Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Personages die blijven hangen

Ann Busquart 22 februari 2024 Hebban Team

Schrijfster, docente en psychologe Lina Bengtsdotter groeide op in het Zweedse plattelandsstadje Gullspång, waar ook haar boeken over Charlie Lager zich afspelen. Voor Spelen met vuur kiest Bengtsdotter voor een andere, maar vergelijkbare setting. Bianca Cornelissen zorgt na De man die een vreemde was opnieuw voor de vertaling.

'Het cliché van de pageturner is hier echt wel op zijn plaats.' – recensent Ann

Na jaren van stilte wordt Vega plots opgebeld door haar jeugdvriendin Katja. Die is helemaal over haar toeren en smeekt Vega naar haar toe te komen. Door wat ze precies zegt, krimpt Vega’s maag ineen en ze vreest dat Katja een oud geheim zal onthullen. Dat geheim zou weleens iets te maken kunnen hebben met de intrigerende proloog van het boek. Vega aarzelt niet om haar man en zoon in Londen achter te laten en linea recta naar Silverbro af te reizen.

'Silverbro is een plaats waar dromen sterven en meisjes zoekraken.'

De terugkeer naar haar geboorteplaats roept geen fijne herinneringen op. Het is de plaats waar haar moeder stierf, waar ze samen met Katja kattenkwaad en erger uithaalde, waar ze haar maagdelijkheid en haar onschuld verloor en waar nog altijd een lugubere sfeer hangt. Het is ook de plek waar Katja’s tante Sophie verdween toen ze vijftien was. Die verdwijning deed haar moeder steeds verder wegzakken in de alcohol en het oplossen van het raadsel heeft Katja nooit losgelaten. Nu blijkt Katja zelf van de aardbodem verdwenen te zijn en Vega vreest dat dit iets met de verdwijning van haar tante te maken heeft. Of heeft het te maken met het geheim dat Vega en Katja uit elkaar gedreven heeft? Het is een geheim dat als een gifwolk door het boek sluipt.

Het verhaal wordt door de ogen van Vega verteld en daardoor blijft alles voor de lezer een even groot mysterie als voor haar. Behalve dan wat er in het verleden gebeurd is. Dat vertelt ze mondjesmaat in een manuscript dat ze schreef en dat ze de titel 'Het vuur' gaf. De fragmenten zitten tussen het nu-verhaal verweven op zo’n manier dat alles pas op het einde op zijn plaats valt. Het is geen vrolijk verhaal. De afwisseling tussen heden en verleden doet de spanning alleen maar stijgen.

Bengtsdotter voert een resem aan boeiende personages op. Katja en Vega kunnen niet meer van elkaar verschillen dan ze doen en toch worden ze door elkaar aangetrokken. De moederloze Vega kan niet op tegen het destructieve karakter van Katja. Je voelt aan alles dat het fout zal lopen, zowel in het verleden als in het heden. De vraag is alleen hoe en wanneer het zover zal zijn. Alle personages zijn zo treffend neergezet dat alles wat ze meemaken ook echt binnenkomt. Hoewel er niet meteen spectaculair spannende dingen gebeuren, is de psychologische uitwerking van de personages zo sterk dat je met een ongemakkelijk gevoel blijft doorlezen. En nadat je de laatste bladzijde omgeslagen hebt, blijft dat gevoel nog een tijdje hangen.

De korte hoofdstukken die bijna elke keer op een cliffhanger eindigen, nodigen uit om steeds maar verder te lezen. De spanningsboog blijft tot het einde gespannen en als ze dan eindelijk losgelaten wordt, treft ze je als een kaakslag. Het cliché van de pageturner is hier echt wel op zijn plaats.

Met deze standalone bewijst Bengtsdotter dat ze geen drie boeken nodig heeft om een personage van vlees en bloed neer te zetten. In tegendeel. Samen met haar personages neemt ze ook haar lezer in de tang en dat doet ze met verve.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een duister boek' en 'Lees een mysterieus boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ann Busquart

Gesponsord

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.