneer ze na een tijd een vriend heeft slaan alle stoppen door bij Thomas. Hij brengt Mieke om het leven en verwondt Tom, de vriend van Mieke, levensgevaarlijk.
Een swipe naar rechts, die fataal bleek te zijn.
In dit boek vertelt Sébas Diekstra het verhaal van Mieke en hoe hij haar ouders bijstaat als slachtofferadvocaat. Hij probeert een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de relatie tussen Mieke en Thomas. Hoe kon hij zich binnen korte tijd ontwikkelen tot een koelbloedige killer?
Sébas neemt je direct mee vanaf het begin. Hoe ze elkaar hebben leren kennen, het stalkerige gedrag van Thomas, het nare gevoel dat Mieke hiervan gehad moet hebben, zijn zelfmoordpogingen en dat ze ondanks alles toch contact met hem blijft hebben. Je krijgt echt het idee dat je Mieke leert kennen en begrijpt ook de reden waarom ze contact met hem blijft houden.
Je ziet dat het gedrag van Thomas echt naar het extreme toe gaat, maar ook dat de politie en andere instanties ernstig gefaald hebben.
True crime vind ik altijd erg interessant en dit boek moest ik lezen. Het onderwerp is hedendaags helaas nog erg van toepassing en mag zeker meer onder de aandacht gebracht worden.
Door dit boek krijg je een goed beeld van hoe zo’n man er alles aan doet om je onder zijn greep te houden, maar ook dat instanties hier zeker beter op mogen letten.
Het verhaal van Mieke is aangrijpend, schokkend en erg heftig. Indien je een fan bent van True Crime dan is dit zeker een aanrader.
Een swipe naar rechts, die fataal bleek te zijn.