De magie van Zielszorg
Het boek sprak mij meteen aan. Ik ben zelf werkzaam als coach/therapeut en altijd in ontwikkeling met mijn vak, mijn cliënten en met mijzelf. Zielswerk, zo voelt het voor mij. De titel van Ziel tot Ziel kwam binnen. Naar aanleiding van de inhoudsomschrijving verwachtte ik een praktisch boek, allicht een werkboek. Dat is dit boek niet. Het is een verhalend boek. Thomas Moore neemt je mee op reis door de verhalen die de basis van therapie vormen en van het leven. Hij stelt, ook al doet de voorkant dit niet vermoeden, dat iedereen die een ander hulp biedt - mentaal – in meer of mindere mate een therapeut is. Het boek heeft hij dan ook in hoofdlijnen geschreven voor de ‘formele therapeut’ maar maakt steeds de koppeling naar de informele therapeut. Therapie wordt uitgelegd als zielszorg en je wordt meegenomen in alle lagen die je daarbij kunt tegenkomen zowel professioneel als helpende medemens. Een kijkje de diepte in; aan de hand van mythes, sprookjes en verhalen tilt Thomas Moore de sluier op van psychotherapie en brengt dit op een begrijpelijke manier voor eenieder toegankelijk. De magie van zielszorg kwam voor mij tot leven en inspireert om de verdieping meer op te zoeken in mijn werk. Het boek is een uitnodiging voor de professional en/of de medemens die er voor een ander wil zijn – in welke vorm dan ook – om anders te kijken naar de verhalen die je hoort/leest en ziet. Niet als een verhaal van ‘iemand’ maar eerder als een gelaagde boodschap van de ziel waar je alleen maar neutraal en in volledige aanwezigheid naar kunt leren luisteren.