Totale waanzin 2

Boekenpearls76 26 december 2024
Recensie van:
Totale waanzin 2
Dinsdag de vloek van de blauwe puistjes
Het tweede, knettergekke deel in de Totale waanzin -serie!
Auteurs en illustratoren:
Ralph Lazar
Lisa Swirling
Ralph Lazar & Lisa Swirling wonen in Californië. Ralph verzon de verhalen over Dex (geïnspireerd door het worstelen met zijn petekind Dash) en maakte de tekeningen. Lisa veranderde die verhalen in de boekenserie Totale waanzin . Ralph en Lisa staan op de New York Times -bestsellerlijst en hebben het populaire geïllustreerde project Geluk is… bedacht, dat in meer dan twintig talen vertaald is en online meer dan drie miljoen volgers heeft.
Vertaald uit het Engels:
Total Mayhem : Tuesday – The curse of the Blue Spots
Vertaald door:
Hanneke Majoor
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Condor in ruil voor mijn recensie samen met mijn achtjarige dochter Femke.
Uitgeverij: Condor
Genre: jeugd
Cover en flaptekst:
Een rode achtergrond. Een jochie in een blauw shirt met blauwe stipjes op zijn gezicht. De mond wijd open en vanuit het zwarte gat de titel. Ogen die scheel kijken door verbazing.
Quote:
Femke vond de Brein rekende schurken, kortweg breinschurken en het grauwend jetpack-zwijn leuk en geweldig hoe Dex hen versloeg.
Mem Jitske vond het wereldkampioenschap bekken trekken hilarisch. De VGDT (Volle Grijns met Dubbele Twist), TKROR (Trillende Kaakrekker met Oogrol), GDT (Gestolde Driedubbele Twist), AZPG (Absurde Zuurpruim gezicht) en DDB (Druipende Doodsblik) zijn legendarisch en fenomenaal bedacht.
Mooie tekst:
Bedacht door Ralph Lazar. Liefdevol in de juiste vorm gegoten door Lisa Swirling
Het verhaal:
Dex Kandoe en zijn klasgenoten doen mee met de finale van het Schoolkampioenschap Bekkentrekken. Spannend! Ze zijn al eeuwen aan het oefenen, want ze willen niets liever dan basisschool de Stompneus verslaan. Maar vlak voor de finale begint, krijgt bijna de hele klas ineens een heleboel blauwe puistjes.
Lukt het Dex om te ontdekken wat er aan de hand is? En zal de klas op tijd van die puistjes af komen, of moeten Dex en de anderen zich terugtrekken uit het bekkentrekken...?
Een boek vol bizarre humor, lekker veel tekeningen en een enorme voorraad onzin!
Femke haar lees beleving:
Femke las dit boek binnen enkele dagen uit. Ze genoot van het verhaal en de illustraties die de tekst nog meer deed leven. Ze grinnikte en lachte heel wat af.
Mijn leesbeleving:
Een vlot lezend, hilarisch, absurdistisch, humoristisch, origineel en spannend verhaal. De illustraties geven de tekst nog meer cachet. Bij de colofon begint het eigenlijk al met prachtige woord en visuele grappen. De verwijzing naar de almanak achterin maakt dat je op een interactieve manier het boek leest.
Ook nu weer bewonderde ik de speurders kwaliteiten van Dex. Tot het naadje van de kous gaan om de oplossing te vinden en het kampioenschap gekke bekken trekken te redden.
Daarnaast is de omschrijving van de diverse lessen leerzaam en door de beeldende schrijfstijl voelt het alsof je zelf overal bij bent. En het is geen rechttoe rechtaan verhaal van held pakt schurk maar het blijft spannend omdat er echt hindernissen en gevaarlijke situaties overwonnen moeten worden. Voordat de held ook echt kan schitteren met de eindoverwinning.
Technische snufjes, denkwerk, samenwerking met vrienden en durf en moed gaan hand in hand om de lezer te enthousiasmeren, te vermaken en nieuwe dingen te leren.
Ik als ouder genoot dat mijn dochter met zoveel enthousiasme en plezier dit verhaal las. Nadat ik het gelezen had konden we onze leeservaring delen. Een mooi moeder-dochter moment.
Het inkijkje in deel 3 maakt dat we ernaar uitkijken om ook dat deel te lezen en te recenseren.
Femke haar mening:
Femke geeft 5 sterren. Ze heeft intens genoten van het verhaal en de illustraties. De woordgrappen, de spanning, de humor en de nieuwe dingen die zij leerde. Met veel enthousiasme en plezier las zij dit avontuur van Dex.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een humoristisch, origineel, absurdistisch, spannend en geweldig verhaal. De beeldende tekst wordt nog versterkt door de prachtige illustraties. De verwijzing naar de almanak achterin geeft dit verhaal nog meer cachet.
Ik en Femke kijken nog meer uit naar deel 3. Ook door het inkijkje achterin dit boek.
Wij zijn fan van Dex en de auteurs en illustratoren Ralph Lazar en Lisa Swirling.

Meer recensies van Boekenpearls76