Een verrassende bundeling
Toen ik het boek ontving kreeg ik een artistieke indruk. De kaft met allemaal figuurtjes in zwart-wit doet aan als een kunstwerk. Een mooi patroon dat nieuwsgierig maakt naar de inhoud. Totaal een leek op het gebied van filosofie werd ik er naar toe getrokken en begon ik met lezen. Marcus Aurelius schrijft wijsheden aan de hand van 10 dagboeken waarmee hij de ‘Stoa’ vertegenwoordigd. Na wat research ontdekte ik dat hij een grote vertegenwoordiger is van deze stroming. En zo neemt hij je mee door de dualiteit waarvan aan de ene kant het spectrum van controle wat een mens heeft over zichzelf – het individu- en alles wat buiten de macht ligt, buiten de persoon, waarover geen controle kan worden uitgeoefend welke het individu niet negatief mag beïnvloeden maar dit mag leren aanvaarden en waarderen. De citaten, spreuken en korte verhaaltjes nemen je mee in allerlei invalshoeken en perspectieven van het leven met als rode draad het individu en hoe het zich kan verhouden tot alles buiten zijn wil. Tijdloos en zeer toepasbaar in deze tijd. Je kunt het boek in één stuk doorlezen, daarvoor is het boeiend genoeg, maar je kunt het ook in delen lezen. Ik pakte elke dag het boek erbij las een aantal bladzijden en liet deze gedurende de dag op mij in werken. Voor iedereen die graag kennis maakt met de filosofie en/of op zoek is naar een verdieping, houvast in levenshouding kan ik deze bundeling van harte aanbevelen. Het biedt wijsheid, daagt uit en zet aan het denken en geeft daarnaast ook handvatten om bepaalde ‘zaken’ aan te kunnen vliegen in het leven. Het heeft mij verwonderd en uitgeprikkeld om meer te gaan verdiepen in de filosofie.