Uit de kast en de kerk

Bampie 28 december 2024
Ik las in een artikel in NRC naar aanleiding van het winnen van de PC Hooftprijs door Maarten ’t Hart over deze debuutroman. De volgende dag liep ik langs zo’n minibieb. Normaal kijk ik daar nooit in. Nu wel en mijn oog viel op dit boek. Ik dacht dat kan geen toeval zijn!

Uit 1971, ’t Hart was toen 27. Het eerste boek dat ik van deze schrijver lees en ben aangenaam verrast. Het heeft misschien niet de stijl en humor van De avonden maar zeker een goed verhaal. Opmerkelijk dat ik nog nooit eerder over dit boek had gehoord. Misschien ook vanwege het onderwerp: als tiener opgroeien met geloof en homoseksualiteit. Die giftige cocktail die zoveel schade heeft (en nog) berokkend. Ik denk dat dit boek dan ook niet in onze schoolbibliotheek stond! De hoofdpersoon is Ammer Stol. Het verhaal bestaat uit 3 delen. Het eerste, als Ammer 12 jaar oud is, wordt verteld door een alwetende verteller. Het tweede door zijn vriend Jakob Valler en het laatste deel door Ammer zelf. Ammer studeerd dan al in Leiden. Hier en daar qua structuur wat rommelig maar dit boek laat wel zien dat hij verhalen kan vertellen. En de liefhebber van klassieke muziek liet zich al in deze roman gelden. Evenals de natuur.

99 Het is helaas nog geen herfst, het enige jaargetijde voor een gezond denkend mens. De geur van rottende bladeren, zich vertakkende mycelia en de wondermooie kleuren van de paddestoelen zijn bijna het enige dat me werkelijk ontroert. Paddestoelen zijn de kroon op de schepping.

Aldus zijn vriend Jakob Valler. De spellingcontrole zegt dat dit nu paddenstoelen moet zijn…

Als ex-gereformeerde vond ik een verwijzing naar het Oude Testament wel aardig. Het gaat om 2 Samuël 1:26. Ik moest het opzoeken. David zegt daar naar aanleiding van de dood van Jonatan:

Het verdriet verstikt me, Jonatan je was mijn broeder, en mijn beste vriend.
Jouw liefde was mij dierbaar, meer dan die van vrouwen.

Meer recensies van Bampie

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.