De bolle Gogh doorzien
Scherp, onvoorspelbaar en recalcitrant, zo kennen we Theo van Gogh. Een uitgesproken persoonlijkheid, geliefd en gehaat .
De biografie De bolle Gogh analyseert Jaap Cohen het leven van Theo van Gogh. Te beginnen bij zijn grootouders en ouders. Die context geeft meteen al een beeld van de invloeden op het leven en de mentaliteit van Van Gogh. Die context en duiding blijft Cohen geven, tot na de geweldadige dood van Van Gogh.
Het levert een scherp tijdsbeeld op, alsook een diep en genuanceerd inzicht in het innerlijk leven van Van Gogh. Bovendien in een zeer prettig lezende schrijfstijl. Al lezende wil je deze biografie niet wegleggen.
Theo van Gogh is en blijft een intrigerende man. Als buurtbewoner zag ik hem regelmatig en was ik benieuwd naar zijn nieuwe avonturen.
Deze biografie lezend zie ik hem weer levend voor me, energiek, gevoelig en gedreven. En komt het mozaïek van zijn kunstenaarschap samen. Groot compliment voor biograaf Jaap Cohen voor deze prachtig geschreven biografie.