Van eten naar te eten geven
Wat als je schrijft vanuit het perspectief van een dier? En wel zeven dieren die op het Noordelijk halfrond voorkomen.
Met de pen van Frank Westerman levert dat zeven eigenzinnige verhalen over de narwal, de lemming, de paling, de Rotgans, de ijsbeer, het rendier en de koningskrab. Elk dier krijgt de volle aandacht en passende context. Geschiedenis, wetenschap, bijzondere feiten, scherp met elkaar verweven. Westerman geeft een nuchter en helder beeld van hoe door de eeuwen heen door mensen naar dieren is gekeken en hoe mensen met dieren zijn omgegaan.
En wat dat voor de dieren zelf betekent.
Zijn dieren alleen bedoeld om door mensen opgegeten te worden. Of gaan mensen dieren eten geven. 'Zou dat een graadmeter van beschaving zijn?'
Zeven dieren bijten terug is een prachtig geschreven boek, dat nieuwsgierigheid prikkelt en je laat verwonderen over diersoorten.
Ik gaf het mijn dochter, die een half jaar in Noorwegen onderzoek naar spitsmuizen deed. Voor haar was het heel inspirerend om dit boek te lezen, juist omdat ze zelf zo gericht was op één diersoort. Dit boek stimuleerde met een brede blik te kijken, want er is over elk dier zoveel meer te weten.
En wat dat voor de dieren zelf betekent.