Intense huwelijksdans
Intens en langdurig. Vanaf de eerste blik tot het definitieve afscheid. In Verkleed in vreugde schrijft Marion Bloem over haar 52 jaar durende huwelijk met arts Ivan Wolffers. Niet bepaald een gewoon huwelijk, maar een levenslange dans met elkaar en om elkaar heen.
Toen Indo verscheen en ze daar een lezing over gaf, was Ivan er nog bij en sprak ik ze allebei. Bij verschijning van Meisjes van het dorp, interviewde ik haar, enkele maanden na Ivans dood en droeg ze haar rouwdicht voor. We spraken over haar schrijverschap, hoe haar dat als kind hielp wat ze allemaal meemaakte te ordenen in haar hoofd.
In Verkleed in vreugde schrijft ze dat steeds terugkeerde naar herinneringen, om te doorvoelen en 'te doorgronden op welke manier alles met elkaar verbonden is, en dus vooral hoe ik ervoor kon zorgen dat ik controle op mijn verbinding met jou zou kunnen houden.'
Nu ik stukken uit dit boek herlees, zie ik hoe bewust en nietsontziend ze haar leven met Ivan beschreven heeft. Het was een intens, boeiend huwelijk van twee mensen die met ongelooflijk veel energie, passie en creatiedrang leefden.
Maar vooral.zie ik ook haar ontwikkeling als schrijfster op een volledig doorleefde wijze. Authentiek, nieuwsgierig en vol levensvreugde.