Zware thema's en levenslessen zonder diepgang
Wanneer Damian zijn broer op TV ziet na 20 jaar en hoort dat hij terminaal is neemt hij een rigoureus besluit; hij gaat Paul opzoeken op het verlaten eiland waar hij woont in Frans-Polynesië. Misschien geen rigoureus besluit voor veel mensen, maar Damian is een succesvolle vastgoed ondernemer en 24/7 aan het werk. Alles moet wijken voor een goede deal, maar deze laatste kans om zijn broer te zien kan hij niet laten gaan. Zelfs als dat betekent dat hij er de halve wereld voor moet afreizen naar een eiland zonder bereik en WiFi.
Aangekomen op het eiland verloopt de confrontatie met Paul anders dan Damian had verwacht. In plaats van de antwoorden die hij van plan was uit zijn broer te trekken houd Paul hem een spiegel voor. Wat is geluk? Hoe is zijn relatie met zijn vriendin Julie? Ben je echt succesvol als je geen kijk hebt voor de mensen om je heen? Hoewel Paul ‘gelukkiger is dan ooit’, is toch hij ook een mens die op sterven ligt. Met z’n wijsheden en en levenslessen lijkt hij soms de wijsheid in pacht te hebben, maar geconfronteerd met zijn naderende dood breekt hij ook.
Het boek leest makkelijk en vlot. De emoties en levenslessen komen in zó'n sneltreinvaart voorbij dat het soms te soepel verloopt om echt te landen. Het plot is voor de hand liggend en weinig verassend. Voor zulke zware thema's zou ik denken dat het beter zou zijn om meer de tijd te nemen om wat elementen concreet uit te werken, in plaats van zo veel losse dingen te benoemen maar niet lang bij stil te staan. Het blijft een opsomming van 20 jaar leven van twee broers zonder enige diepgang. Het raakt niet, het verhaal blijft leeg. Als je het uit heb is er maar weinig echt blijven hangen. Aan de andere kant was het wellicht precies het doel van de schrijver om een boek met een zwaar en moeilijk thema op een makkelijke en toegankelijke manier over te brengen. Dat is goed gelukt, het is alleen niet voor mij.