De Russische connectie

Boekenpearls76 12 september 2024
Recensie van het boek:
De Russische Connectie
Auteur: Gerrit Barendrecht
is schrijver en televisieregisseur. Hij is schrijver van de avonturenroman De reis van de Gazelle. De Parijse connectie is de eerste Nederlandse thriller die zich afspeelt in negentiendeeeuws Amsterdam. De Russische connectie is het vervolg op De Parijse connectie.
Wijze van lezen: paperback gewonnen via Hebban voor deelname aan de leesclub.
Genre: thriller
Cover:
Ik vind het rood mooi afsteken op de witte achtergrond. Dat valt op. De titel de Russische Connectie samen met de beknopte inleidende woorden wekken mijn nieuwsgierigheid.
Flaptekst:
Een spannend, bloedstollend, mysterieus, beeldend verhaal over een infiltrerende politieman. Gaat het lukken de waarheid te ontdekken?
Huiveringwekkend stuk in het boek:
Pagina 131:
De winkel is leeg, maar erachter, in de werkplaats, is de apotheker druk bezig met een grote glazen cilinder waarin iets donkers en harigs drijft. Ze loopt om de tafel heen tot ze naast hem staat. Dan ziet ze wat het is. In de doorzichtige vloeistof in de cilinder dobbert het hoofd van een vrouw. Onwillekeurig doet ze een stap terug.

Het verhaal:
1889. Onheil dreigt in de hele wereld. Met als doel geweld uit te bannen. Om een vorst te beschermen. Geregisseerd vanuit een wereld die mystiek is, wereldvreemd. Sint Petersburg, Rusland.
Wat heeft Amsterdam daarmee te maken?
Politie agent Julius Katz en journaliste Ida de Morsain werken samen om de dreiging en het onheil ten goede te keren.
Mijn leesbeleving:
Het vertellen vanuit twee perspectieven vind ik meerwaarde hebben.
De bedreigingen die een staatshoofd kunnen schaden. Een naderend onheil wat gestopt moet worden. Ik vind het subliem hoe er in het Amsterdam van 1889 samengewerkt wordt om een mysterie te ontrafelen. De samenwerking tussen een man en een vrouw. Dat komt dan samen in een zinderend plot. Ik vind dat mooi. Twee mensen, twee verschillende getuigenissen van wat er gebeurd om hen heen. Vanaf de eerste zinnen leerde ik de personages goed kennen. Werden ze trouwe vrienden. Ze lieten me werkelijk Amsterdam zien. Ik was erbij. Ik voelde, proefde, rook en zag alles. Ik voelde hun angsten, hun passie voor elkaar, het verdriet om een familielid dat in de zware problemen komt. De intense woede brandde in mijn lijf. De zure smaak in mijn mond terwijl ik in het 18e eeuwse Amsterdam liep en de armoede zag. Zo mooi komen het verhaal en de personages voor mij tot leven.
Ik vond de schrijfstijl naast beeldend ook begrijpelijk.
Vanaf de eerste letter zie je de hele situatie kraakhelder voor je. Door de beeldende schrijfstijl loop je letterlijk mee door het hele verhaal.
De spanning zit er gelijk volledig in vanaf de eerste letter die je leest. Door deze spanning die uitmuntend opgebouwd wordt blijf je doorlezen. Je wilt weten wat de clou is van het verhaal en hoe het afloopt.
De toewerking naar de plot is door diverse plottwists zeer goed gedaan. Ik zat letterlijk op het puntje van mijn stoel. Schreeuwde bijna luidop naar mijn lievelingspersonages om hen voor naderend onheil te behoeden.
Dit is een leerzame, verfrissende en bijzondere thriller.
Je leert over diverse werelddelen. En je leert hoe het er in de 18e eeuw aan toe ging met de leefomstandigheden, de verschillen in rangen en standen, de mensonterende armoede en de rijken die luxe kunnen leven. Tevens leer je diverse types mensen kennen ieder met een eigen gedachtegoed en doel in het leven. Goed of fout.
Mijn verwachtingen van dit boek zijn meer dan uitgekomen.
Ik heb genoten van de zinderende, onder de huid kruipende spanning. De beeldende levendige schrijfstijl zodat ik er letterlijk bij was. De ingenieuze, dappere en slimme Katz en Ida. Die hun krachten bundelen op diverse gebieden: Katz als politieman en Ida als journaliste bundelen en zo de vijand tackelen. Ook de schakelingen tussen Rusland en Amsterdam zijn zeer goed gedaan.
Het lezen van deel twee maakt het voor mij waard om deel een te gaan lezen.
Omdat ik houdt van de levendige schrijfstijl.
De chemie tussen de hoofdpersonages interessant vind.
En hun gedrevenheid voor een betere wereld fantastisch vind.
Ik vind deel twee perfect leesbaar zonder deel een. De auteur introduceert in luttele zinnen de achtergronden van beide hoofdpersonages.
De auteur is er bij mij volledig in geslaagd mij te boeien en een zeer fijn leesavontuur aan te bieden.
Ik had nog nooit iets van Gerrit Barendrecht gelezen maar ik wil zeker ook andere boeken van hem lezen. Sowieso de Parijse Connectie. Ik ben fan.
Mijn mening:
Voor dit verhaal geef ik 5 sterren.
Een spannende, sublieme en intens spannende historische thriller afspelend in Rusland en Amsterdam. Mijn verwachtingen zijn meer dan uitgekomen.
Een duidelijke opbouw, zinderende ijskoude spanning, passie en gedrevenheid, uitmuntend en beeldende beschrijving van de personages, de aandacht en nieuwsgierigheid van de lezer door de diverse plottwists tot de uiteindelijke plot is goed vastgehouden.
Bedankt dat ik deelnemer mocht zijn van deze indrukwekkende met zeer goede vragen diepgaande Hebban leesclub. Bedankt Lizzie voor de uitstekende leiding van de leesclub.

Meer recensies van Boekenpearls76